ECLI:NL:RBROT:2022:10766

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
6 september 2022
Publicatiedatum
9 december 2022
Zaaknummer
C/10/643111 / JE RK 22-1919
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Toewijzing ondertoezichtstelling voor een minderjarig kind na huiselijk geweld

In deze zaak heeft de kinderrechter op 6 september 2022 uitspraak gedaan over de ondertoezichtstelling van een minderjarig kind, hierna te noemen [naam kind]. De Raad voor de Kinderbescherming heeft verzocht om de ondertoezichtstelling voor de duur van twaalf maanden, omdat er ernstige zorgen zijn over de sociaal-emotionele ontwikkeling van [naam kind] en de opvoedingssituatie bij de moeder. De moeder, die het ouderlijk gezag uitoefent, woont met [naam kind] en heeft te maken gehad met fors huiselijk geweld door de vader. Ondanks dat de moeder liefdevol is naar [naam kind], zijn er zorgen over haar weerbaarheid en de veiligheid van het kind. De moeder heeft geen hulpverlening geaccepteerd en heeft contact gehouden met de vader, wat de situatie onveilig maakt.

Tijdens de zitting heeft de moeder zich verzet tegen het verzoek van de Raad en aangegeven dat zij op een andere manier geholpen kan worden. De advocaat van de moeder heeft verzocht om het verzoek af te wijzen of in ieder geval te beperken tot zes maanden. De kinderrechter heeft echter geconcludeerd dat de situatie van [naam kind] ernstig bedreigd wordt en dat hulpverlening in het gedwongen kader noodzakelijk is. De kinderrechter heeft de ondertoezichtstelling voor de duur van zes maanden toegewezen, met de mogelijkheid om de situatie opnieuw te evalueren.

De kinderrechter heeft de Raad verzocht om uiterlijk twee weken voor de pro forma datum, die op 1 februari 2023 is vastgesteld, schriftelijk te rapporteren over de stand van zaken. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad verklaard, en de schriftelijke uitwerking is vastgesteld op 23 september 2022. Hoger beroep tegen deze beschikking kan binnen drie maanden na de uitspraak worden ingesteld.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK ROTTERDAM

Team Jeugd
Zaakgegevens: C/10/643111 / JE RK 22-1919
datum uitspraak: 6 september 2022

beschikking ondertoezichtstelling

in de zaak van
de Raad voor de Kinderbescherming Rotterdam-Dordrecht, hierna te noemen de Raad,
gevestigd te Rotterdam,
betreffende
[naam kind], geboren op [geboortedatum kind] 2022 te [geboorteplaats kind], hierna te noemen [naam kind].
De kinderrechter merkt als belanghebbende aan:

[naam moeder], hierna te noemen de moeder,

wonende te [woonplaats moeder].

Het procesverloop

Het procesverloop blijkt uit de volgende stukken:
- het verzoek met bijlagen van de Raad van 16 augustus 2022, ingekomen bij de griffie op 16 augustus 2022.
Op 6 september 2022 heeft de kinderrechter de zaak ter zitting met gesloten deuren behandeld.
Gehoord zijn:
- de moeder, bijgestaan door mr. S.J. Daniels,
- twee vertegenwoordigsters van de Raad, [naam 1] en [naam 2],
- een vertegenwoordigster van de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam
Rijnmond (hierna: de GI), [naam 3].

De feiten

Het ouderlijk gezag over [naam kind] wordt uitgeoefend door de moeder.
[naam kind] woont bij de moeder.

Het verzoek

De Raad heeft de ondertoezichtstelling van [naam kind] verzocht voor de duur van twaalf maanden.
De Raad heeft ter zitting het verzoek gehandhaafd en als volgt nader toegelicht. De Raad maakt zich ernstige zorgen over de sociaal-emotionele ontwikkeling van [naam kind], haar veiligheid en de opvoedingssituatie bij de moeder. Er is sprake van fors huiselijk geweld door de vader richting de moeder. De moeder heeft meldingen en aangifte gedaan bij de politie en heeft naar aanleiding hiervan een Aware knop gekregen. Ook is onder andere Arosa betrokken geraakt. De moeder heeft geen empower training gevolgd. Zij is niet open in bepaalde zaken en staat ook niet open voor hulpverlening. Zij heeft zich niet aan de veiligheidsafspraken gehouden en contact blijven houden met de vader. [naam kind] is een jonge en kwetsbare baby die afhankelijk is van volwassenen om haar heen. De Raad is van mening dat de moeder onvoldoende weerbaar is en de vader niet buiten de deur kan houden als hij zich weer meldt. De Raad maakt zich zorgen dat de moeder verkeerde keuzes maakt waardoor er een onveilige situatie ontstaat. Positief is dat de moeder liefdevol en sensitief reageert op [naam kind]. De Raad acht de ondertoezichtstelling van [naam kind] noodzakelijk. Op dit moment is de situatie niet veilig genoeg. De komende periode dient te worden bezien hoe de risico kan worden weggenomen en meer zicht komt op de opvoeding en ontwikkeling van [naam kind].

