Uit de overgelegde stukken en tijdens de mondelinge behandeling is gebleken dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis, te weten ernstige gedragsproblemen: ADHD, ODD en waarschijnlijk cognitieve en sociaal-emotionele beperkingen in de ontwikkeling, alsmede een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling.
Namens betrokkene betwist de advocaat niet de juistheid van deze diagnose, maar zij voert wel aan dat betrokkene niet door de stoornis wordt beheerst, zodat geen sprake is van een stoornis in de zin van de Wvggz.
De rechtbank constateert dat er bij betrokkene reeds sinds zeer jonge leeftijd sprake is van ernstige gedragsproblemen en een verstoorde ontwikkeling. Betrokkene is beïnvloedbaar, vertoont risicozoekend gedrag en ziet onvoldoende verband tussen oorzaak en gevolg. Er lijkt sprake te zijn van een beperkte regievoering, emotieregulatie en realiteitsbesef. Hierdoor is betrokkene beperkt in zijn mogelijkheden tot de-escalatie. Op de belangrijkste terreinen van het leven, te weten de woonsituatie, gezinsrelaties, opleiding en werk, is er sprake van aanhoudende problemen. Betrokkene heeft in zijn jeugd verschillende woonsituaties gehad. Hij heeft op een woonboerderij, bij zijn grootouders, bij zijn tante en bij het Leger des Heils gewoond. Momenteel woont betrokkene weer bij zijn ouders. Het zou goed zijn als betrokkene een eigen woonplek zou hebben. Betrokkene komt voor veel woonvoorzieningen echter niet in aanmerking vanwege de complexe problematiek dan wel vanwege het ontbreken van zwakbegaafdheid bij betrokkene. Hierdoor blijft betrokkene noodgedwongen bij zijn familie wonen, terwijl er regelmatig sprake is van hoogoplopende spanningen binnen het gezin. Betrokkene heeft zijn broer eens dusdanig klem gezet, dat er sprake was van ademnood. De ouders lopen continu op hun tenen en zij durven hun kinderen van tussen de 15 en 20 jaar oud niet zonder ouderlijk toezicht thuis te laten, kennelijk uit angst voor escalatie. De politie is meermaals bij het gezin betrokken geweest. Wat opleiding betreft heeft betrokkene eerst speciaal onderwijs genoten binnen Cluster 4. Daarna is hij naar het MBO gegaan. Hier kreeg betrokkene meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Omdat hij hier niet goed mee kon omgaan, is hij van school gestuurd. Ook bij de gemeente bestaan zorgen omtrent betrokkene, reden waarom de gemeente een zorgmelding over hem heeft gedaan. De gemeente heeft betrokkene driemaal een werk- en leertraject aangeboden. Het meest recente traject loopt sinds een maand, waarvan hij zich een week zonder opgave van reden niet heeft gemeld.
Gelet op de hiervoor beschreven problemen op verschillende levensgebieden, die hun oorzaak vinden in de stoornis van betrokkene, is de rechtbank van oordeel dat de stoornis betrokkene dusdanig beheerst, dat er sprake is van een stoornis in de zin van de Wvggz.