aangetroffen op de Apple Iphone 12 en/of Iphone XR van verdachte heeft vervaardigd, ontvangen, zich heeft verschaft, verkocht, overgedragen, verworven, vervoerd, ingevoerd, verspreid, anderszins ter beschikking gesteld en/of voorhanden heeft gehad, waarvan verdachte wist dat die bestemd waren tot het plegen van een misdrijf omschreven in een
van de artikelen 310, 311, 312, 317, 321 en 326 van het Wetboek van Strafrecht, voor zover deze feiten betrekking hebben op de verkrijging van een niet-contant betaalinstrument.
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft veroordeling gevorderd voor het onder 1 en 2 ten laste gelegde, het onder 3 eerste cumulatief/alternatief ten laste gelegde, het onder 4 ten laste gelegde, het onder 5 eerste en tweede cumulatief/alternatief ten laste gelegde en het onder 6 ten laste gelegde.
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft zich op het standpunt gesteld dat verdachte ten aanzien van het onder 1, 2, 3 en 5 ten laste gelegde partieel moet worden vrijgesproken. Dit geldt voor de aangevers [slachtoffer 48] ,
[slachtoffer 52] , [slachtoffer 40] , [slachtoffer 41] , [slachtoffer 4] , [slachtoffer 6] , [slachtoffer 7] ,
[slachtoffer 8] , [slachtoffer 9] , [slachtoffer 41] , [slachtoffer 10] , [slachtoffer 11] , [slachtoffer 43] ,
[slachtoffer 12] , [slachtoffer 15] , [slachtoffer 16] , [slachtoffer 17] , [slachtoffer 19] , [slachtoffer 21] ,
[slachtoffer 23] , [slachtoffer 44] , [slachtoffer 27] , [slachtoffer 28] , [slachtoffer 29] , [slachtoffer 31] ,
[slachtoffer 35] , [slachtoffer 36] , [slachtoffer 54] , [slachtoffer 47] , [slachtoffer 46] , [slachtoffer 37] , [slachtoffer 49] , [slachtoffer 38] , [slachtoffer 50] en [slachtoffer 1] . Ten aanzien van de overige aangevers heeft de raadsman zich gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank. Daaruit begrijpt de rechtbank dat de verdediging zich ook refereert aan het oordeel van de rechtbank aangaande het onder 4 ten laste gelegde (de oplichting van [slachtoffer 55] ). Ten aanzien van het onder 6 ten laste gelegde dient algehele vrijspraak te volgen, aldus de raadsman.
De raadsman heeft ter onderbouwing van zijn standpunt het volgende aangevoerd. In zijn algemeenheid is het niet aannemelijk is dat verdachte, een zwakbegaafde jongeman, op deze grote schaal strafbare feiten heeft gepleegd. Verdachtes verklaring dat hij onder invloed heeft gestaan van een grotere groep en door hen is meegezogen waarbij mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd vanuit de woning van verdachte, is aannemelijk, aldus de raadsman. Daarbij heeft hij aangevoerd dat in sommige gevallen is gebleken dat de aangiftes aan verdachte worden gekoppeld via het IP-adres ( [ipadres] ) van het netwerk waar verdachte gebruik van maakte. Dat is echter onvoldoende basis om verdachte aan deze aangiftes te koppelen. Het netwerk werd niet alleen door verdachte gebruikt. De gevel van de [adres] 59 telt dertig brievenbussen en ten minste acht appartementen. De aangiftes die slechts een link met verdachte hebben via dit IP-adres, kunnen niet aan verdachte worden toegeschreven. Dit leidt ertoe dat vrijspraak moet volgen ten aanzien van aangevers [slachtoffer 48] en [slachtoffer 52] , aldus de raadsman.
Hij heeft vervolgens aangevoerd dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de in beslag genomen telefoons (iPhone 7, iPhone XR en iPhone 12) aan verdachte toebehoorden. Volgens verdachte behoorden de telefoons aan een groep jongens die zich bezighield met bankhelpdeskfraude. Verdachte heeft verklaard dat hij niet degene is geweest die heeft gebeld met de aangevers. Dat verdachte degene zou zijn geweest die de aangevers heeft gebeld, blijkt ook niet uit het dossier. Verbalisanten herkennen niet met zekerheid de stem van verdachte. Dat sprake zou zijn van stemvervorming wordt gesteld maar vindt geen steun in het strafdossier. Doordat niet met zekerheid kan worden gezegd dat verdachte de gebruiker is geweest van de telefoons, moet verdachte worden vrijgesproken ten aanzien van aangevers [slachtoffer 40] , [slachtoffer 41] , [slachtoffer 4] , [slachtoffer 6] , [slachtoffer 7] , [slachtoffer 8] , [slachtoffer 9] ,
[slachtoffer 41] , [slachtoffer 10] , [slachtoffer 11] , [slachtoffer 43] , [slachtoffer 12] , [slachtoffer 15] ,
[slachtoffer 16] , [slachtoffer 17] , [slachtoffer 19] , [slachtoffer 21] , [slachtoffer 23] , [slachtoffer 44] ,
[slachtoffer 27] , [slachtoffer 28] , [slachtoffer 29] , [slachtoffer 31] , [slachtoffer 35] , [slachtoffer 36] , [slachtoffer 54] , [slachtoffer 47] en [slachtoffer 46] .
De aangiftes van [slachtoffer 37] , [slachtoffer 49] en [slachtoffer 50] worden in het dossier aan verdachte gekoppeld op basis van cryptodata in de aangetroffen iPhone 7. Het gaat om fotos van Bitcointransacties. Ook hier geldt dat verdachte heeft ontkend dat de telefoons van hem waren. Dat verdachte de gebruiker of rechthebbende is geweest van deze Bitcoinadressen, blijkt onvoldoende uit het dossier. Verdachte ontkent dit. Bovendien blijkt niet dat het Bitcoinadres dat aan verdachte wordt toegeschreven daadwerkelijk de begunstigde is geweest van de transactie, omdat de balans van de eerste rekening wordt overgeboekt naar een volgende rekening. Daar komt bij dat sprake is van een verschillende modus operandi: aangever [slachtoffer 50] heeft op een phishing-link van PostNL geklikt. Daarna is hij slachtoffer geworden van oplichting. Dit komt bij de andere aangevers niet voor. Dit maakt dat ook ten aanzien van deze aangevers vrijspraak moet volgen.
