Uitspraak
RECHTBANK OVERIJSSEL
1.[de vrouw] ,
2.[de man] ,
niet verschenen
3.de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Almelo,
1.Het procesverloop
2.De feiten
[het kind] (verder te noemen: [het kind] ) als kind van de vrouw.
15 januari 2023 de geslachtsnaam van [het kind] gewijzigd van “ [naam 3] ” in “ [naam 4] ”.
Nummer : [nummer 1]
Opgemaakt te : Den Haag
Door : Ambassade van Israël
3.Het verzoek
4.Het standpunt van de ambtenaar van de burgerlijke stand
5.Het standpunt van de vrouw
6.Het standpunt van de man
7.De beoordeling
Indien de geslachtsnaam of de voornamen van een persoon ter gelegenheid van de geboorte buiten Nederland zijn vastgelegd of als gevolg van een buiten Nederland tot stand gekomen wijziging in de persoonlijke staat zijn gewijzigd en zijn neergelegd in een overeenkomstig de plaatselijke voorschriften door een bevoegde instantie opgemaakte akte, worden de aldus vastgelegde of gewijzigde geslachtsnaam of voornamen in Nederland erkend. De erkenning kan niet wegens onverenigbaarheid met de openbare orde worden geweigerd op de enkele grond dat een ander recht is toegepast dan uit de bepalingen van deze wet zou zijn gevolgd.
Lid 1 laat onverlet de toepassing van artikel 25 van dit Boek.
wettelijkevereisten voor artikel 10:24 BW niet is voldaan. Immers, voor een wijziging in de persoonlijke staat moet sprake zijn van het aangaan of verbreken van een wettelijke relatie tussen twee personen, hetzij in de afstammingssfeer, hetzij in de sfeer van een duurzame verbintenis, zoals een huwelijk. Het aangaan, danwel het tenietgaan van dergelijke relaties kan gevolgen hebben voor de geslachtsnaam of de voornamen van een persoon en het is op deze situaties dat artikel 10:24 BW betrekking heeft. Naar het oordeel van de rechtbank kan een enkele geslachtsnaamswijziging in het buitenland dan ook niet als wijziging in de persoonlijke staat worden gekwalificeerd. Dat de wetgever zulks ook niet bedoeld heeft, kan evenzeer uit de tekst van de wet worden afgeleid, nu hier immers wordt gesproken over een geslachtsnaamswijziging als gevolg van een wijziging in de persoonlijke staat. De rechtbank ziet, anders dan de vrouw, geen aanleiding om dit artikel analoog toe te passen op de onderhavige situatie. Het toestaan van geslachtsnaamwijzigingen ex artikel 10:24 BW die niet voortkomen uit een wijziging van de persoonlijke staat, zet de deur open naar een breed scala aan verzoeken die daarmee mogelijk de uitgangspunten van de Nederlandse registers aantasten, namelijk die van de rechtszekerheid en de hanteerbaarheid. De uitspraak van het Gerechtshof Den Haag waarop de vrouw zich beroept, [7] maakt dit niet anders, omdat de feiten en omstandigheden niet vergelijkbaar zijn. Zo is [het kind] in Nederland geboren en woont hij hier ook nog. Naar Nederlands recht kan zijn geslachtsnaam niet op een dergelijke wijze worden gewijzigd. Bovendien is het de vraag of de procedure zoals die in Israël is gevoerd aan de Nederlandse maatstaven voldoet, nu niet blijkt dat de vader van [het kind] in deze procedure is betrokken.
8.De beslissing
mr. J.L. Souman in tegenwoordigheid van mr. S. ten Thije - Blokvoort als griffier en in het openbaar uitgesproken op 4 september 2024.
a) door verzoeker en door degene(n) aan wie een afschrift van de beschikking (vanwege de griffier) is verstrekt of verzonden: binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;