De standpunten

De GI heeft ter zitting het verzoek van de Raad ondersteund. Er is veel gebeurd in de relatie tussen de ouders. De GI maakt zich zorgen als de vader weer in beeld komt. De vader is in staat geweld te gebruiken. De moeder is onvoldoende weerbaar hem buiten de deur te houden.
De moeder heeft ter zitting aangegeven dat het goed gaat met [naam kind]. De moeder verzet zich tegen het verzoek van de Raad. De ondertoezichtstelling geeft haar veel onrust. Ook is de moeder bang dat [naam kind] uit huis wordt geplaatst. De moeder is van mening dat zij op een ander manier geholpen kan worden. Zij wil graag dat haar nicht belast wordt met de voogdij over [naam kind]. De moeder gebruikt op dit moment geen alcohol en verdovende middelen.
Zij is gestopt met het Aware-traject en heeft de Awareknop ingeleverd voor de vrijlating van de vader. Dit heeft zij aan diverse instanties laten weten. De moeder is altijd open en eerlijk geweest. Zij heeft geprobeerd de vader een kans te geven. De moeder weet wat zij moet doen als de vader weer in beeld komt. Op dit moment heeft zij geen contact met de vader.
De advocaat van de moeder heeft ter zitting aangegeven dat de vader zich niet toont in de nabijheid van de moeder. De moeder begrijpt dat haar omgeving zorgen over haar maakt. De moeder is bereid om hulpverlening in het vrijwillige kader te accepteren.
De ondertoezichtstelling van [naam kind] is een brug te ver. De advocaat van de moeder verzoekt primair het verzoek af te wijzen en subsidiair het verzoek voor de duur van zes maanden toe te wijzen en het overige verzochte aan te houden.

De beoordeling

Uit de overgelegde stukken en de behandeling ter zitting is gebleken dat [naam kind] ernstig wordt bedreigd in haar ontwikkeling. Er zijn zorgen over de sociaal-emotionele ontwikkeling van [naam kind] en de opvoedingssituatie bij de moeder. Er is sprake van fors huiselijk geweld door de vader richting de moeder. Dit heeft ertoe geleid dat de moeder een Aware knop heeft gekregen. Zorgelijk is dat de moeder tijdens het Aware-traject contact heeft onderhouden met de vader. Zij heeft geprobeerd de vader een kans te geven als vader van hun kind en heeft de Aware knop ingeleverd.
De vader is niet gemotiveerd voor hulp en wenst niet mee te werken aan geen enkele vorm van ondersteuning of bemoeienis van instanties. Hij heeft net voor de geboorte van [naam kind] laten weten geen contact met de moeder en de baby te willen en dat hij twijfelt aan zijn vaderschap van de baby.
De moeder is kwetsbaar en beïnvloedbaar. Positief is dat de moeder op dit moment hulp aanvaardt. Zij heeft geen contact met de vader en voelt zich veilig. De moeder weet wat zij moet doen als de vader weer in beeld is. De komende periode wordt bezien of de moeder dit weet vast te houden.
Gelet op zorgen is de kinderrechter van oordeel dat hulpverlening in het gedwongen kader, middels een ondertoezichtstelling van [naam kind] noodzakelijk is om haar ontwikkeling en veiligheid te waarborgen.
De kinderrechter ziet aanleiding om de ondertoezichtstelling voor de duur van zes maanden te verlenen en het overige verzochte aan te houden. De Raad wordt verzocht uiterlijk twee weken voor de pro forma datum de kinderrechter schriftelijk te informeren over de stand van zaken en daarbij aan te geven of het resterend deel van het verzoek tot ondertoezichtstelling al dan niet wordt gehandhaafd.
Uit het voorgaande volgt dat is voldaan aan het wettelijke criterium genoemd in artikel 1:255 van het Burgerlijk Wetboek. De kinderrechter zal daarom [naam kind] onder toezicht stellen voor de duur van zes maanden.

De beslissing

De kinderrechter:
stelt [naam kind] onder toezicht van de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, gevestigd te Rotterdam met ingang van 6 september 2022 tot 6 maart 2023;
verklaart deze beschikking tot zover uitvoerbaar bij voorraad;

en alvorens verder te beslissen:

bepaalt dat de behandeling van de zaak wordt aangehouden tot
1 februari 2023 pro forma.
bepaalt dat de Raad, de GI, mr. S.J. Daniels en de belanghebbende op de genoemde pro forma-datum niet ter zitting behoeven te verschijnen;
verzoekt de Raad uiterlijk twee weken voor de genoemde pro forma datum de kinderrechter de verzochte rapportage te doen toekomen.
Deze beschikking is gegeven door mr. T. van den Akker, kinderrechter, in tegenwoordigheid van P. Thakoerdat als griffier en in het openbaar uitgesproken op 6 september 2022.
De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op 23 september 2022.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Den Haag.