De aangifte van [slachtoffer 38] wordt in het dossier aan verdachte gekoppeld op basis van een foto die is aangetroffen in het dossier, waarop informatie te zien is over de hoogte van de daglimiet van de bankrekening van [slachtoffer 38] (de limiet zou zijn verhoogd). Afgezien van deze ene foto die op de iPhone 7 is aangetroffen biedt het dossier geen aanknopingspunten voor handelingen die door verdachte zouden zijn verricht. Dit maakt dat ook ten aanzien van [slachtoffer 38] vrijspraak moet volgen.
Aangeefster [slachtoffer 1] wordt in het dossier aan verdachte gekoppeld via het telefoonnummer dat wordt gebruikt door de in beslag genomen iPhone XR. [slachtoffer 1] is na de oplichting door dit nummer gebeld. Dit is een contra-indicatie voor betrokkenheid van verdachte, omdat de oplichting op dat moment al was voltooid. De herkenning van verdachte door de verbalisanten op de fotos van de camerabeelden van de geldautomaat is onvoldoende specifiek om tot de conclusie te komen dat verdachte daadwerkelijk degene is geweest die heeft gepind. Mocht het zo zijn dat verdachte wel heeft gepind, dan is dat onvoldoende als wettig en overtuigend bewijs voor een nauwe en bewuste samenwerking bij computervredebreuk, oplichting of diefstal.
De raadsman heeft ten slotte vrijspraak bepleit ten aanzien van het onder 6 ten laste gelegde, omdat in de ogen van de verdediging niet kan worden vastgesteld dat de telefoons aan verdachte toebehoorden. Voor zover het betreft de aanwezigheid van leadlijsten op het Chromebook was verdachte zich er niet van niet bewust dat deze zich daarop bevonden, zodat geen veroordeling kan volgen voor het aanwezig hebben van deze leadslijsten.
Oordeel van de rechtbank
Partiële vrijspraak ten aanzien van aangevers [slachtoffer 48] en [slachtoffer 52]
Met de raadsman is de rechtbank van oordeel dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs voorhanden is dat verdachte betrokken is geweest bij de oplichting en/of diefstal van aangevers [slachtoffer 48] en [slachtoffer 52] .
Aangevers [slachtoffer 48] en [slachtoffer 52] hebben verklaard dat zij slachtoffer zijn geworden van bankhelpdeskfraude. Uit het strafdossier, paginas 1110 en 1113 , is af te leiden dat uit de logbestanden van Anydesk op de computers van de aangevers [slachtoffer 48] en [slachtoffer 52] blijkt dat er een verbinding is gemaakt vanuit het IP-adres van het netwerk waar verdachte gebruik van maakte. Andere bewijsmiddelen voor de betrokkenheid van verdachte bij deze feiten bevat het dossier niet. Naar het oordeel van de rechtbank is alleen de koppeling aan het IP-adres van verdachte onvoldoende basis om te
komen tot het oordeel dat verdachte betrokken is geweest bij de oplichting en/of diefstal van aangevers [slachtoffer 48] en [slachtoffer 52] . De woning waar verdachte op dat moment verbleef, de [adres] , bevatte meerdere wooneenheden. Het is daarom naar het oordeel van de rechtbank niet boven redelijke twijfel verheven dat verdachte degene is geweest die deze verbindingen heeft gelegd. Verdachte zal ter zake van deze aangevers worden vrijgesproken.
Bewijsmiddelen ten aanzien van het onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde
De rechtbank past ten aanzien van het onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde de volgende bewijsmiddelen toe die de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden bevatten, zoals hieronder zakelijk weergegeven.
Aangiftes
Aangeefster [slachtoffer 1] heeft verklaard dat zij op 13 januari 2022 werd gebeld op haar vaste telefoon. Zij hoorde een man zeggen dat hij werkzaam was voor de fraudedesk van Rabobank. De man legde haar uit dat zij internetfraude op het spoor waren, waarbij de gezamenlijke bankrekening van [slachtoffer 1] en haar partner betrokken was. De man legde uit dat hij het kon aantonen, zodra [slachtoffer 1] haar bankrekening zou openen. Op haar laptop zag zij het logo van Rabobank verschijnen. Dit gaf haar vertrouwen. De man gaf aan [naam] te heten. Deze man vroeg aangeefster om een alarmlijn te bellen en te zeggen dat er geld overgemaakt moest worden omdat de rekening geblokkeerd was. De man legde uit dat zij het geld veilig moest stellen en dat zij het geld de volgende dag terug zou krijgen op de eigen rekening. Zij moest 4.100,- euro overmaken naar [nummer] op naam van
[naam] . Voorts heeft zij samen met de man het programma Anydesk op haar laptop geïnstalleerd. Zij heeft nog een bedrag van 21.500,- overgemaakt op rekeningnummer
[nummer] op naam van [naam] . Naderhand zag aangeefster een gemiste oproep van [nummer] .
Aangeefster [slachtoffer 2] heeft verklaard dat zij op 20 augustus 2022 werd gebeld door een persoon die zich uitgaf voor analist bij [bank] . Er zou een transactie met haar bankrekening zijn gedaan. Deze transactie zou geblokkeerd moeten worden door middel van het programma Anydesk.
Bij iedere melding die via het programma Anydesk binnenkwam, moest aangeefster dit bevestigen. Ook moest aangeefster fotos maken van haar sieraden, deze fotos verzenden naar [nummer] , en de sieraden afgeven aan iemand die deze sieraden kwam ophalen. Dat heeft zij gedaan.
