ECLI:NL:RBOBR:2023:1938

Rechtbank Oost-Brabant

Datum uitspraak
28 maart 2023
Publicatiedatum
21 april 2023
Zaaknummer
C/01/385655 / FA RK 22-4009
Instantie
Rechtbank Oost-Brabant
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vaststelling geboortegegevens en wijziging voornaam

In deze zaak heeft de Rechtbank Oost-Brabant op 28 maart 2023 uitspraak gedaan in een verzoek tot inschrijving van een buitenlandse geboorteakte en wijziging van voornamen. Verzoeker, geboren in de Sovjet-Unie, heeft zijn verzoek ingediend om zijn geboortegegevens vast te stellen en zijn voornaam te wijzigen. De rechtbank heeft kennisgenomen van het verzoekschrift en de bijlagen, alsook van de brief van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Tijdens de mondelinge behandeling op 10 maart 2023 was verzoeker aanwezig met zijn advocaat, terwijl de ambtenaar niet verscheen. Verzoeker heeft zijn verzoek gewijzigd, waarbij hij nu verzoekt om vaststelling van zijn geboortegegevens zonder vermelding van oudergegevens.

De rechtbank heeft in haar beoordeling gekeken naar de mogelijkheid van voornaamswijziging op basis van artikel 1:4 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek. Het belang van verzoeker om zijn voornaam te wijzigen is door de rechtbank als zwaarwichtig beoordeeld, vooral gezien het feit dat verzoeker zich niet kan identificeren met zijn huidige voornaam en dat deze voor hem een bron van ongemak vormt. De rechtbank heeft vastgesteld dat de door verzoeker gewenste voornaam niet ongepast is en dat er geen juridische belemmeringen zijn voor de wijziging.

Daarnaast heeft de rechtbank zich gebogen over de inschrijving van de geboorteakte. De ambtenaar heeft verklaard dat verzoeker in het bezit is van een geboorteakte, maar dat er geen huwelijksakte is die aantoont dat zijn ouders getrouwd waren ten tijde van zijn geboorte. Dit heeft gevolgen voor de inschrijving van de oudergegevens. De rechtbank heeft geconcludeerd dat, indien verzoeker geen gelegaliseerde akte kan overleggen, de oudergegevens niet kunnen worden vastgesteld. De rechtbank heeft uiteindelijk besloten om de geboortegegevens van verzoeker vast te stellen en de wijziging van zijn voornaam toe te staan.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK OOST-BRABANT

Familie- en Jeugdrecht
Zaaknummer : C/01/385655 / FA RK 22-4009
Uitspraak : 28 maart 2023
Beschikking betreffende inschrijving buitenlandse geboorteakte en voornaamswijziging in de zaak van:
[voornaam] [T] [achternaam],
geboren te [geboorteplaats] , Sovjet-Unie op [geboortedatum] ,
hierna te noemen: verzoeker,
wonende te [woonplaats] ,
advocaat mr. S. van Beers.
Als belanghebbende wordt aangemerkt:
De ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente [X] ,
zetelend te [X] ,
hierna te noemen: de ambtenaar.

1.De procedure

1.1.
De rechtbank heeft kennisgenomen van:
- het verzoekschrift (met bijlagen), ingekomen ter griffie van deze rechtbank op
13 september 2022;
- de brief van de ambtenaar van 12 december 2022.
1.2.
Het verzoek strekt tot inschrijving van de buitenlandse geboorteakte van verzoeker en tot wijziging van zijn voornamen.
1.3.
De mondelinge behandeling heeft plaatsgevonden op 10 maart 2023. Verschenen zijn verzoeker en zijn advocaat. De ambtenaar is, hoewel behoorlijk opgeroepen, niet verschenen.
1.4.
Tijdens de mondelinge behandeling heeft verzoeker zijn verzoek gewijzigd, in die zin dat hij verzoekt zijn geboortegegevens vast te stellen, zonder vermelding van oudergegevens.

