Tussen [verweerster] en haar collega’s zijn in toenemende mate spanningen ontstaan en wel in die mate dat collega’s zich bedreigd voelen. [verweerster] gedraagt zich agressief en fel in haar communicatie, ze onderbreekt te pas en te onpas het werk van haar collega’s, is irritant, onheus en onvoorspelbaar in haar gedrag. Deze situatie gaat in elk geval terug tot 2013, in welk jaar al een gesprek met [verweerster] is gevoerd over het frequent ziekteverzuim en de toenemende spanningen in de relatie tussen haar en haar collega’s. In de periode daarna heeft [verweerster] zich herhaaldelijk ziek gemeld wanneer zij door haar leidinggevende werd aangesproken op haar omgang met collega’s.
Visio heeft Emergenz B.V. verzocht haar te adviseren over de mogelijkheid om [verweerster] te re-integreren op de afdeling Cliëntservices. Blijkens een door Emergenz B.V. opgesteld verslag van een gesprek op 10 juli 2018 met tien medewerkers van genoemde afdeling hebben de medewerkers tijdens dat gesprek unaniem aangegeven zich onveilig te voelen door de opstelling en gedrag van [verweerster] en van mening te zijn dat er een onwerkbare werkrelatie/verstoorde arbeidsrelatie is ontstaan, alsmede dat deze kwestie al meerdere jaren speelt. De verklaringen van de betreffende medewerkers van Visio zijn in geanonimiseerde vorm op schrift gesteld en overgelegd.
Op 8 en 21 augustus 2018 heeft een medewerker van Emergenz B.V. met [verweerster] gesproken en met haar besproken dat de collega’s een terugkeer op de vestiging Rotterdam niet zagen zitten.
Op 8 november 2018 heeft de heer [naam 1] met [verweerster] gesproken en haar uitgelegd dat een terugkeer naar Rotterdam geen optie meer is omdat er sprake is van een duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. [verweerster] erkende tijdens dit gesprek dat de verhouding verstoord is, maar wijt dit volledig aan het gedrag van haar collega’s die volgens haar haar gedrag moeten accepteren. Zij stelt dat zij een meer temperamentvolle manier van communiceren heeft dan in Nederland gebruikelijk is, die in haar land van herkomst echter volstrekt normaal is.
De arbeidsverhouding tussen [verweerster] en haar collega’s is duurzaam verstoord geraakt. Er is bovendien al vanaf 2013 sprake van een patroon van ziekmeldingen, waardoor de collega’s haar werkzaamheden moeten overnemen. Inmiddels heeft [verweerster] zich zo vaak ziek gemeld dat het van haar collega’s niet meer gevergd kan worden om dit probleem dat zij bij de leidinggevende hebben aangekaart, op te vangen. Vanwege de complexiteit van de werkzaamheden kan Visio niet een uitzendkracht inzetten op de bewuste werkzaamheden. Gelet op de lange historie van ziekte- en herstelmeldingen is niet te verwachten dat binnen zes maanden een andere situatie zal ontstaan.
Ter zitting heeft Visio de grondslag van het verzoek nog uitgebreid met de grond als bedoeld in artikel 7:669 lid 3, onderdeel h BW: andere dan de eerder in het artikellid bedoelde omstandigheden, die zodanig zijn dat van de werkgever niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.