Aangever [slachtoffer 3] heeft eveneens aangifte gedaan van oplichting. Ook bij hem is de computer overgenomen met gebruik van het programma Anydesk, omdat hem is verteld dat hij slachtoffer zou zijn geworden van phishing en hij werd verleid om geld over te maken. Uiteindelijk is bij hem 25.000,- euro buitgemaakt. Hij werd gebeld door het telefoonnummer [nummer] . Het telefoongesprek vond plaats op 17 augustus 2022. De oplichter gebruikte de naam [naam] .
Aangever [slachtoffer 4] , algemeen directeur van [slachtoffer 4] , heeft verklaard dat hij op 16 augustus 2022 werd gebeld door een man die zich voorstelde als medewerker van de fraudehelpdesk van [bank] .
Aangever zou op een phishingmail hebben geklikt en er zou sprake zijn van verdachte transacties.
Aangever moest het programma Anydesk op zijn computer installeren. Aangever was op dat moment nog ingelogd in zijn internetbankieren. Gebleken is dat de man kon meekijken, omdat aangever zag dat de muis over het scherm bewoog en de man zei dat hij kon zien dat er kredietaanvragen waren gedaan.
Aangeefster [slachtoffer 5] heeft verklaard dat zij op 15 augustus 2022 werd gebeld, zij kreeg iemand die zich uitgaf als medeweker van de Rabobank aan de lijn. Zij zou op een verkeerde link hebben geklikt. Zij moest Anydesk installeren op haar computer. Er was haast bij, omdat anders haar bankrekening zou worden leeggehaald. De man vertelde haar dat zij geld moest overmaken, zij heeft daarop 3.975,67 overgemaakt.
Aangever [slachtoffer 6] heeft verklaard dat hij op 11 augustus 2022 werd gebeld door een man die zich uitgaf als medewerker van de SNS-bank. De man zou een rekening gestorneerd hebben en de rekening van aangever zou moeten worden geblokkeerd. Aangever moest Anydesk op zijn telefoon installeren. Dat heeft aangever gedaan, waarna hij de code aan de man doorgaf. Aangever zag dat er verschillende bedragen van de bankrekening verdwenen, Er zijn 12 bestellingen bij [naam] gedaan voor een bedrag van 945,-. Aangever zag dat er verschillende tabbladen werden geopend, en dat het scherm op zwart sprong.
Aangeefster [slachtoffer 7] heeft verklaard dat zij op 3 augustus 2022 werd gebeld. De man aan de telefoon stelde zich voor als [naam] van de fraudehelpdesk van de Rabobank. Hij zei dat criminelen bezig waren geld over te boeken van haar rekeningen. Om dit te voorkomen moest zij onder meer Anydesk installeren. Zij heeft daarop 39.400 euro, 8.400 euro en 2.200 euro overgemaakt omdat de man zei dat dit moest. Daarna moest zij een bedrag van 7.600 euro overboeken naar ene [naam] op een ander rekeningnummer dan bij de eerdere Rabo transacties.
Aangever [slachtoffer 8] heeft verklaard dat hij op 30 augustus 2022 werd gebeld door een man die zich voorstelde als [naam] . Er zou geprobeerd worden om geld af te schrijven van zijn rekening. Hem werd verteld dat hij Quicksupport moest downloaden, zodat de man mee kon kijken. Om het geld te traceren, moest aangever een bankoverschrijving moest doen. Hij kreeg een betaalverzoek van 1458,83 euro, dit heeft hij betaald. Dit betaalverzoek was afkomstig van het telefoonnummer [nummer] .
Aangever [slachtoffer 9] heeft verklaard dat hij op 29 juli 2022 werd gebeld op zijn mobiele telefoon door een man die zich uitgaf voor [naam] , directeur bij de Rabobank. De man gaf aan dat er verdachte overboekingen werden gedaan vanaf de zakelijke bankrekening van aangever en dat dit om grote bedragen ging. Aangever moest inloggen bij Teamviewer, zodat de man op zijn computer kon meekijken en handelen. Aangever zag dat er 24.700 euro werd overgeboekt. Dit moest aangever met de randomreader goedkeuren. In totaal is er 49.700 euro overgemaakt.
Aangeefster [slachtoffer 10] heeft verklaard dat zij op 22 juli 2022 werd gebeld door een medewerker van de Rabobank. Er zou sprake zijn van een verdachte transactie. De man vroeg of zij Anydesk op haar laptop wilde installeren, zodat hij het kon herstellen. Op een gegeven moment zag zij een zwart scherm. Later bleek dat er 3.100,- euro was afgeschreven.
Aangeefster [slachtoffer 11] heeft verklaard dat zij is gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van de ABN. Er zou geprobeerd zijn om geld over te maken naar een vreemde rekening in Duitsland. De computer is overgenomen met het programma Anydesk. Het gesprek vond plaats op 21 juli 2022. Er is 160,- euro overgemaakt omdat dit van de medewerker van de ABN moest om het geld veilig te stellen.
Aangeefster [slachtoffer 12] heeft verklaard dat zij op 18 juli 2022 werd gebeld door een man die zich voorstelde als [naam] van Rabobank. Haar werd verteld dat ene [naam] geld van haar rekening probeerde af te halen. Haar werd voorts gevraagd om Anydesk te installeren op haar laptop. Vervolgens nam hij de computer over. Aangeefster heeft zelf akkoord gegeven voor deze betalingen, omdat de man zei dat dit moest. Er zijn diverse overschrijvingen verricht, namelijk 1.600,-, 1.490,-, 43,- en 69,-.
Aangever [slachtoffer 13] heeft verklaard dat hij is gebeld over een virus dat moest worden opgelost. De computer is overgenomen door middel van Anydesk. Er is door de persoon die de computer overnam 19.254,80 overgemaakt naar een ander rekeningnummer. Dit telefoongesprek vond plaats op 8 juli 2022.
Aangever [slachtoffer 14] heeft verklaard dat hij is gebeld. Er zouden criminelen proberen geld van zijn rekening af te halen. De beller zou hem dan helpen om dit te voorkomen. De computer is overgenomen met het programma Anydesk. Op enig moment ging het scherm op zwart. Toen het beeld weer zichtbaar werd, zag hij dat er 21.566,99 was overgemaakt. Dit gesprek vond plaats op 4 juli 2022.
