“
Aanleiding:
Dit rapport van bevindingen is opgesteld naar aanleiding van een inspectie (4608560) in het kader van Welzijn meldingen. Ik, toezichthouder [toezichthouder] , las in de melding onder andere het volgende:
“kippen in hokjes stonden op ca 30 cm ontlasting. Konden zich niet bewegen en waren bijna uitgehongerd. Ze vielen zo aan op een klein stukje brood dat in de kooitjes werd gegooid, onder het mom van “even gezellig voeren” ik heb nog nooit zoiets gezien. Ondragelijke amoniak stank. Geen bewegingsruimte. Geen daglicht. Kippen waren zo bang en gestresst. Vreselijk gewoon. Nergens in de hokken was water of voer aanwezig. In de grotere ren trouwens ook niet. Nergens was voer of water aanwezig. Er staan tal van advertenties op marktplaats van deze man. Bij de ene staat [naam] , andere staat[naam] . Adres van de loods is echter: [adres] .”
En
“Via marktplaats wilde ik een kip kopen voor bij mijn andere kippen. Op de vele advertenties van “ [naam] ” stonden prachtige foto’s. Echter we werden op een heel ander adres dan de advertentie uitgenodigd. We moesten een loods binnen volgestouwd met hondenbenches vol met kippen. De stank was bijna ondragelijk en ik vond het werkelijk mensonterend hoe de boel erbij stonden. Een ren gedeelte was in iets betere conditie. Deze man mag gewoon geen kippen verkopen. Het is gewoon een schande. Kleinere kippen waren soms 8 a 10 in een kooitje. Ik heb ook ernstige twijfels of deze kippen allemaal even gezond zijn. Gezien de geheimzinnigheid en meerdere woonplaatsen bij de advertenties is dit duidelijk iets waarvan de belasting niets van weet en waarvan liever niemand iets mag weten. Ik heb gevraagd waarom de kippen in dermate kleine hokjes zaten en hij gaf aan dat ze toch binnen een week verkocht worden. Deze indruk gaven de beesten helaas niet en de bergen ontlasting (dit leken wel boomstronken waar de kippen op zaten) ook niet.”
Locatie: [adres]
Historie:
03-08-2011 Niet akkoord
10-08-20 11 Niet akkoord, bevindingenbrief
12-12-20 11 Akkoord
18-07-2012 Akkoord
21-06-2012 Akkoord
21-06-2013 Akkoord
11-07-20 13 Akkoord
23-09-2013 Akkoord
06-03-2014 Akkoord
28-07-2014 Niet akkoord
14-10-2015 Niet akkoord (drinkwater, hygiëne en gebrek aan licht)
Er zijn naar aanleiding van bovenstaande controles geen besluiten naar overtreder verstuurd.
19-07-2018 Niet akkoord (drinkwater en gebrek aan daglicht) - herstelbrief metreferentie 145229/111179/24285.
Bovengenoemde herstelbrief met referentienummer 145229/111179/24285 is alsbijlage bij dit rapport gevoegd.
Bevinding(en):
Op 26 november 2018 om 8.25 uur bevonden wij, toezichthouder [toezichthouder] en [toezichthouder] , ons op [adres] . Het was mij, toezichthouder [toezichthouder] , bekend dat [eiser] hier pluimvee houdt in een schuur. Wij, toezichthouders, troffen de ons bekende [eiser] niet aan op dit adres. Wij zagen dat er een telefoonnummer op de deur van de schuur hing. Ik, toezichthouder [toezichthouder] , heb om 8.30 uur dit nummer gebeld en heb de voicemail van [eiser] ingesproken met de mededeling dat we naar aanleiding van een melding op [adres] aanwezig waren.
Wij, toezichthouders [toezichthouder] en [toezichthouder] , hebben schone, ontsmette laarzen en een nieuwe wegwerpoverall aangetrokken en zijn de schuur binnen gegaan. In deze schuur zagen wij diverse bokken en benches waarin pluimvee werd gehouden.
Tijdens de inspectie heb ik, toezichthouder [toezichthouder] , foto’s gemaakt. Deze zijn als bijlage 2 aan dit rapport toegevoegd.
Ik, toezichthouder [toezichthouder] , zag dat er in vergelijking met de vorige inspectie in juli 2018 minder benches met kippen en ik zag dat er twee grote hokken bij waren gebouwd.
Bij binnenkomst in de schuur zagen we, toezichthouders, aan de rechterkant twee grote hokken met enkele tientallen kippen en twee konijnen. We zagen dat de dieren in deze hokken beschikten over drinkwater en schone huisvesting. Aan de achterkant van de schuur zagen we twee vergelijkbare hokken. Ook hier zagen we dat de dieren de beschikking hadden over drinkwater en schone huisvesting.
Aan de linkerkant van de schuur zagen we wat hokken en benches met pluimvee staan. We zagen een konijnenhok met ten minste 25 kwartels. We zagen dat het drinkwater in dit hok bevuild was met mest en strooisel. We zagen dat deze dieren niet de beschikking hadden over vers en schoon drinkwater en niet op een andere manier in hun behoefte aan drinkwater konden voorzien.
Ook zagen we een roze geverfd hok met ten minste 14 kwartels. We zagen dat de bakken in het hok, die kennelijk bestemd waren voor drinkwater, leeg waren. We zagen de kwartels in deze bakken pikken. We zagen dat deze dieren niet de beschikking hadden over vers en schoon drinkwater en niet op een andere manier in hun behoefte aan drinkwater konden voorzien.
In een bak tegen de buitenmuur zagen we 7 zijdehoenders gehouden worden. We zagen dat het drinkwater in dit hok bevuild was met mest en strooisel. We zagen dat deze dieren niet de beschikking hadden over vers en schoon drinkwater en niet op een andere manier in hun behoefte aan drinkwater konden voorzien.
Gelet op het voorgaande werd aan ten minste 36 stuks pluimvee de nodigeverzorging onthouden en wordt het welzijn van dit dier hierdoor zonder redelijk doel benadeeld doordat zij geen toegang hadden tot een toereikende hoeveelheid water van passende kwaliteit.
[…]
Op 26 november 2018 omstreeks 9.30 uur sprak ik, toezichthouder [toezichthouder] , telefonisch met [eiser] en heb ik hem op de hoogte gebracht van onze bevindingen.
Te nemen maatregelen:
Draag er zorg voor dat al uw dieren te allen tijde toegang hebben tot voldoende vers drinkwater
Opmerking toezichthouders:
Genoemde overtredingen kunnen eenvoudig opgeheven worden door zorg te dragen voor een goed drinkwatersysteem en het vaker verversen van het drinkwater.
Ten opzichte van vorige inspecties heeft de houder duidelijk verbeteringen in de huisvesting van zijn pluimvee aangebracht. Er zijn grotere hokken bijgemaakt waardoor er minder kippen in benches en kleinere hokken gehuisvest worden en waardoor het drinkwater minder snel vervuild wordt.
Opmerking overtreder:
“Ik ben goed op weg en heb hard gewerkt aan verbetering. Niet alle kippen kunnen in de grote hokken, daar is niet altijd ruimte voor. Ik ververs het water regelmatig. Toen jullie er waren, was ik nog niet langs geweest.”