Uitspraak
[eiser 2] ,
gemachtigde: mr. G. van Dijk, Leaseproces
gemachtigde: USG Legal Professionals B.V.
1.De procedure
2.De feiten
- € 1.199,36 (overeenkomst III) en - € 2.998,40 (overeenkomst IV).
3.3. De vordering en het verweer
1. voor recht zal verklaren dat Dexia onrechtmatig heeft gehandeld jegens Afnemer en/of toerekenbaar is tekort geschoten,
2. Dexia zal veroordelen tot voldoening aan Afnemer van al datgene dat Afnemer aan Dexia heeft betaald onder de overeenkomsten, vermeerderd met de wettelijke rente daarover,
4. Dexia zal veroordelen tot betaling van de buitengerechtelijke kosten van Afnemer,
5. Dexia zal veroordelen in de proceskosten en de nakosten.
4.De beoordeling
ƒ 100.000,-. Dit was met name belastingtechnisch veel voordeliger dan het benutten van het eigen spaargeld. Het bedrag van ƒ 100.000,- diende te worden gestort op een beleggingsrekening en kon worden gebruikt voor de verbouwing van de woning. Daarnaast adviseerde de adviseur Afnemer een Overwaarde Effect contract en drie Allround Sparen overeenkomsten af te sluiten en de vooruitbetaling van deze contracten te voldoen met eigen spaargeld. Volgens de adviseur betrof het een veilige manier van vermogensopbouw, waarbij zou worden belegd in solide aandelenfondsen. Deze contracten zouden na vijf jaar aanzienlijk vermogen hebben opgebouwd. Met deze constructie waren de doelstellingen van Afnemer te realiseren. De adviseur zou het een en ander nog op papier zetten en een keer terugkomen. De adviseur heeft vervolgens een Persoonlijk Financieel Plan opgesteld en deze tijdens een tweede huisbezoek nader toegelicht. Uit het Persoonlijk Financieel Plan blijkt dat er is geadviseerd om een tweede hypotheek te nemen om de verbouwing te realiseren. De hypotheeklasten van ƒ 5.800,- per jaar zouden vallen onder de hypotheekrenteaftrek, wat volgens de adviseur erg voordelig was Afnemer. Tevens adviseerde de adviseur om een Overwaarde Effect af te sluiten. Hiervoor zou vanuit het spaargeld een bedrag van ƒ 48.000,- worden ingelegd. Dit product zou dividend uitkeren waarmee tezamen met de belastingteruggave de hypotheeklasten voor de verbouwing namelijk vrijwel geheel gecompenseerd zouden worden. Voor de andere wensen, het eerder stoppen met werken en de vermogensopbouw voor de kinderen adviseerde de adviseur drie ‘Allroundspaarplannen’. Hiervoor adviseerde de adviseur om in totaal ƒ 24.000,- vooruit te betalen. De adviseur adviseerde om het te splitsen over drie verschillende plannen, zodat Afnemer na vijf jaar één of meerdere van de plannen kon beëindigen om de opbrengst aan te wenden voor de studie van (één van) de kinderen. Hierdoor zouden de overige plannen verder vermogen kunnen opbouwen. Volgens het Persoonlijk Financieel Plan was het Overwaarde Effect tevens een ‘spaarvorm’ die zou dienen als generator voor de inleg van het Allroundsparen vanaf het zesde jaar. De adviseur heeft niet gewezen op de specifieke risico’s. Afnemer had geen beleggingservaring of kennis van complexe financiële producten en heeft het advies van de adviseur opgevolgd. De adviseur heeft voor Afnemer de aanvraag voor de aandelenleaseproducten en de hypotheek in orde gemaakt. Afnemer heeft de contracten bij een derde huisbezoek ondertekend.