Aangeefster [slachtoffer 15] heeft verklaard dat zij op 29 juni 2022 werd gebeld door een man die zich voorstelde als [naam] , van afdeling fraudezaken van de [bank] . Er zouden pogingen gedaan zijn om geld af te schrijven naar buitenlandse rekeningen. Deze transacties moesten worden gestopt. Aangeefster moest hiervoor Anydesk op haar computer installeren. Zij moest bedragen bevestigen via de randomreader. Er is 42.395,15 afgeschreven van haar [bank] -rekening, dit heeft zij zelf gedaan omdat dit van de beller moest om het geld veilig te stellen. Er waren door degene die toegang had gekregen tot die rekeningen ook betalingen gedaan van 2.345,-, 1.860,-, 1.600,- en 1.700,- vanaf de Rabobankrekeningen van haar kinderen, maar die zijn uiteindelijk tegengehouden door de bank.
Aangever [slachtoffer 16] heeft verklaard dat hij op 24 juni 2022 werd gebeld door een man die zich uitgaf voor een Rabobank-medewerker. De man zei dat er steeds werd geprobeerd om geld van zijn rekening af te halen. Aangever logde in bij zijn internetbankieren. Hij zag een blauw pijltje in zijn beeld heen en weer gaan. Later bleek dat er 2.600,- was afgeschreven.
Aangever [slachtoffer 17] heeft verklaard dat hij op 12 augustus 2022 werd gebeld door een man die zich voorstelde als [naam] van de fraudeafdeling van de Rabobank. Hij sprak over een link die aangever die ochtend had gezien op de website van de Kamer van Koophandel, waar hij op had geklikt. De man gaf aan dat criminelen aan het proberen waren om de bankrekening leeg te halen. Dit geld moest worden teruggeboekt. Hiervoor was het programma Anydesk nodig, zodat de man kon meekijken op de telefoon.
Aangever moest bedragen overmaken. Er zijn verschillende bedragen overgemaakt, namelijk 4.850,-,
1.700,-, 1.850,-, 3.200,-, 3.800,- en tweemaal 4.000,-.
Aangever [slachtoffer 18] heeft verklaard dat hij op 9 augustus 2022 gebeld werd door een man die zich voordeed als een medewerker van de [bank] -fraudeafdeling. De man vertelde dat hackers probeerden vanaf zijn rekening geld over te maken naar de [naam] en daar probeerden het geld uit te geven. Om dit te voorkomen moest aangever Anydesk en Teamviewer op zijn telefoon installeren. De man nam de controle over de telefoon over. Later bleek dat er geld was afgeschreven van de rekening, in totaal 27.876,89.
Aangever [slachtoffer 19] heeft verklaard dat hij op 22 juli 2022 werd gebeld door een medewerker van de Regiobank, afdeling fraude. De medewerker vertelde hem dat er een frauduleuze handeling had plaatsgevonden en vroeg of hij mee wilde werken om deze persoon te achterhalen. De medewerker stuurde daarvoor een aantal links, waaronder een link van Quick Support. Er moesten handelingen op de telefoon worden verricht. Aangever zag toen dat er grote bedragen afgeschreven werden via de bankrekening.
Aangever [slachtoffer 20] heeft verklaard dat hij op 19 juli 2022 werd gebeld door een man die zei dat hij medewerker van de [bank] , afdeling fraude, was. De man zei dat er door fraudeurs geprobeerd werd om geld van de rekening af te halen. Dit kon worden voorkomen, maar aangever moest dan wel de instructies van de man opvolgen. Aangever moest een programma downloaden, zodat de man zijn computer kon overnemen. De man nam de computer over. Voorts moest aangever inloggen in Mijn [bank] . De man maakte geld over van de rekening. Vervolgens bleek dat er een bedrag van 1.715,00 en een bedrag van 80,00 van zijn rekening was afgeschreven. Aangever merkte later op dat er niet alleen geld van zijn betaalrekening was afgeschreven, maar ook van zijn creditcard. Op 19 juli 2022 was nog een bedrag van 878,59 afgeschreven.
Aangever [slachtoffer 21] heeft verklaard dat hij op 7 juni 2022 werd gebeld door een medewerker van [bank] . De man stelde zich voor als [naam] , en gaf aan dat zijn rekeningen niet veilig waren als gevolg van fraude. Aangever werd gevraagd om akkoord te geven op een link die hij in zijn scherm zou zien, zodat de man kon meekijken. Hiervoor gaf aangever toestemming. Vervolgens heeft hij ingelogd in de bankomgeving van [bank] .
Later bleek dat er 9.247,45 was afgeschreven van zijn bankrekening.
Aangeefster [slachtoffer 22] heeft verklaard dat zij op 23 juni 2022 werd gebeld door een man die aangaf medewerker te zijn van de fraudehelpdesk van de Rabobank. Hij stelde zich voor als [naam] . De man vertelde dat iemand met een Marokkaanse naam geld van haar rekening probeerde te halen. Dit kon nog worden voorkomen. Toen aangeefster zei dat de bank nooit belde werd de man boos en vertelde hij dat lastige klanten niets terugkrijgen van de verzekering. Aangeefster moest Quik Support installeren op haar telefoon. Dit heeft zij gedaan. Later bleek dat de medewerker mee kon kijken. Aangeefster heeft geld overgemaakt naar een zogenaamde blacklist, zodat het geld veilig zou zijn. Zij moest vervolgens naar twee verschillende rekeningnummers geld overmaken. Zij heeft in totaal 13.616,53 overgemaakt.
Aangever [slachtoffer 23] heeft verklaard dat hij op 12 april 2022 werd gebeld door een man die zich voordeed als medewerker van de Rabobank. Hij stelde zich voor met de naam [naam] . Hackers zouden bezig zijn om geld van zijn bankrekening te halen en dat geld moest worden veiliggesteld. Aangever heeft op verzoek van de man Anydesk geïnstalleerd, zodat hij kon meekijken op de bankrekening. Op verzoek van de man heeft aangever diverse bedragen overgemaakt, in totaal 23.820,-. Deze bedragen heeft hij onder meer overgemaakt vanuit zijn zakelijke bankrekeningen van [slachtoffer 23] en [slachtoffer 23] .
