6.4Uitbreiding of aanvulling van een Wob-verzoek in de bezwaarfase verdraagt zich niet met het wettelijk stelsel, waarbij een bestuursorgaan een besluit op een Wob-verzoek neemt en een eventueel gemaakt bezwaar of ingesteld beroep nog steeds op het oorspronkelijke verzoek betrekking heeft (Afdeling 31 mei 2017, ECLI:NL:RVS:2017:1428). 7. Met inachtneming van deze uitgangspunten, stelt de rechtbank vast dat het door eisers ingediende Wob-verzoek ziet op openbaarmaking van alle bestaande documenten die aan het besluit van 3 juli 2018 inzake de gunning CPO-initiatief perceel Langendonkstraat/Draaiboomstraat ten grondslag liggen. Eiser hebben in hun aanvullend bezwaarschrift verzocht om documenten waaruit inzichtelijk wordt waarom het besluit is genomen dat een selectieprocedure zal worden gestart, door wie dit besluit is bekrachtigd en of de gemeenteraad voorafgaande aan dit besluit is geïnformeerd en zo ja, op welke wijze. Eisers in zaak 19/2942 hebben daarnaast nog verzocht om ‘antwoorden op de vragen gesteld in de selectieleidraad 2.6 openbaar te maken’. In navolging van het college oordeelt de rechtbank dat deze verzoeken moeten worden aangemerkt als een ongeoorloofde uitbreiding of aanvulling van het inleidende Wob-verzoek.
8. Volgens vaste rechtspraak van de Afdeling is het, wanneer een bestuursorgaan stelt dat na onderzoek is gebleken dat een bepaald document niet of niet meer onder hem berust en een dergelijke mededeling niet ongeloofwaardig voorkomt, in beginsel aan degene die om informatie verzoekt om aannemelijk te maken dat, in tegenstelling tot de uitkomsten van het onderzoek door het bestuursorgaan, een bepaald document toch onder dat bestuursorgaan berust (Afdeling 22 juli 2020, ECLI:NL:RVS:2020:1745). Het bestuursorgaan moet inzichtelijk maken op welke manier het naar de verzochte documenten heeft gezocht. 9. In het primaire besluit heeft het college vermeld dat naar aanleiding van de
Wob-verzoeken onderzoek is gedaan, waarbij correspondentie tussen de gemeente Eindhoven en eisers en/of de overige leden van CPO Draaiboomhof is aangetroffen. Daarnaast is correspondentie tussen CPO Draaiboomhof en CPO Philipsdorp aangetroffen. Het college heeft deze documenten in het primaire besluit genummerd als a tot en met uu. Het college heeft per document een toelichting gegeven op zijn beslissing om dit al dan niet openbaar te maken. In de bezwaarfase heeft het college meer documenten aangetroffen. Al deze documenten heeft het college openbaar gemaakt met inachtneming van de gehanteerde weigeringsgronden en voor zover het documenten betreft die niet al via een andere weg openbaar waren. In het verweerschrift is gemotiveerd dat onder het college geen andere dan de gevonden en in de besluitvorming beoordeelde documenten berusten die vallen onder het bereik van de Wob-verzoeken.
10. De rechtbank oordeelt op grond van de gedingstukken en hetgeen tijdens de zitting is gezegd dat aannemelijk is dat het college niet beschikt over andere of meer documenten, die vallen binnen de reikwijdte van het Wob-verzoek. De gedingstukken bieden geen aanleiding om aan te nemen dat het uitgebreid gemotiveerde standpunt van het college dat er niet meer documenten zijn onjuist is of dat het college minder informatie heeft gegeven dan waarover het beschikt. Evenmin ziet de rechtbank aanknopingspunten voor het oordeel dat het door het college uitgevoerde onderzoek onvoldoende zorgvuldig is geweest.
11. Naar het oordeel van de rechtbank hebben eisers niet aannemelijk gemaakt dat er toch nog meer documenten (zoals gespreksverslagen of evaluatierapporten met betrekking tot de besluitvorming die geleid heeft tot het besluit van 3 juli 2018) onder het college berusten die vallen onder het bereik van het inleidende Wob-verzoek. De beroepsgrond slaagt daarom niet.
12. Het college heeft openbaarmaking van een aantal passages in de adviesnota van 12 juni 2018 geweigerd op grond van artikel 11, eerste lid, van de Wob en gesteld dat die nota is opgesteld ten behoeve van intern beraad en persoonlijke beleidsopvattingen bevat.
13. De rechtbank heeft kennis genomen van de niet-geanonimiseerde adviesnota en oordeelt dat het college de daarin vermelde, niet openbaar gemaakte passages terecht heeft aangemerkt als opgesteld ten behoeve van intern beraad. Deze passages bevatten persoonlijke beleidsopvattingen, die het college op grond van artikel 11, eerste lid, van de Wob niet openbaar hoeft te maken. Het college heeft openbaarmaking van die passages op die grond daarom in redelijkheid kunnen afwijzen. De beroepsgrond slaagt niet.
14. Bij het primaire besluit is het inschrijfformulier van CPO Philipsdorp als bijlage gevoegd. Hierin is onder meer vermeld en openbaar gemaakt dat:
“minimaal 50% van de leden van de Vereniging dit inschrijfformulier –op straffe van uitsluiting van deelname aan de selectie– in dienen te vullen”.
Eisers in zaak 19/2942 kunnen daarom niet worden gevolgd in hun stelling dat niets wijst op het bestaan van het inschrijfformulier en de daarin gestelde voorwaarde. Eisers in zaak 19/2942 hebben ook gesteld er (meer) documenten moeten zijn, waarbij inzicht wordt gegeven in de beoordeling van CPO Philipsdorp aan de gestelde voorwaarden.
Het college heeft er op gewezen dat “Selectieleidraad Planontwikkeling CPO Draaiboomstraat/Langendonkstraat” informatie bevat over de procedure en dat de beoordeling van het door CPO Philipsdorp ingediende initiatief openbaar is gemaakt en als bijlage 26 bij het primaire besluit is gevoegd. Eisers in zaak 19/2942 hebben niet aannemelijk gemaakt dat er toch nog meer documenten met betrekking tot die beoordeling onder het college berusten. Ook deze beroepsgrond slaagt daarom niet.
15. De rechtbank concludeert dat de beroepen ongegrond zijn. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.