Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..De procedure
- het verzoekschrift, met bijlagen, dat op 26 augustus 2022 op de griffie is ontvangen;
- het verweerschrift, met bijlagen, dat op 25 november 2022 op de griffie is ontvangen;
- de brief van 29 november 2022 van Lingen Keramiek, met één bijlage;
- de brief van 30 november 2022 van [verweerder01] , met één bijlage;
- de pleitnotities van de gemachtigde van Lingen Keramiek;
- de spreekaantekeningen van de gemachtigde van [verweerder01] .
2..De feiten
3..Het verzoek
primairsprake van zodanig verstoorde verhoudingen, dat van Lingen Keramiek in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst met [verweerder01] te laten voortduren.
subsidiairsprake van zodanige omstandigheden dat van Lingen Keramiek in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren, dan wel is in ieder geval
meer subsidiairsprake van een combinatie van omstandigheden die maken dat van Lingen Keramiek in redelijkheid niet kan worden gevergd om de arbeidsovereenkomst met [verweerder01] te laten voortduren.
primaireof de
subsidiairegrondslag erkent Lingen Keramiek dat [verweerder01] aanspraak kan maken op een transitievergoeding. Bij de berekening van de transitievergoeding kan worden uitgegaan van een bruto maandsalaris van € 5.353,37, te vermeerderen met 8% vakantietoeslag en een gemiddelde bonus van € 2.023,33 per maand, en 1 juni 2007 als datum van indiensttreding. Lingen Keramiek is er op basis van de eerdere procedure mee bekend dat [verweerder01] van mening is dat hij recht heeft op hogere bonussen en dat daarom de transitievergoeding op een hoger bedrag moet worden berekend. Lingen Keramiek betwist dat [verweerder01] recht heeft op hogere bonussen, maar zij is bereid ermee akkoord te gaan dat de transitievergoeding zal worden aangepast als uit een in kracht van gewijsde gegane uitspraak blijkt dat de gemiddelde bonussen van [verweerder01] op een hoger bedrag moeten worden vastgesteld.
4..Het verweer en de tegenverzoeken
5..De beoordeling
subsidiairen
meer subsidiairdoor Lingen Keramiek is verzocht. Aan de beoordeling van het voorwaardelijke verzoek van [verweerder01] om toekenning van een extra vergoeding ter hoogte van de helft van de transitievergoeding komt de kantonrechter, gelet op het voorgaande, dan ook niet toe.
Kamerstukken II, 2013-2014, 33 818, nr. 3, pag. 34). In dit geval is geen sprake van dergelijk ernstig verwijtbaar handelen of nalaten. Daarbij heeft de kantonrechter de volgende omstandigheden meegewogen.
Waar wordt te weinig over gecommuniceerd?”, “
Wat moet er anders/beter?”, “
Welke irritaties?”, “
Wat vinden jullie van het functioneren van directie?”, “
Wat gaat er allemaal niet goed bij Lingen?”, “
Wat frustreert het meest?” en “
Welke dingen absoluut veranderen?”. Daarnaast is de toonzetting van die e-mail van [verweerder01] suggestief en negatief. Daarbij wijst de kantonrechter op de volgende zinsneden: “
(…) zijn er binnen Lingen Keramiek met grote maten enorme irritaties en frustraties. Dit is natuurlijk niet iets van de laatste weken of maanden en het wordt van kwaad tot erger totdat de bom ontploft. (…) Ook wordt er nauwelijks ondersteuning en waardering door de directie geboden. (…)”. Anders dan [verweerder01] is de kantonrechter van oordeel dat de oorsprong van de vertrouwensbreuk tussen partijen in dit incident moet worden gezocht. Daarbij heeft de kantonrechter ook meegewogen dat [verweerder01] de directie van Lingen Keramiek op geen enkele wijze vooraf heeft geïnformeerd over zijn actie om onder de verkopers een enquête te houden, hoewel kort tevoren een MT-overleg heeft plaatsgevonden om de bespreking met de verkopers voor te bereiden. Begrijpelijk is dat de directieleden hogelijk verbaasd waren toen zij op de ochtend van het gesprek met de verkopers het uitgebreide document van [verweerder01] in hun mailbox aantroffen.