Aangeefster [slachtoffer 24] heeft verklaard dat zij op 14 mei 2022 werd gebeld door een man die zich voorstelde als [naam] , van het fraudeteam. Er zou fraude zijn geconstateerd op haar bankrekening. Aangeefster moest een foto maken van haar identiteitsbewijs en dit doorsturen. Voorts moesten er geldbedragen overgemaakt worden, zodat de bankrekening geblokkeerd zou worden. Vervolgens werd gevraagd of zij nog een bankrekening had. Zij gaf aan dat zij ook een bankrekening had bij [bank] . Ook deze rekening moest worden geblokkeerd. Om dit mogelijk te maken, moest aangeefster Anydesk op haar iPad installeren. Zij heeft van deze bankrekening nogmaals geld afgeschreven. In totaal was er 4.791,30 afgeschreven.
Aangeefster [slachtoffer 25] heeft verklaard dat zij op 13 mei 2022 werd gebeld door een medewerker van de fraudehelpdesk van de Rabobank. Ene [naam] zou bezig zijn om van haar bankrekening 960 euro af te schrijven. De medewerker stuurde een code waarop hij mee kon kijken bij het internetbankieren. Aangever moest een overboeking digitaal goedkeuren in de app. Later bleek dat er 960 euro was afgeschreven van haar bankrekening naar een Duitse bankrekening.
Aangeefster [slachtoffer 26] heeft verklaard dat zij op 12 mei 2022 werd gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van een fraudeteam van een bank. Er zou een virus aanwezig zijn op al haar apparaten. De bankrekeningen zouden gevaar lopen. Zij heeft Anydesk geïnstalleerd. Zij zag dat bedragen van de ene naar de andere rekening werden overgemaakt, maar hoe wist zij niet precies. De man stelde voor dat aangeefster naar [plaats] kon komen om daar een bankpasje te wisselen. Aangeefster is toen naar het winkelcentrum [naam] te [plaats] gegaan. De man aan de telefoon gaf aan dat een getinte man aldaar naar haar toe zou komen om haar bankpas op te halen. Eerder had zij al haar pincode doorgegeven. Bij het winkelcentrum zag zij een getinte man aan komen lopen. Zij heeft het pasje aan hem afgegeven. Later zag aangeefster via haar internetbankieren dat er verschillende afschrijvingen van haar bankrekening waren geweest. Er zijn verschillende transacties geweest, waaronder pintransacties en daarnaast overboekingen naar Duitsland, te weten een bedrag van 1630 euro en een bedrag van 1350 euro.
Aangeefster [slachtoffer 27] heeft verklaard dat zij op 7 mei 2022 werd gebeld. Een medewerker van de Rabobank vroeg haar naar een verdachte transactie. Om deze verdachte transactie te voorkomen moest een link worden gedownload, te weten Any-Key. Aangeefster moest haar spaartegoeden overmaken naar haar lopende rekening. Ook moest zij de Bunq-app downloaden en haar paspoort scannen. Zij heeft toen zesmaal 7.000,- moeten overmaken. Er is dus 42.000,- afhandig gemaakt.
Aangeefster [slachtoffer 29] heeft verklaard dat ene [naam] haar heeft verteld dat er onrechtmatig geld werd afgeschreven en dat hij moest meekijken om het terug te boeken. De computer is overgenomen. Er is 900 euro van haar privérekening en 900 euro van zijn familierekening afgeschreven, aangeefster heeft die betalingen moeten bevestigen. Het telefoongesprek vond plaats op 12 april 2022.
Aangeefster [slachtoffer 32] heeft verklaard dat zij op 9 april 2022 werd gebeld door een man die aangaf dat hij van de Rabobank was. Er zou sprake zijn van een verdachte transactie. Iemand zou proberen 4300 euro van haar rekening te halen. Om die transactie te voorkomen moest aangeefster Anydesk installeren. De man liet voorts een LinkedIn-pagina zien met een foto en de naam [naam] . Zij zag vervolgens dat de man in haar Rabobankomgeving een bedrag van 4300 euro invulde, waarna zij de code invulde. Zij zag dat dit geld werd overgemaakt naar een rekening op naam van [naam] . Vervolgens zag zij dat er nog eens 950 euro naar dit bankrekeningnummer werd overgemaakt.
Aangeefster [slachtoffer 33] heeft verklaard dat zij op 9 april 2022 werd gebeld door een man die zei dat hij van de fraudedesk van de Rabobank was. Er zou sprake zijn van een verdachte transactie. Zij kon een helpdesk via het internet activeren. Zo kon hij haar op afstand helpen. Zij heeft met de man een aantal handelingen verricht, onder andere geld overboeken vanaf de spaarrekening naar de betaalrekening. Zij moest een nummer van de Rabobank bellen en vragen om te helpen een bedrag over te maken, namelijk
1.633,00 euro, naar een rekening op naam van [naam] . Zij mocht daarbij het woord fraude niet noemen. Dit heeft zij gedaan. Aangeefster werd vervolgens gebeld door een man die zei dat hij [naam] heette en directeur was van de Rabobank.
Aangeefster [slachtoffer 34] heeft verklaard dat zij op 7 april 2022 werd gebeld door een man die zei een medewerker van de KNAB te zijn. Er zouden verdachte activiteiten op haar bankrekening hebben plaatsgevonden. Om mee te kunnen kijken moest Anydesk worden geïnstalleerd. Aangeefster werd vervolgens doorverbonden naar een collega van de ICT-afdeling. Deze medewerker stelde zich voor als [naam] . Deze [naam] kon meekijken in het bankaccount van [slachtoffer 34] . [naam] gaf aan dat er ook verdachte activiteiten te zien waren op het Rabobank- en [bank] -account van [slachtoffer 34] . Zij heeft verklaard dat er grote bedragen zijn afschreven van haar rekening en zij ook geld is verloren aan cryptovaluta. Aangeefster heeft deze betalingen op instructie van de beller steeds geaccordeerd.