4.10. Afnemer heeft zijn stellingen onderbouwd met onder meer de volgende stukken:
- een kopie van de overeenkomsten, waarop telkens de naam van Spaar Select als adviseur voorkomt;
Indien mogelijk op het eerder stoppen met werken, het liefst tussen 55 en 60 jarige leeftijd;
“De verbouwing is te realiseren door het nemen van een tweede hypotheek, daardoor zullen deze hypotheeklasten ( 5.800,- per jaar) onder de hypotheekrente-aftrek vallen. Daarnaast is het mogelijk om het eerder stoppen met werken te realiseren, door gebruik te maken van een deel van het vrijgevallen vermogen, uit de verkoop van de woning aan het [adres] te [plaats] . Dit geniet de voorkeur boven het gebruiken van de overwaarde voor een lijfrentepolis omdat in dat geval de hypotheekrente niet als aftrekpost zou zijn op te voeren. Door eventueel het Allroundsparen op te splitsen in twee delen kan gekozen worden om een deel daarvan na vijf jaar te gebruiken voor de eventuele studie van [B] en/of [C] , al naar gelang de situatie dat tegen die nodig maakt. Of door te kiezen voor een extra Allroundspaarplan. De hypotheeklasten zullen bijna volledig worden gecompenseerd door de belastingteruggave én het uit te keren dividend van het Capital Effect. Deze laatste spaarvorm dient als generator voor de inleg van Allroundsparen vanaf het zesde jaar.”;
4.12. Afnemer stelt dat Dexia wist, althans behoorde te weten, dat Spaar Select een op zijn persoon toegesneden beleggingsadvies heeft gegeven. Dexia betwist dit.
In diverse uitspraken van verschillende rechtbanken is overwogen en beslist dat in zijn algemeenheid uit de door Leaseproces in vele procedures (waaronder deze) overgelegde stukken het beeld naar voren komt, dat Dexia ermee bekend moet zijn geweest dat Spaar Select op grote schaal individueel persoonlijk financieel advies gaf. De rechtbank betrekt hierbij ook het oordeel van het Gerechtshof Den Haag, neergelegd in het arrest van 12 september 2017, ECLI:NL:GHDHA:2017:2530, waarin is geoordeeld over de wetenschap destijds van Dexia, haar gerichtheid op het op grote schaal door tussenpersonen adviseren over effectenleaseproducten, ook door cliëntenremisiers, de wetenschap van Dexia van de op stelselmatig adviseren gerichte werkwijze van Spaar Select en het belang van Spaar Select als tussenpersoon. Er bestaat geen aanleiding om in de huidige procedure omtrent deze stukken een ander oordeel te geven.
In de procedure van partijen zijn dezelfde buitengerechtelijke werkzaamheden gesteld als die, welke in het arrest aan de orde waren, namelijk het opstellen en versturen van enkele gestandaardiseerde stukken (zoals een klachtbrief, een opt-out verklaring en stuitingsbrieven), het voeren van een intakegesprek, het beoordelen van de haalbaarheid van de aanspraken van de belegger en het adviseren daaromtrent en het verzamelen van gegevens om de omvang van de aanspraken van de belegger te kunnen bepalen, zodat ook in dit geval geen aanspraak bestaat op vergoeding van buitengerechtelijke kosten.
Volgens vaste jurisprudentie kan aangenomen worden, dat degene, die een veroordeling tot betaling van een geldsom vordert, het vereiste belang bij uitvoerbaarverklaring bij voorraad heeft (HR 27 februari 1998, NJ 1998/512), terwijl een daartegenover gesteld restitutierisico geconcretiseerd moet worden (HR 17 juni 1994, NJ 1994/591). Dat de executie mogelijk tot ingrijpende gevolgen leidt, die moeilijk ongedaan gemaakt kunnen worden, staat op zichzelf niet in de weg aan uitvoerbaarverklaring bij voorraad, maar is slechts een omstandigheid die meegewogen moet worden (HR 28 mei 1993, NJ 1993/468). Dexia heeft niet onderbouwd dat en waarom uitvoerbaar bij voorraadverklaring voor haar zal leiden tot financieel nadelige gevolgen. Het gestelde restitutierisico is niet geconcretiseerd voor wat betreft de situatie van Afnemer. Het belang van Dexia weegt niet zwaarder dan het belang van Afnemer, zodat de gevorderde uitvoerbaar bij voorraad verklaring toegewezen zal worden.