Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..De procedure
- het verzoekschrift ex artikel 7:671b BW, met bijlagen 1 tot en met 17, dat op 11 maart 2022 op de griffie is ontvangen;
- het verweerschrift ex artikel 7:671b BW met voorwaardelijke tegenverzoeken, met bijlagen 1 tot en met 10;
- de per e-mail verzonden brief van 3 mei 2022 aan de zijde van VORM Ontwikkeling, met bijlagen 18 tot en met 26;
- de per e-mail verzonden brief van 5 mei 2022 aan de zijde van VORM Ontwikkeling, met bijlage 26 (
- de pleitnotities van de gemachtigde van VORM Ontwikkeling;
- de spreekaantekeningen van de gemachtigde van [verweerder].
2..De feiten
(…) Aangezien komende week het vaderschapsverlof in gaat en ik merk dat ik deze ook echt moet gebruiken heb ik alles opgezocht om alvast over te dragen. Ik denk niet dat alles relevant is voor dit jaar. Ik heb wel gezien dat ik zeker fouten heb gemaakt bij bepaalde bouwnummers waar ik echt van baal en merk dat dit niet voor de rust zorg die nodig is, lig er best van wakker (met name Essenlaen). Vandaar goed denk ik dat het echt overgedragen wordt om te zorgen dat het uiteindelijk zo netjes mogelijk opgelost wordt met de klanten, mocht het nodig zijn kan er gewezen worden naar mij (aangezien dit vaak toch is wat er gebeurt)
(…) Ik ben echt geschrokken van de inhoud hiervan. Momenteel zijn we aan het uitzoeken wat we hier nu mee kunnen doen.
(…) Het blijkt dat ik afgelopen jaar in bepaalde periodes toch te veel hooi op mijn vork heb genomen. Naast mijn leidinggevende taken had ik ongeveer 150 bouwnummers onder mijn hoede. Bij het project Essendael is gebleken dat ik de nodige steken heb laten vallen. Hiervoor is er extra aandacht besteed om net voor mijn afwezigheid een kijkmoment plaatst te laten vinden zodat alles ook door ons gecontroleerd kon worden. Hier kwamen de punten naar voren die ik niet goed heb aangepakt (naast de normale kijkmiddag puntjes). Afgelopen weekend heb ik alles wat speelt overgedragen aan [naam 1]. (Zie bijgevoegde mail). Voornaamste gevoel is dat ik baal hoe ik zaken heb aangepakt waardoor nu een aantal klanten en collega’s er last van hebben.
(…) Dank voor je (helaas te late) bericht. Zoals je zult begrijpen ben ik ook erg geschrokken van de ontstane situatie.
(…) Op 17 januari 2022 had jij een gesprek met [naam 3] (directeur Bouw & Ontwikkeling) en [naam 5] (HR-businesspartner).
(…)Algemeen
3..Het verzoek
primairverwijtbaar gehandeld of nagelaten. Hij had, zeker ook gelet op zijn leidinggevende functie als LT-lid, kunnen en moeten beseffen dat het onacceptabel is om (1) kopersopties niet of niet juist te verwerken en daarover geen openheid van zaken te geven, (2) kopers niet te voorzien van enquêtes via het Focus Feedbacksysteem, (3) niet via Home DNA met kopers te communiceren, maar via verschillende andere kanalen waaronder zijn privé e-mailadres, (4) moeilijk bereikbaar te zijn voor kopers en collega’s en (5) geen sluitingsdatum voor de opties op te nemen, waardoor geen enquêtes aan de kopers zijn gestuurd. [verweerder] heeft niet aanstonds openheid van zaken gegeven, terwijl juist vanwege zijn positie en ervaring van hem had mogen worden verwacht dat hij zijn fouten bespreekbaar zou maken. [verweerder] had daarvoor verschillende mogelijkheden, maar die mogelijkheden heeft hij niet benut tot aan het moment dat hij de overstap maakte naar VORM Ontwikkeling.
subsidiairom de arbeidsovereenkomst op grond van een verstoorde arbeidsverhouding te ontbinden.
meer subsidiairsprake van een zodanige combinatie van omstandigheden dat niet meer in redelijkheid van VORM Ontwikkeling kan worden gevergd dat zij de arbeidsovereenkomst met [verweerder] nog langer laat voortduren.
4..Het verweer
5..De beoordeling
primairom ontbinding van de arbeidsovereenkomst tussen VORM Ontwikkeling en [verweerder] op de zogenoemde e-grond verzocht, te weten verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, zodanig dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
subsidiairom ontbinding van de arbeidsovereenkomst tussen VORM Ontwikkeling en [verweerder] op de zogenoemde g-grond verzocht, te weten een verstoorde arbeidsverhouding, zodanig dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
subsidiaireverzoek van VORM Ontwikkeling om ontbinding van de arbeidsovereenkomst op de g-grond zal toewijzen.
meer subsidiairdoor VORM Ontwikkeling is verzocht. Aan de beoordeling van het voorwaardelijke verzoek van [verweerder] om toekenning van een extra vergoeding ter hoogte van de helft van de transitievergoeding komt de kantonrechter, gelet op het voorgaande, dan ook niet toe.
Kamerstukken II, 2013-2014, 33 818, nr. 3, pag. 34). In dit geval is echter geen sprake van dergelijk ernstig verwijtbaar handelen of nalaten. Daarbij weegt de kantonrechter mee dat niet is gebleken dat VORM Ontwikkeling doelbewust naar beëindiging van de arbeidsovereenkomst heeft gestreefd en dat evenmin is gebleken dat VORM Ontwikkeling ten aanzien van het ontstaan van de vertrouwensbreuk een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Van een “uitzonderlijk geval”, zoals hiervoor bedoeld, is derhalve geen sprake.