Aangever [slachtoffer 36] heeft verklaard dat hij op 5 april 2022 werd gebeld door een voor hem onbekende persoon die aangaf dat hij van de Rabobank was. Er zou sprake zijn van een verdachte transactie. Aangever moest Anydesk en Bitonic downloaden. Aangever moest zijn Rabobank Identifier erbij pakken. Aangever zag dat er 3.636,- en 2.300,- van zijn rekening werd afgeschreven, daarvoor moest aangever een code genereren.
Aangever [slachtoffer 45] heeft verklaard dat hij op 30 mei 2022 werd gebeld door een onbekende man. De man zei dat er verschillende bedragen van zijn bankrekening waren gehaald en vervolgens vroeg de man naar zijn adres, zodat er een collega kon komen helpen. Aangever liet de man binnen. Op zijn verzoek gaf aangever hem zijn rekeningnummer en pincode. Er kwam later een andere man, die de pinpas op kwam halen. Er is zonder toestemming ongeveer 13.000,- van zijn rekening afgeschreven.
Aangeefster [slachtoffer 46] heeft verklaard dat zij op 1 juni 2022 werd gebeld door iemand die aangaf van [bank] te zijn. Er zou geld van haar rekening zijn afgeschreven voor bitcoins. De man stelde zich voor met de naam [naam] . Aangeefster moest codes invoeren en er bleek 4.700,- te worden overgeschreven. Zij moest verder haar bankpas en pincode afgeven aan een man die bij haar aan de deur zou komen. De man aan de telefoon gaf aan dat zij aan die man de pas moest afgeven. Dit heeft aangeefster gedaan. Er zijn pintransacties verricht voor 4.500,-.
Aangever [slachtoffer 47] heeft verklaard dat hij op 20 april 2022 werd gebeld door het nummer van de KNAB. De man aan de telefoon stelde zich voor als medewerker van de fraudeafdeling van de KNAB. Er zou sprake zijn van een verdachte transactie. Aangever moest Anydesk en Teamviewer installeren. Er werden betalingen klaargezet waarvoor aangever een TAN-code moest genereren. Soms ging het scherm op zwart. Later bleek dat er meerdere bedragen van de bankrekening waren afgeschreven. In totaal is er een bedrag van 101.224,97 euro weggenomen.
Aangeefster [slachtoffer 41] heeft verklaard dat zij op 16 september 2022 werd gebeld door een man die aangaf dat hij van de [bank] -bank was. Zij zou haar bankpas moeten inleveren. Er zou hiervoor een man aan de deur komen. Zij heeft aan deze man haar bankpas, afschriften en pincode afgegeven. Later bleek dat er 16,25 euro van haar bankrekening was afgeschreven. Het ging hier om een pintransactie bij de Albert Heijn.
Aangeefster [slachtoffer 51] heeft verklaard dat zij op 15 augustus 2022 werd gebeld door het telefoonnummer + [nummer] , door iemand die zei dat hij voor de Rabobank werkte. Zij zou gehackt zijn en er zou een virus zijn. De man vroeg naar haar naam en rekeningnummer. De man gaf haar opdracht om haar pinpas in de Raboreader te stoppen. Later bleek dat er 166,- euro was afgeschreven van haar bankrekening.
Aangever [slachtoffer 42] heeft verklaard dat hij op 26 juli 2022 werd gebeld door een man die zich uitgaf voor een [bank] -medewerker. Er zouden mensen proberen om geld van zijn bankrekening af te schrijven, maar de man zou hem willen helpen om dit te voorkomen. Er zou ook geld van zijn creditcard worden afgeschreven. De man noemde de eerste paar cijfers van de creditcard van aangever en vroeg hem naar de cijfers die op de achterkant van de creditcard stonden. Aangever gaf hem die cijfers. Later bleek dat er van zijn creditcard geld was afgeschreven, namelijk 2.610,66 euro.
Aangeefster [slachtoffer 43] heeft verklaard dat zij werd gebeld door een man die zich voorstelde als medewerker van de securitydienst van de [bank] . Haar werd verteld dat haar computer niet goed beveiligd was en dat daardoor geld van haar rekening gehaald kon worden. Ter controle moest zij 50,- euro overmaken.
Aangever [slachtoffer 44] heeft verklaard dat hij op 13 mei 2022 werd gebeld door een man die aangaf dat hij bij de Rabobank werkte. Er zou een virus op de computer van aangever zijn gevonden, en dit moest worden opgelost. Er moest onder meer 4.800,- worden overgeschreven van zijn betaalrekening naar een andere rekening. Tijdens het telefoongesprek heeft zij ook haar creditcardnummer aan de man gegeven. Hij heeft, in meerdere etappes, Bitcoinaankopen met die creditcard gedaan. In totaal gaat het om
1.950,-.
Aangever [slachtoffer 28] heeft verklaard dat hij op 18 april 2022 is gebeld. Zijn vrouw nam op, maar zette de telefoon op de luidspreker. Hij hoorde een man zeggen dat hij medewerker was van de Rabobank. Hij stelde zich voor als de heer [naam] of [naam] . Er zou 11.000,- klaarstaan om overgeschreven te worden naar een onbekende bankrekening. Om dit te voorkomen moest aangever twee programmas installeren, te weten Team Viewer en Quick Support. Ondertussen had hij de bankomgeving van Rabobank openstaan. Het beeldscherm bewoog en er gebeurden dingen. Uit de bankafschriften blijkt dat er in totaal 9.842,22 is afgeschreven.
Aangeefster [slachtoffer 30] heeft verklaard dat zij op 11 april 2022 werd gebeld door een man die zich voorstelde als [naam] , medewerker van de Rabobank Fraudehelpdesk. Hij gaf aan dat hij zag dat iemand geld aan het overboeken was vanaf haar rekening. Zij moest Anydesk op haar computer installeren. [naam] nam haar computer vervolgens over. Zij heeft toestemming gegeven met haar random reader voor een overboeking.
