2.6.De deskundige heeft de door de kantonrechter voorgelegde vragen als volgt beantwoord:
“1) Kunt u beoordelen of St. Joseph per 1 november 2019 het gehuurde heeft hersteld naar de eisen van goed vakmanschap? Blijkens opgaaf van St. Joseph zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
- Schakelmateriaal aangebracht;- Plinten aangebracht in de gehele woning;- Schakelmateriaal gereinigd, hang en sluitwerk, ramen en tegelwerk van verfresten en afplaktape ontdaan;- Vloerdelen begane grond en verdiepingsvloer hersteld door middel van nieuwe platen van 10 mm er over heen geplaatst;- Trapkast: vloerdoorvoer CV dichtgemaakt;- Trapkast: schappen zijn weer aangebracht;- Aftimmering trapkast hersteld en in de grondverf gezet;- Slaapkamer 1 en 2 elektradraad weggehaald en stukwerk hersteld;- Radiatoren zijn geschilderd of vervangen;- Ook is een E-dyer aangebracht in de woning aan [het adres] (de woning naast de woning van [gedaagde] ); dit is – aldus STJA - een zeer belangrijk punt. De E-dryer werkt voor beide woningen. In de bijlage van productie 11 bij akte na tussenvonnis is een tekening opgenomen met daarin de meetpunten en de uitkomsten.
Eiser/St. Joseph heeft voorgaande werkzaamheden met uitzondering van de losse elektra/telefoonkabel op de hoofdslaapkamer alsmede de loslatende plint in de keuken naar de eisen van deugdelijk vakmanschap hersteld. Gezien de slechte luchtkwaliteit in de meterkast (vochtig/broeierig/muf) ben ik wel van mening dat men de trapkast beter moet ventileren. Dit kan men realiseren door in de deur en/of de stootborden ventilatieopeningen aan te brengen, zodat enige trek ontstaat.
2) Wat is de huidige situatie met betrekking tot de vocht- en schimmelproblematiek?
Daar waar zich voorheen in de woonkamer schimmelvorming voordeed zijn te hoge vochtpercentages gemeten, welke bij onvoldoende ventilatie/opwarming weer tot hernieuwde schimmelvorming kunnen leiden. Gezien het stukwerk inmiddels dusdanig zacht is, waardoor de Protimeter in de stuclaag blijft zitten zonder deze vast te houden, is de stuclaag aan het verspochten doordat het vochtgehalte hier veel te hoog is.
Op aanwijs van [gedaagde] kwam bij het aanraken van de beplating van het knieschot/de dakplaten van de hoofdslaapkamer aan de achterzijde van het gehuurde, bruin stof naar beneden. Dit duidt met een zeer grote aannemelijkheid op mogelijke schimmelvorming achter de beplating van het knieschot/de dakplaten en behoeft dit nader onderzoek in combinatie met een duidelijke verslaglegging v.z.v. een duidelijke fotorapportage waaruit men het verloop van het uitgevoerde onderzoek en de situatie tijdens het onderzoek kan afleiden.
3) Als er nog steeds sprake is van vocht- en schimmelproblematiek kunt u dan aangeven of dat komt doordat de herstelwerkzaamheden niet afdoende waren of dat dit en in hoeverre dit mede is ontstaan of verergerd doordat de woning niet is bewoond?
Voor zover kon worden beoordeeld zijn de in onderzoeksvraag 1 gestelde werkzaamheden met uitzondering van de losse elektra-/telefoonkabel en de losse plint in de keuken, afdoende uitgevoerd. Tijdens de schouw kon niet worden beoordeeld in hoeverre er een deugdelijke behandeling van de schimmelwering heeft plaatsgevonden.
Echter, er zijn diverse renovatie-/isolatiewerkzaamheden – waarvoor geen huurverhoging gold – niet uitgevoerd omdat [gedaagde] tegenover eiser/STJA niet kenbaar heeft gemaakt om aan het onderhoud en verduurzamingsplan van de 55 woningen – waarvan het gehuurde deel uitmaakt – te willen deelnemen.
Doordat de isolatiewerkzaamheden – zoals het isoleren van de spouw, de zoldervloer/kapconstructie – niet zijn uitgevoerd, kunnen er zich bij eventuele koudebruggen condensatieproblemen voordoen welke zich middels verhoogde vochtconcentraties en/of in combinatie met schimmelvorming kunnen openbaren.
Dat de woning niet is bewoond kan de problematiek verergeren, gezien het om een oude woning uit het begin van de 20e eeuw gaat. Echter, ik ben wel van mening dat gemeten verhoogde vochtconcentraties dusdanig hoog zijn dat het wel of niet bewonen hier niets aan af doet.
4) Als de woning normaal wordt bewoond is er dan onder de huidige omstandigheden vocht- en schimmelvorming te verwachten?
