Uitspraak
RECHTBANK OVERIJSSEL
1.De zaak in het kort
2.De procedure
3.De feiten
service center managergeworden van de vestiging van WN in [vestigingsplaats] . In 2003 is hij vervolgens overgestapt naar de verhuurafdeling, waar hij eerst in de functie van
rental advisorwerkzaam was.
rental managerNederland. In die hoedanigheid gaf hij leiding aan de verhuurafdeling van WN en was hij verantwoording verschuldigd aan de directie van WN.
rental machines-administratie’.
- Fit Rent/Fiori, een systeem waarmee alle activiteiten voor een verhuurorder worden vastgelegd;
compact equipmentmachine kan volgen op basis van de in die machine aanwezige telematica.
salesafdeling van de vestiging [vestigingsplaats] , de heer [naam 1] , op staande voet ontslagen vanwege een grootschalige fraude binnen de verkoopafdeling.
[naam 2] (hierna te noemen: [naam 2] ).
4.Het geschil
5.De beoordeling
rental managerNederland aan WN heeft toegebracht.
rental machines-administratie, voor een actuele en correcte persoonlijke en in- en verkoopadministratie en voor het controleren van de correcte afhandeling van huurorders. Om die taken goed uit te kunnen voeren stelde [gedaagde] procedures op en wijzigde die waar nodig en controleerde hij maandelijks alle lopende contracten in het Fit Rent-systeem. Daarnaast was hij beheerder van Trackunit en wist hij hoe hij daar gegevens uit moest halen ter controle van verhuurorders. [gedaagde] was dus uitstekend op de hoogte van de geldende regels, procedures en voorschriften en wees zijn medewerkers met enige regelmaat op die regels en procedures, aldus steeds WN.
rental managerNederland uit overeenkomstig een werkwijze die het resultaat was van een jarenlange praktijk onder meerdere directeuren. Hij had de commerciële vrijheid om bepaalde afspraken te maken of kortingen te geven, bijvoorbeeld als er meerdere machines tegelijk werden gehuurd of als er een machine voor lange duur werd gehuurd. Het handelen van [gedaagde] kan bovendien uiteindelijk tot extra omzet hebben geleid, omdat er soms eerst door middel van aantrekkelijke afspraken in een relatie geïnvesteerd moet worden. WN heeft ook niet onderbouwd dat [gedaagde] met opzet en willens en wetens procedures en voorschriften heeft geschonden.
Voor wat betreft het EquipCare-systeem geldt dat dit in beginsel niet werd gebruikt om te controleren of de uren waarin een machine gedraaid had ook daadwerkelijk in rekening werden gebracht, maar voor het bewaken van de onderhoudsintervallen en periodieke keuringen van de machines. Er bestond ook geen regel dat [gedaagde] standaard met behulp van EquipCare moest controleren of de uren ook daadwerkelijk in rekening werden gebracht. [gedaagde] kan dus geen verwijt worden gemaakt van de geconstateerde discrepanties tussen de uren waarin de machines zijn gebruikt en de gefactureerde uren. Hij voerde de controle uit op basis van de gebruiksinformatie die de opdrachtgevers van WN hem aanleverden en gebruikte EquipCare alleen sporadisch en steekproefsgewijs als hij het opgegeven gebruik niet vertrouwde. Door het verschil tussen deze wijze van controleren en de door WN gestelde wijze van controleren is er een verschil in omzet ontstaan en WN ziet deze geheel ten onrechte als opzettelijk veroorzaakte schade.
Aangezien WN ter onderbouwing van haar beroep op opzet en bewuste roekeloosheid aanvoert dat [gedaagde] op grote schaal de binnen WN geldende verhuurprocedures en -voorschriften heeft geschonden terwijl hij daarvan uitstekend op de hoogte was, zal WN ook het bestaan van die regels moeten bewijzen en eerst daarover voldoende moeten stellen.