2.De beoordeling

Wijziging voornaam

2.1.
Ingevolge artikel 1:4 lid 4 Burgerlijk Wetboek (BW) kan de rechter wijziging van de voornamen gelasten op verzoek van de betrokken persoon of zijn wettelijk vertegenwoordiger. Voor een dergelijke wijziging dient een voldoende zwaarwichtig belang te bestaan. De vraag wanneer sprake is van een voldoende zwaarwichtig belang, wordt in de wet en de wetsgeschiedenis niet beantwoord. Daarvoor dient aansluiting te worden gezocht bij de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Voornamen vallen onder het begrip privéleven en familie- of gezinsleven, zoals bedoeld in artikel 8 EVRM, omdat zij een middel zijn om personen binnen hun familie en in het maatschappelijk verkeer te identificeren. Het door dit artikel beschermde belang brengt mee dat inmenging van enig openbaar gezag niet is toegestaan. Niet iedere regulering houdt evenwel ook een inmenging in. Een weigering om een voornaam te wijzigen kan niet zonder meer als ongeoorloofde inmenging worden aangemerkt. Daarvoor zal steeds moeten worden onderzocht of sprake is van een evenwichtige belangenafweging (“fair balance”) tussen enerzijds de belangen van het individu en anderzijds de belangen van de staat, waarbij niet uit het oog mag worden verloren dat de staat een zekere mate van beoordelingsvrijheid toekomt. Of de weigering om een voornaam te wijzigen, een ongerechtvaardigde inmenging oplevert, hangt af van de mate van ongemak en overlast die de betrokkene, in dit geval verzoeker, hiervan ondervindt. Daarbij dienen alle feiten en omstandigheden te worden meegewogen, waaronder de vraag of het voor betrokkene feitelijk toch mogelijk is de gewenste voornaam te voeren.
2.2.
Verzoeker heeft verregaande onvrede met zijn voornaam. Hij kan zich al lange tijd niet meer vereenzelvigen met zijn voornaam en lijdt daar al jarenlang onder. De ouders van verzoeker hebben hem de Russische voornaam [gewenste voornaam] meegegeven. Inmiddels woont verzoeker al ruim dertig jaar in Nederland en wordt hij door iedereen in zijn omgeving met de voornaam [gewenste voornaam] aangesproken Echter, onlangs is de naam door de gemeente [X] gewijzigd in [voornaam] . Dit vanwege het feit dat verzoeker voornemens was om te trouwen, waardoor de gemeente [X] zijn geboorteakte bij verzoeker heeft opgevraagd en na vertaling daarvan de voornaam [voornaam] heeft genoteerd. Nog los van het feit dat verzoeker zich op geen enkele wijze kan identificeren met de voornaam [voornaam] , merkt verzoeker op dat de letter [letter] in het Russisch niet bestaat. Daarnaast staat op de geboorteakte van de oudste zoon van verzoeker de (juiste) naam [gewenste voornaam] vermeld en is er inmiddels een tweede kindje op komst, op de geboorteakte waarvan de (foutieve) naam [voornaam] zal worden vermeld. Dit is voor verzoeker een doorn in het oog. Verzoeker voelt geen enkele binding met zijn huidige officiële voornaam en heeft met name een aversie ontwikkeld tegen de huidige schrijfwijze van zijn voornaam [voornaam] . Het steeds moeten uitleggen van de juiste uitspraak en spellingwijze van zijn voornaam valt verzoeker zwaar. Het is dan ook zijn vurige en wel overdachte wens om zijn officiële voornaam in lijn te brengen met zijn echte (lees: sociale) naam. Daarnaast heeft verzoeker zijn tweede voornaam [T] gekregen als zijnde een patroniem (een naam die aangeeft hoe de vader van de naamdrager heet: zoon van [T] ). In Rusland wordt deze naam dan ook niet als een voornaam gehanteerd. Echter naar Nederlands recht kent men het gebruik van een patroniem niet en is de naam [T] nu als officiële voornaam opgenomen in de documenten. Nog naast het feit dat verzoeker dat zeer storend vindt, kan niemand deze naam uitspreken. Verzoeker voelt geen enkele binding met deze naam en wil dat deze wordt geschrapt.
2.3.
De rechtbank is van oordeel, gelet op het door verzoeker gestelde, dat er sprake is van een voldoende zwaarwichtig belang bij voornaamswijziging. Dit belang heeft in dit geval zwaarder te wegen dan het algemeen belang bij naamconsistentie. Het is de rechtbank niet gebleken dat de door verzoeker gewenste voornaam ongepast is in de zin van artikel 1:4 lid 2 BW, noch dat deze overeenstemt met een bestaande geslachtsnaam. De rechtbank is van oordeel dat het verzoek derhalve, als op de wet gegrond, kan worden toegewezen.
