ECLI:NL:RBONE:2013:BZ1362
Rechtbank Oost-Nederland
- Kort geding
- Rechtspraak.nl
Opheffing van dwangsom in kort geding betreffende arbeidsovereenkomst en voorwaardelijke ontbinding
In deze zaak heeft de Rechtbank Oost-Nederland op 18 februari 2013 uitspraak gedaan in een kort geding tussen de stichting Livio en een gedaagde partij, die werkzaam was als verpleeghuisarts in opleiding. Livio had eerder, bij vonnis van 29 januari 2013, een dwangsom opgelegd gekregen omdat zij de gedaagde niet in staat stelde zijn werkzaamheden te hervatten. De gedaagde had Livio aangeklaagd omdat hij niet in de gelegenheid werd gesteld om zijn werkzaamheden te hervatten, ondanks de rechterlijke uitspraak. Livio vorderde in dit kort geding de opheffing van de dwangsom, stellende dat er een blijvende onmogelijkheid was ontstaan om aan de hoofdveroordeling te voldoen, onder andere door negatieve publiciteit en de onrust die dit bij patiënten had veroorzaakt.
De kantonrechter oordeelde dat de dwangsom opgeheven diende te worden, omdat er gelijktijdig met de uitspraak een voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst zou plaatsvinden. De rechter stelde vast dat Livio niet had voldaan aan de eerdere veroordeling en dat de onmogelijkheid om de gedaagde als arts te werk te stellen, mede door de uitlatingen van Livio's bestuurder in de media, was ontstaan. De kantonrechter benadrukte dat de onmogelijkheid om aan de veroordeling te voldoen restrictief moet worden uitgelegd en dat de dwangsom met ingang van 18 februari 2013 werd opgeheven. De proceskosten werden gecompenseerd, wat betekent dat iedere partij zijn eigen kosten draagt.
De uitspraak is van belang voor de interpretatie van artikel 611d Rv, dat betrekking heeft op de opheffing, opschorting of matiging van dwangsommen. De rechter benadrukte dat de beoordeling van onmogelijkheid subjectief mag zijn, maar dat er ook een toets naar redelijkheid en billijkheid moet plaatsvinden. De uitspraak biedt inzicht in hoe de rechter omgaat met situaties waarin publiciteit en maatschappelijke druk een rol spelen in de uitvoering van rechterlijke uitspraken.