Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..De procedure
- het verzoekschrift met producties, ter griffie ontvangen op 5 oktober 2021;
- het verweerschrift met producties, ter griffie ontvangen op 30 november 2021;
- de e-mail van 10 december 2021 aan de zijde van SAA, met de aanvullende producties.
2..De feiten
3..Het verzoek en de grondslag daarvan
Primair verzoekt SAA de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van ernstig verwijtbaar handelen en/of nalaten, dan wel op grond van ‘gewoon’ verwijtbaar handelen en/of nalaten. [persoon A] heeft zich meerdere bedrijfseigendommen van SAA toegeëigend en bewijsmateriaal gewist door hardware uit het systeem te laten verdwijnen door deze over te schrijven met nieuwe gegevens (de telefoon) of zelfs helemaal niet te registreren (de laptop). Daarnaast heeft hij er met zijn handelwijze voor gezorgd dat hij (ten onrechte) geen eigen bijdrage hoefde te betalen, totdat SAA achter de onregelmatigheden kwam. Om dit te kunnen doen heeft hij zijn bevoegdheden als teamleider/systeembeheerder ICT misbruikt. Hij heeft dit verschillende keren gedaan en hij heeft deze onregelmatigheden in stand gelaten, ondanks het feit dat hij voldoende tijd heeft gehad om zijn handelingen te corrigeren. [persoon A] heeft zijn belofte voor de financiële sector gebroken door misbruik te maken van zijn kennis en niet integer te handelen. Dat is zeer ernstig, zeker binnen een onderneming die actief is binnen de financiële dienstverlening en beschikt over een AFM-vergunning. Daar komt bij dat [persoon A] teamleider is en een voorbeeldfunctie heeft.
Meer subsidiair verzoekt SAA ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding, aangezien SAA het vertrouwen in de integriteit van [persoon A] volledig is verloren. Mocht de kantonrechter van oordeel zijn dat van enige voldragen ontslaggrond geen sprake is, dan geldt volgens SAA dat de aangevoerde gronden in samenhang bezien toereikend zijn om toewijzing van het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst te rechtvaardigen. SAA verzoekt tevens te bepalen dat [persoon A] , nu volgens haar sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door [persoon A] , hij geen recht heeft op de transitievergoeding.
4..Het verweer en het (voorwaardelijk) zelfstandig tegenverzoek
€ 5.719,50, dan wel een door de kantonrechter te bepalen vergoeding, te betalen binnen 14 dagen na de dag der beschikking, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf het moment van opeisbaarheid en het tussen SAA en [persoon A] bestaande relatiebeding te vernietigen;
€ 75.000,- bruto, althans een door de kantonrechter te bepalen vergoeding, te betalen binnen 14 dagen na de dag der beschikking, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf het moment van opeisbaarheid en SAA te veroordelen in de kosten van deze procedure inclusief salaris gemachtigde en de nakosten.
doet een beroep op het opzegverbod tijdens ziekte. De oorzaak van het conflict houdt verband met de ziekmelding, althans dit valt niet uit te sluiten, zodat het ontbindingsverzoek moet worden afgewezen.
5..De beoordeling
er bij de uitlevering van een zakelijk toestel op te letten dat het oude toestel eerst ingeleverd of privé overgenomen is, alvorens het nieuwe toestel uitgeleverd/geconfigureerd wordt’.
Kamerstukken II2013-2014, 33 818, nr. 3, p. 34). Een dergelijke situatie is in dit geval niet aan de orde. Daarbij heeft de kantonrechter het volgende in aanmerking genomen.