Wijziging geboortegegevens
2.4.
De rechtbank stelt vast dat een voornaamswijziging – indien toegewezen – eerst tot stand komt doordat van de beschikking waarbij de voornaamswijziging is gelast een latere vermelding aan de geboorteakte wordt toegevoegd. In geval van wijziging van de voornaam van een buiten Nederland geboren persoon geeft de rechtbank op grond van artikel 1:4 lid 4 BW voor zover nodig ambtshalve een last tot inschrijving van de akte van geboorte.
Hier te lande is geen geboorteakte van verzoeker ingeschreven.
2.5.
De ambtenaar heeft verklaard dat verzoeker in het bezit is van een geboorteakte die is voorzien van een apostille welke overeenkomstig de plaatselijke voorschriften door een bevoegde instantie is opgemaakt. In principe staat dit het verzoek om vaststelling van de geboortegegevens in de weg. Echter, uit de geboorteakte blijkt niet hoe de familierechtelijke betrekking tussen de ouders tot stand is gekomen. In het verzoekschrift heeft de ambtenaar geen huwelijksakte aangetroffen waaruit blijkt dat de ouders van verzoeker getrouwd waren ten tijde van zijn geboorte. Van toepassing bij de inschrijving van de geboorteakte is onder andere artikel 10:101 BW, dat bepaalt dat in het buitenland tot stand gekomen rechtsfeiten (geboorten) of rechtshandelingen (erkenningen) waarbij familierechtelijke betrekkingen zijn vastgesteld of gewijzigd en die zijn neergelegd in een door een bevoegde instantie overeenkomstig de plaatselijke voorschriften opgemaakte akte, worden erkend. In de situatie dat er geen juridische vader is ontstaan er dus geen familierechtelijke betrekkingen tussen het in de akte vermelde kind en de in de geboorteakte opgenomen ‘fictieve vader’. Nu er naar alle waarschijnlijkheid geen familierechtelijke betrekkingen tussen verzoeker en de niet-bestaande vader zijn vastgesteld, kunnen de vadergegevens niet worden opgenomen in een Nederlandse geboorteakte (zie bijvoorbeeld rechtbank Den Haag 29 maart 2021, ECLI:NL:RBDHA:2021:3639).
Indien verzoeker geen gelegaliseerde akte kan overleggen waaruit de oudergegevens blijken en waaruit blijkt hoe de familierechtelijke betrekkingen tot deze ouders tot stand zijn gekomen, ligt het gelet op het bovenstaande voor de hand de oudergegevens van verzoeker niet vast te stellen.
Mocht de rechtbank tot de conclusie komen dat er van verzoeker geen betrouwbare geboorteakte kan worden verkregen staat de weg open tot vaststelling van de geboortegegevens van verzoeker. De ambtenaar heeft dan geen bezwaar tegen de vaststelling van de geboortegegevens van verzoeker zoals deze in Nederland zijn vastgelegd en geregistreerd:
Naam : [achternaam]
Voornamen : [voornaam] [T]
Geboortedatum : [geboortedatum]
Geboorteplaats : [geboorteplaats] , Sovjet-Unie
Geslacht : M (mannelijk).
2.6.
Tijdens de mondelinge behandeling heeft verzoeker verklaard dat hij geen huwelijksakte kan overleggen waaruit blijkt dat zijn ouders gehuwd waren ten tijde van zijn geboorte. Daarom heeft verzoeker zijn verzoek, naar aanleiding van de reactie van de ambtenaar, gewijzigd, in die zin dat hij verzoekt zijn geboortegegevens vast te stellen, zoals door de ambtenaar voorgesteld.
De rechtbank zal hiertoe overgaan.
2.7.
Gelet op het voorgaande beslist de rechtbank als volgt.

3.De beslissing

De rechtbank:
3.1.
stelt vast dat [voornaam] [T] [achternaam]
,(mannelijk), is geboren te [geboorteplaats] , Sovjet-Unie op [geboortedatum] ;
3.2.
geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente ' [X] last tot inschrijving in het register van geboorten van vorenstaande gegevens;
3.3.
gelast de wijziging van de voornamen van verzoeker van [voornaam] [T] in [gewenste voornaam] , zodat verzoeker voluit zal komen te heten: [gewenste voornaam] [achternaam] .
Deze beschikking is gegeven door mr. V.R. de Meyere, rechter, en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier op 28 maart 2023.
Conc: mja