Uitspraak
RECHTBANK OVERIJSSEL
1.De procedure
- de dagvaarding van de kant van AVR;
- de akte overlegging producties van de kant van AVR;
- de conclusie van antwoord met producties van de kant van gedaagden sub 1 tot en met 16;
- de conclusie van antwoord van de kant van gedaagden 17, 18 en 19;
- de conclusie van repliek houdende wijziging van eis met producties van de kant van AVR;
- de conclusie van dupliek met producties van de kant van gedaagden sub 1 tot en met 16;
- de conclusie van dupliek van de kant van gedaagden sub 17, 18 en 19;
- de akte uitlating producties van de kant van AVR;
- de akte wijziging van eis tevens overlegging producties van de kant van AVR;
- de brief met producties van 1 december 2022 van de zijde van AVR;
- de brief met productie van 1 december 2022 van de kant van gedaagden sub 1 tot en met 16;
- de aantekeningen van de griffier van de mondelinge behandeling d.d. 16 december 2022 en de ten behoeve daarvan door de advocaten overgelegde pleitaantekeningen.
2.De feiten
(…)
(…)Artikel 2
Het doel van de vennootschap is:
het vanuit de zorgtaak van deelnemende overheden beheren en exploiteren van milieuvoorzieningen en het verlenen van diensten op het gebied van milieubeheersing in het algemeen en het bewerken en verwerken van huishoudelijk afval en bedrijfsafval in het bijzonder;
(…)
(…)
Aandeelhouders kunnen slechts zijn:
publiekrechtelijke lichamen zoals gemeenten, waterschappen, provincies alsmede gemeenschappelijke regelingen (…);
de vennootschap;
besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen of vergelijkbare rechtspersonen met een in aandelen verdeeld kapitaal mits de aandelen van deze besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen en andere vergelijkbare rechtspersonen volledig worden gehouden door één of meer van de onder a bedoelde lichamen. De betrokken besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen of vergelijkbare rechtspersonen met een in aandelen verdeeld kapitaal dienen te kwalificeren als een aanbestedende dienst (…)
Voor houders van gewone aandelen A geldt, naast de in lid 1 bedoelde eis, voorts de aanvullende eis dat deze aandeelhouders met de vennootschap of een groepsmaatschappij van de vennootschap een overeenkomst zijn aangegaan strekkende tot de verwerking van afvalstoffen A die van die aandeelhouder afkomstig zijn, op exclusieve basis (…) en deze in stand houden. (…)
Voor houders van gewone aandelen B geldt, naast de in lid 1 bedoelde eis, voorts de aanvullende eis dat deze aandeelhouders met de vennootschap of een groepsmaatschappij van de vennootschap een overeenkomst zijn aangegaan strekkende tot de verwerking van afvalstoffen B die van die aandeelhouder afkomstig zijn voor een met die aandeelhouder vastgelegde hoeveelheid en deze stand houden. (…)
uitgifte en verkrijging van aandelen in en schuldbrieven ten laste van de vennootschap (…)
medewerking aan de uitgifte van certificaten op naam van aandelen;
(…)
het aangaan of verbreken van duurzame samenwerking van de vennootschap (…) met een andere rechtspersoon of vennootschap (…);
het nemen van een deelneming ter waarde van ten minste een/vierde van het bedrag van het geplaatste kapitaal (…) in het kapitaal van een andere vennootschap, alsmede het ingrijpend of verminderen van zulk een deelneming;
investeringen, welke een bedrag gelijk aan ten minste een/vierde gedeelte van het geplaatste kapitaal (…) vereisen alsmede investeringen groter dan vijfmiljoen euro (€ 5.000.000,=) indien sprake is:
een voorstel tot wijziging van de statuten;
een voorstel tot ontbinding van de vennootschap;
(…)
(…)
(…)
een voorstel tot vermindering van het geplaatste kapitaal;
Aan de goedkeuring van de raad van commissarissen zijn voorts onderworpen besluiten van het bestuur die betreffen:
De commissarissen worden (…) op voordracht van de raad van commissarissen benoemd door de algemene vergadering. (…)”
De algemene vergadering kan bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen, vertegenwoordigend ten minste een derde van het geplaatst kapitaal, het vertrouwen in de raad van commissarissen opzeggen. (…)
De algemene vergadering is bevoegd de statuten te wijzigen en de vennootschap te ontbinden. Een besluit tot statutenwijziging of ontbinding van de vennootschap kan slechts worden genomen met een meerderheid van twee/derde van de uitgebrachte stemmen.
(…)
Het doel van de vennootschap is:
het vanuit de zorgtaak van deelnemende overheden beheren en exploiteren van milieuvoorzieningen en het verlenen van diensten op het gebied van milieubeheersing in het algemeen en het bewerken en verwerken van huishoudelijk afval en bedrijfsafval in het bijzonder;
(…)
(…)
Aandeelhouders kunnen slechts zijn:
publiekrechtelijke lichamen zoals gemeenten, waterschappen, provincies alsmede gemeenschappelijke regelingen (…);
de vennootschap;
besloten vennootschappen en naamloze vennootschappen waarin uitsluitend deelnemen en deel kunnen nemen op grond van de statutaire regeling:
publiekrechtelijke lichamen zoals gemeenten, waterschappen, provincies alsmede gemeenschappelijk regelingen (…):
de vennootschap waarop die statuten betrekking hebben;
besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen of vergelijkbare rechtspersonen met een in aandelen verdeeld kapitaal mits:
De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders.
(…) Samenwerkingspartners nemen in aanmerking, dat hun samenwerking een samenwer-king bij de uitvoering van een aan hen allen toebedeelde publieke taak - verwerking van huishoudelijk afval - betreft (…). De Samenwerkingspartners nemen bij de uitvoering van deze taak het verwezenlijken van een hoge milieudoelstelling als doel. Zij dragen zorg voor verantwoorde verwerking van het afval en treffen maatregelen om het ontstaan van afval te begrenzen, in het bijzonder door het verlangen van schone technologieën en herbruikbare producten (…).
3.Het geschil
onvoorwaardelijk
zowel onvoorwaardelijk als voorwaardelijk
4.De beoordeling van het geschil
toezichtcriterium);
activiteitencriterium);
toezichtuit te oefenen zoals op hun eigen diensten indien:
activiteitenwordt bepaald op basis van de gemiddelde totale omzet of een geschikte alternatieve op activiteit gebaseerde maatstaf, zoals de kosten die door de betrokken rechtspersoon of de aanbestedende dienst met betrekking tot diensten, leveringen en werken zijn gemaakt, over de laatste drie jaren voorafgaand aan de gunning van de overheidsopdracht. Als de gemiddelde totale omzet of een geschikte alternatieve op activiteit gebaseerde maatstaf over de laatste drie jaren niet beschikbaar of niet langer relevant is, kan door middel van bedrijfsprognoses worden aangetoond dat de berekening van de activiteit aannemelijk is (artikel 2.24b, derde lid juncto artikel 2.24a, vierde en vijfde lid Aw 2012). Het percentage wordt bepaald aan de hand van alle taken die de rechtspersoon voor de aanbestedende diensten samen uitvoert. Dergelijke taken kunnen de gecontroleerde rechtspersoon ook zijn toegewezen door andere rechtspersonen die door diezelfde aanbeste-dende diensten worden gecontroleerd.
gezamenlijkeaandeelhoudende gemeenten voldoende effectief is. Het feit dat één of enkele gemeenten zich niet kunnen vinden in voorgenomen besluiten of procedures en dat er interne discussies zijn, betekent niet dat voldoende toezicht ontbreekt.