1.
Het proces-verbaal van aangifte van [aangever] van 4 februari 2022 (pag. 31-34) onder meer inhoudende, zakelijk weergegeven:
Ik wil namens Stichting Saxion (verder: Saxion) aangifte doen.
Op 1 december 2021 is er een melding gedaan door een oud-student (verder: melder 1) van
Saxion dat er een signaal zou zijn dat toetsen zijn verkocht door een medewerker van het toetsbureau van Saxion. Melder 1 wil anoniem blijven. De identiteit van melder 1 is bekend bij Saxion.
Melder 1 geeft aan signalen te hebben opgevangen dat een student contacten heeft bij het toetsbureau van Saxion waar de betreffende student toetsen op bestelling kan kopen voor € 200,-- per toets.
Die student verkoopt de toetsen door aan andere studenten. Melder 1 geeft aan dat er in ieder geval drie personen bij betrokken zijn. Naast de medewerker van het toetsbureau in ieder geval nog één tussenhandelaar die ook student is bij Saxion.
Op 24 december 2021 zijn de mailboxen van de medewerkers die werkzaam zijn bij het toetsbureau veiliggesteld.
Bedrijfsrecherchebureau Integis is op 24 december 2021 ingeschakeld om binnen Saxion onderzoek te doen naar de melding.
Er is één tentamen dubbelzijdig afgedrukt en van een andere student komen de antwoorden overeen met de antwoorden van de student waarvan het tentamen dubbelzijdig is geprint. Alle andere tentamens van deze toets zijn enkelzijdig afgedrukt. Doordat er een dubbelzijdig tentamen is ingeleverd door een student bestaat het vermoeden dat de student het tentamen thuis heeft afgedrukt vanaf een digitaal document.
Op 24 januari 2022 is een tweede melding gedaan door een andere oud-student van Saxion
(verder: melder 2).
Melder 2 heeft gehoord dat toetsen worden verkocht door een medewerker van het toetsbureau. De toetsen worden digitaal beschikbaar gesteld door de inlogcodes van een hotmailadres te verschaffen. De toets is dan vanaf dit hotmailaccount te downloaden. Volgens melder 2 speelt het al sinds kwartiel 3/4 van het vorige studiejaar (januari/februari 2021).
Aangezien de toetsen digitaal ter beschikking worden gesteld via een hotmailaccount is er mogelijk een digitaal spoor dat kan leiden tot de aanwijzing welke medewerker van het toetsbureau betrokken is.
Op 25 januari 2022 gaat het College van Bestuur van Saxion akkoord met het doorzoeken van de mailboxen van de elf medewerkers van het toetsbureau die toegang hebben tot TOS (Toets Opslag Systeem).
Op 27 januari 2022 deelt Integis de eerste bevindingen van het doorzoeken van de mailboxen.
Daaruit blijkt dat mails vanuit privé mail/WhatsApp van medewerker [medeverdachte 1] naar zijn Saxion account worden gestuurd. De inhoud van deze mails/apps bestaat uit vragen van tussenhandelaren naar de beschikbaarheid van toetsen en of zij die kunnen krijgen.
[medeverdachte 1] is medewerker van het toetsbureau en vanuit zijn functie heeft hij toegang tot alle toetsen die in het TOS zijn opgeslagen. Medewerker [medeverdachte 1] heeft geen toestemming om die informatie te delen met anderen. Die informatie is alleen voor hem beschikbaar voor zover hij deze nodig heeft voor het uitoefenen van zijn functie. Een medewerker van het toetsbureau doet inhoudelijk niks met de toets. De medewerker zorgt ervoor dat de toets, die geüpload is door een docent en wordt opgeslagen in het Toetsen Opslag Systeem, wordt geprint. Deze afdruk wordt door de medewerker naar de printservice gebracht.
Saxion heeft op basis van voorgaande het zeer sterke vermoeden dat medewerker [medeverdachte 1] opzettelijk toetsen heeft verstrekt aan tussenhandelaren, die op hun beurt de tentamens ter beschikking hebben gesteld aan studenten die de toetsen nog moesten afleggen.
Het vermoeden is dat deze tentamens tegen betaling beschikbaar worden gesteld.
Uit de screenshots van WhatsApp chats die [medeverdachte 1] van zijn privémail naar zijn Saxionmail heeft gestuurd, blijkt dat het gaat om een persoon met de naam [verdachte] en een persoon met de naam [medeverdachte 2] . Er is een persoon met de naam [verdachte] student bij Saxion.
Door de tussenhandelaren wordt gevraagd naar de beschikbaarheid van tentamens die nog niet zijn afgenomen. De screenshots van WhatsApp chats zijn via een ander mailadres van [medeverdachte 1] naar zijn Saxionmail gestuurd.
In de mailbox van [medeverdachte 1] met betrekking tot het jaar 2020 werden meerdere e-mails afkomstig van zijn privé mailadres met toetscodes aangetroffen. In één van de e-mails zijn twee schermafbeeldingen met meerdere toetscodes te zien die afgenomen zijn in de periode van 2 november 2020 tot en met 13 november 2020.
Saxion wil ook aangifte doen tegen de tussenhandelaren die de toetsen verder hebben verspreid. Gezien de correspondentie waren zij ervan op de hoogte dat de toetsen zonder toestemming van Saxion zijn overgenomen en gedistribueerd. Uit de correspondentie blijkt dat het gaat om een persoon met de naam [verdachte] .