Als de woning normaal wordt bewoond is er m.i. onder normale omstandigheden vocht en schimmelvorming te verwachten. De redenen hiervoor zijn de volgende. De woning vertoont in de woonkamer t.p.v. de buitengevels (gangzijde en links naast de schuifpui) dusdanige hoge vochtconcentraties dat het stukwerk reeds aan het verspochten is.
Op het moment dat men een kast of bank voor deze wanden plaatst, bestaat er een reëel risico dat de schimmelvorming terugkeert, temeer er tussen een eventuele kast en/of bank en de buitengevel/-muur minder ventilatie/luchtstroming plaats kan vinden. Bij bewoning bevat warme lucht een hoger vochtpercentage. Bij afkoeling ’s avonds bestaat er bij de ongeïsoleerde buitenmuren dan ook meer kans op het ontstaan van condensatie met uiteindelijk schimmelvorming als gevolg.
In het rapport van partijdeskundige [A]
(productie 5A)– welke in opdracht van eiser/STJA als reactie op het concept-deskundigenbericht is opgesteld – wordt op blz. 2/8 het e.e.a. als volgt bevestigd
‘Wij achten het aannemelijk dat als de oorzaak hiervan niet weg genomen wordt er sprake zal zijn van schimmelvorming op de wand, ook als de woning in gebruik wordt genomen.’
Tijdens de schouw zijn op de eerste verdieping t.p.v. de linker hoofdslaapkamer sporen waargenomen welke duiden op schimmelvorming en dit behoeft nader onderzoek alsmede een eventuele behandeling. Dit geldt (eventueel) ook voor de topgevels op de zolder/vliering, echter gaat het hierbij wel om een onverwarmde (berg)zolder en betreft dit geen verblijfsruimte.
5) Als er nog steeds sprake is van vocht- en schimmelproblematiek welke herstelwerkzaamheden zijn dan noodzakelijk om dit te verhelpen?
Om dit probleem te verhelpen zou men de isolerende werkzaamheden conform de omschrijving ‘Onderhoud en verduurzaming complex 1.100’ – welke tot op heden nog niet zijn uitgevoerd – moeten uitvoeren. Daarnaast dient men de E-Dryer op het goed functioneren te controleren. Tevens dient men te onderzoeken of er zich schimmelvorming achter het knieschot/de dakconstructie van hoofdslaapkamer voordoet. Zo ja, dan dient men dit te behandelen en de gehele constructie te isoleren, waarbij men ook de hemelwaterafvoer van de dakkapel moet aanpassen zodat er geen achterwatering van de dakkapelconstructie kan plaatsvinden, welke tot houtrot en schimmelvorming kan leiden (eventuele herstelwerkzaamheden dient men middels een fotorapportage vast te leggen).
Verder dient men de trapkast van de noodzakelijke ventilatieopeningen te voorzien.
6) Is de woning in de huidige staat – na goed schoonmaken – geschikt voor normale bewoning?
Nee, de woning is na (alleen) goed schoonmaken m.i. niet geschikt voor normale bewoning. De woning is volgens mij pas voor normale bewoning geschikt als men de standaard isolerende maatregel conform de omschrijving ‘Onderhoud en verduurzaming complex 1.100’ heeft uitgevoerd (zodat een toekomstige dauwpuntonderschrijding wordt voorkomen) en men onderzoek heeft verricht naar het optrekkend/doorslaande vocht en eventuele schimmelvorming achter het knieschot/dakplaten van de hoofdslaapkamer. Bij de aanwezigheid hiervan moeten deze worden behandeld en dient men bij de uitvoering van alle werkzaamheden het e.e.a. middels een deugdelijke verslaglegging v.z.v. een fotorapportage vast te leggen. Verder dient men het goed functioneren van de E-Dryer te controleren. Zonder de isolerende maatregelen zullen de vochtproblemen en schimmelvorming bij bewoning van de woning met een zeer grote aannemelijkheid terugkeren en zich voor blijven doen.
7) Draagt een nieuwe meting door [B] van de meetpunten in de woning bij aan de oordeelsvorming?
Nadat de isolatiewerkzaamheden conform de omschrijving ‘Onderhoud en verduurzaming complex 1.100’ zijn uitgevoerd, zal een nieuwe meting door [B] van de meetpunten in de woning bijdragen aan de oordeelsvorming.
8) Zijn er nog andere punten die naar voren gebracht moeten worden in verband met de verdere beoordeling?
Nadat alle (isolerende) werkzaamheden zijn uitgevoerd, is het aan te bevelen om de woning in de wintermaanden bij reguliere bewoning (gedurende een periode van 6 maanden) te monitoren. De reden hiervoor is dat na het isoleren van de spouw met isolatie er zich nog wel eens problemen voor kunnen doen (optrekkend/doorslaand vocht) en kan het zijn dat de isolatie en de E-Dryer eventueel niet voldoende effectief zijn, waardoor men eventueel alsnog een horizontaal vochtscherm in het binnenspouwblad van de buitenmuur (middels injecteren) moet aanbrengen.