Uitspraak
RECHTBANK OVERIJSSEL
[gedaagde],
1.De procedure
gemaakt van wat partijen naar voren hebben gebracht.
2.De beslissing samengevat
bedoeld. De kantonrechter zal de processtukken daarom ‘hersteld’ lezen.
3.De beoordeling
arbeidsovereenkomst is aangegaan voor bepaalde tijd en eindigt op 31 juni 2021. Vanwege de coronamaatregelen werkte [eiseres] grotendeels vanuit huis.
in aanwezigheid van een (onafhankelijk) derde, mevrouw [C] .Dat gesprek zou plaatsvinden op 16 februari 2021 om 14:30 uur op het kantoor van [gedaagde] . Namens [eiseres] reageert haar [moeder] per e-mailbericht op 15 februari 2021 met de mededeling dat [eiseres] eerst een kennismakingsgesprek met [C] wenst te voeren op neutraal terrein. Pas daarna wil [eiseres] in gesprek met de [gedaagde] , eveneens op neutraal terrein. [gedaagde] laat daarop weten dat zij aan deze wensen niet tegemoet zal komen (e-mail van 15 februari 2021 te 16:42 uur). Ook stelt [gedaagde] op het niet nakomen van deze afspraak een loonsanctie in het vooruitzicht. In een later
e-mailbericht diezelfde dag (19:24 uur) laat [gedaagde] echter weten dat een kennismakingsgesprek vooraf toch akkoord is, en dat de heer [gedaagde] later zal aansluiten. Dat bericht is – anders dan voorgaande berichten – naar het werkmailadres van [eiseres] verzonden dat [eiseres] niet bekeek
gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid.
Nu jij gisteren zonder gegronde redenen meerdere keren hebt geweigerd om mee te werken aan een eerste gesprek tussen jou en mevrouw [C] , heb jij zonder gegronde redenen geweigerd om mee te werken aan door ons getroffen redelijke voorschriften en maatregelen. Ook de wijze waarop er de afgelopen dagen door jouw (ofwel jouw moeder) is gecommuniceerd, is voor ons onacceptabel. Daarom zijn wij, in navolging van de waarschuwing van maandagmiddag, genoodzaakt om daadwerkelijk een loonsanctie tegen jou te treffen, primair in de vorm van een loonstop, dan wel subsidiair in de vorm van loonopschorting, en wel met ingang van vandaag (17 februari 2021).
Deze brief geldt tevens als officiële waarschuwing indien jij volgende week, om wat voor reden dan ook, opnieuw niet verschijnt bij het gesprek of anderszins niet voldoende meewerkt. In dat geval zullen wij opnieuw genoodzaakt zijn om een loonsanctie jegens jou te treffen. Graag willen wij jou daar vast uitdrukkelijk op wijzen en voor waarschuwen.
gedurende een aaneengesloten periode van 104 weken. De verdere regels over en uitzonderingen van de loondoorbetalingsverplichting staan in artikel 7:629 van het Burgerlijk Wetboek. Die regels nemen tot uitgangspunt dat de contacten tussen werkgever en werknemer erop gericht moeten zijn de werknemer te laten hervatten in zijn (al dan niet aangepaste) werk en behoud van zijn inkomen. Daarom is de sanctie op het niet voldoen aan ‘redelijke voorschriften’ die de werkgever geeft en die zijn gericht op werkhervatting, het verlies van dat recht op loondoorbetaling. Dat mag de werkgever niet lichtvaardig doen. Hij zal eerst de werknemer in ieder geval eerst moeten waarschuwen welk gedrag de eventuele maatregel van een loonstop zal opleveren (lid 7).
‘Mijn advies is om (cf. STECR werkwijze) en gezien de ervaren werk gerelateerde spanningen nu met een 3e onafhankelijke erbij, om tafel te gaan om de ervaren werk gerelateerde situatie bespreekbaar te maken en te komen tot een oplossing. Mocht dit niet lukken dan overstappen naar een bemiddelaar of een mediator’.Anders dan [eiseres] meent, leest de kantonrechter hierin niet dat volgens de bedrijfsarts de inzet van een mediator de enige weg uit het arbeidsconflict is. Dat is pas aan de orde als de situatie niet bespreekbaar wordt onder leiding van een onafhankelijke derde. [eiseres] heeft die poging met [C] niet ondernomen, zodat de eis van een mediator nog een brug te ver was.