Aangever [slachtoffer 31] heeft verklaard dat hij op 10 april 2022 werd gebeld door een man die hem vertelde dat zijn gegevens werden misbruikt. Dit kon door de man worden tegengegaan op de computer van aangever. Hiervoor moest hij toestemming geven op zijn computer en heeft hij op een aantal dingen geklikt. Op 11 april bleek dat er 14.918,99 was afgeschreven van zijn rekening.
Aangeefster [slachtoffer 35] heeft verklaard dat zij op 5 april 2022 werd gebeld door een persoon die zich uitgaf voor een bankmedewerker van het fraudeteam. Op verzoek van deze bankmedewerker heeft aangeefster op haar laptop haar bankrekeningen geopend. De medewerker kon meekijken en heeft diverse overboekingen uitgevoerd. Aangeefster werd later weer gebeld door een man die aangaf medewerker te zijn van het fraudeteam van de Rabobank. De man vroeg aangeefster haar bankrekening te openen en Anydesk te installeren. Aangeefster beheert, naast haar eigen rekeningen, tevens de bankrekening van haar zoon, [slachtoffer 35] , als bewindvoerder. Er is geld afgeschreven van de zakelijke bankrekening van [slachtoffer 35] , en dit is overgeboekt naar de bankrekeningen van de zoon van aangeefster. Er is geld van de bankrekening van haar zoon afgeschreven, in totaal 2.184,-. Voorts is van de rekening van haar zoon 1.500,- afgeschreven voor Primarabonnen en is van haar privérekening voor 1.800,afgeschreven naar Primera. Van haar zakelijke rekening is nog eens in totaal
1.143,47 afgeschreven.
Aangeefster [slachtoffer 53] heeft verklaard dat zij op 21 maart 2022 werd gebeld door een zogenaamde medewerker van de Rabobank. Hij stelde zich voor als [naam] , directeur van Rabobank. Er zou iets aan de hand zijn met haar bankrekening. Zij moest snel handelen en het programma Anydesk installeren. Zij zag dat haar laptop werd overgenomen. Er is zonder toestemming 27.000,- overgeboekt. Op instructie heeft aangeefster ook haar bankpassen en codes afgestaan, en zijn er zonder toestemming ook nog transacties verricht, waaronder pintransacties op de [plaats] in Groningen. In totaal is het schadebedrag 31.700,-.
Aangeefster [slachtoffer 54] heeft verklaard dat zij op 11 mei 2022 werd gebeld door een man. De man stelde zich voor als [naam] van de fraudehelpdesk van Rabobank en gaf aan dat er s nachts geld van haar rekening zou zijn weggesluisd. Aangeefster moest haar pas in de reader doen en de code intoetsen. Zij zag vervolgens allemaal bankgegevens voorbij komen. Er is voor in totaal 3.816,51 euro van haar bankrekening afgeschreven.
Aangeefster [slachtoffer 49] heeft verklaard dat zij op 7 september 2021 een sms-bericht ontving dat haar DigiD zou verlopen. Zij heeft op die link geklikt, waarna zij op een site van de Rabobank terechtkwam. Zij heeft ingelogd in haar internetbankieren. Op 8 september 2021 werd zij gebeld door een man die zich voorstelde als [naam] van het fraudeteam van Rabobank. Er zou een crimineel genaamd [naam] achter haar bankgegevens zijn gekomen en er misbruik van willen maken. Op haar mobiele telefoon moest zij Anydesk installeren. Zij moest akkoord geven. Zo kreeg deze [naam] de mogelijkheid om mee te kijken op haar mobiele telefoon. Zij moest inloggen bij haar Rabobank-app. [naam] zei dat er mogelijk al geld was afgeschreven en zei vervolgens dat haar bankpassen en creditcard niet meer veilig waren. Zij moest de passen en haar paspoort afgeven aan een collega. De collega stond aan de deur en zei het afgesproken codewoord. Zij heeft haar pinpas, creditcard en paspoort afgegeven aan deze man. In opdracht van [naam] heeft zij twee bedragen overgeboekt naar Bitonic. Er zijn diverse bedragen afgeschreven en gepind, in totaal
11.525,01. De bedragen die naar Bitonic zijn overgeboekt zijn weer teruggestort, maar door koersverschil is er minder teruggeboekt.
Aangever [slachtoffer 37] heeft verklaard dat hij op 28 augustus 2021 werd gebeld door een man. De bankrekening zou betrokken zijn bij grootschalige bankfraude. Om dit te voorkomen moest aangever Anydesk op zijn PC installeren. Hij doorliep de stappen. Vervolgens logde hij bij zijn internetbankieren van [bank] . Aangever zag dat er afschrijvingen werden verricht. De man zei vervolgens dat een andere medewerker zou komen om zijn bankpas op te halen. Aangever kreeg een meldcode. Die avond stond er een jongeman voor de deur. Aangever gaf deze jongeman nadat hij de meldcode had genoemd onder andere zijn bankpassen en pincodes.
Aangever [slachtoffer 38] heeft verklaard dat hij op 17 september 2021 werd gebeld. De man aan de telefoon stelde zich voor als [naam] , directeur van de [bank] . Aangever moest de man toegang geven tot zijn computer. Hij moest hiertoe een speciaal programma downloaden, soortgelijk als Teamviewer. Van de rekening van aangever, op naam van [slachtoffer 38] en/of [slachtoffer 38] , zijn diverse bedragen afgeschreven. Er kwam een man aan de deur. Aan deze man heeft hij, na van hem de meldcode gehoord te hebben, twee identiteitskaarten, vier bankpassen, sieraden, een antieke klok, een iPhone en een laptop afgegeven.
Aangever [slachtoffer 50] heeft verklaard dat hij had geklikt op een phishingmail van PostNL, waarna hij werd gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van de fraudebestrijdingsdienst van de Rabobank. Zijn computer is overgenomen door middel van het programma Anydesk. Aangever logde in bij zijn Rabobank app. De man zette betalingen klaar die geblokkeerd zouden moeten worden. Vervolgens heeft aangever die betalingen gedaan. het gesprek vond plaats op 3 januari 2022. In totaal is er 19.300,overgemaakt.
Aangeefster [slachtoffer 39] , wonende aan de [adres] te [plaats] , heeft verklaard dat zij op 20 september 2022 werd gebeld door een onbekend nummer. De persoon aan de lijn stelde zich voor als medewerker van de SNS-bank. Zij moest een link invoeren op een browser, waarop zij moest inloggen met haar bankgegevens. Zij moest inloggen op een website met Desk. Dit heeft zij gedaan via haar laptop. Zij zag verschillende vakken met allerlei kleuren. Zij moest van de medewerker de vakjes blauw maken. Ze zag een cijferreeks in beeld verschijnen. Vervolgens werd het beeldscherm zwart. De persoon aan de lijn zei dat een medewerker van de SNS-bank haar bankpas zou komen ophalen. Zij moest de bankpas in een enveloppe doen. Ze vertrouwde het niet en belde de politie.
Aangeefster [slachtoffer 40] heeft verklaard dat zij op 23 juni 2022 werd gebeld. Zij hoorde dat zij snel een bedrag via de bank moest overmaken omdat er sprake zou zijn van een verdachte transactie. Zij moest daarnaast heel snel een app installeren, zodat de persoon aan de lijn mee kon kijken op haar telefoon om deze transactie te blokkeren. Zij moest 7.100,- overmaken. Dit heeft zij gedaan.
Op 20 september 2022 kregen verbalisanten [naam] en [naam] een melding. De meldster was gebeld door een persoon die zich voordeed als medewerker van SNS-bank. Volgens afspraak zou hij een bankpas met bijbehorende pincode ophalen bij aangeefster thuis, aan de [adres] in [plaats] . Meldster vertrouwde het niet en had daarom de politie gebeld. Bij het zien van de politieauto zette deze persoon, verdachte, het op een rennen. Na een korte achtervolging werd hij aangehouden. Verbalisant [naam] ziet dat verdachte tijdens de achtervolging een zwaaibeweging met zijn handen maakt. Nadat verdachte was overgebracht naar het politiebureau loopt verbalisant [naam] de vluchtroute terug en vindt achter de geparkeerde auto waar verdachte tijdens de achtervolging de weg oprende en de zwaaibeweging met zijn handen maakte twee telefoons. Dit betrof een iPhone 12 en een iPhone XR. Deze zijn in beslag genomen.
Verbalisant [naam] heeft de in beslag genomen iPhone 12 onderzocht. Op de iPhone 12 zag hij diverse bestanden, waaruit kon worden opgemaakt dat deze telefoon in gebruik was bij verdachte [verdachte] . Onder andere werd er een factuur van [naam] op naam van [verdachte] aangetroffen (geadresseerd aan [adres] ), een huurcontract op naam van [verdachte] voor een gestoffeerde studio aan de [adres] te Assen, ingaande op 11 maart 2021 (waar verdachte ook daadwerkelijk ingeschreven heeft gestaan), en een tweetal [bank] -afschriften op naam van [verdachte] . Daarnaast zag hij een accounts waarin de naam van [verdachte] voorkwam. Dit betrof een Facebookaccount genaamd [naam] , met User Name [naam] , en een Snapchataccount genaamd [naam] , gebruikersnaam [naam] , met e-mailadres [naam] .
Op de iPhone 12 werd een notitie aangetroffen. Als creation time werd vermeld: 22-12-2021. Verbalisant herkende de inhoud van de notitie als belscript dat wordt gebruikt voor het plegen van bankhelpdeskfraude. Hij zag onder meer de volgende tekst:
Een hele goedemiddag, met [naam] , fraudeteam van de Rabobank, ik ben op zoek naar meneer
[naam] zegt_ja daar spreekt u mee
Jij zegt_
Ja meneer er is zojuist een bedrag van 2200 euro geprobeerd te boeken vanaf uw rekening die eindigt op * laatste 2 cijfers van ze rek nr *
Naar een [bank] -rekening van [slachtoffer 14]
Verbalisant zag voorts dat op de telefoon de applicatie Anydesk Remote Desktop op de telefoon aanwezig was, waarbij als aanschafdatum 22 november 2021 stond vermeld. Daarnaast zag verbalisant op de telefoon de applicatie [naam] . Dit is een applicatie, waardoor het mogelijk wordt om het eigen telefoonnummer van de beller te verhullen door het tonen van een al dan niet willekeurig gekozen telefoonnummer. Na nader onderzoek bleek dat hieraan een database gekoppeld was met de naam linphone_chats.db. In deze database was een tabel aanwezig met de naam call_history. Deze tabel bevatte 5153 records. Verbalisant zag dat in deze tabel een aantal kolommen aanwezig was betreffende het gebruikte telefoonnummer, het gebelde telefoonnummer, de duur van het gesprek en de startdatum en tijd. Verbalisant heeft de records gefilterd op een minimale gespreksduur van 2000 seconden. De gebelde telefoonnummers werden gecontroleerd in het informatiesysteem BlueView van de politie, waarna bleek dat diverse nummers meermaals waren gebeld door de gebruiker van het in beslag genomen toestel. Er werden in Blueview meerdere registraties aangetroffen. Dit betroffen aangiftes uit de periode van 24 juni
2022 tot 20 september 2022, met de volgende BVH-registraties: PL0100-2022248692, PL13002022196451, PL0100-2022242648, PL1500-2022250983, PL0900-2022240927, PL1500-2022244559,
PL2100-2022179424, PL1100-2022167680, PL2300-2022125279, PL1300-2022167500, PL0100202220101, PL2300-2022124359, PL0100-2022213058, PL0600-2022372517, PL1700-2022224953,
PL0900-2022215626, PL0600-2022329832, PL2300-2022103740, PL1500-2022197078, PL15002022197791 en PL0600-202229560. Daarnaast bleek dat de pleegdata, zoals genoemd in de aangiftes, overeenkwamen met de data van de gesprekken in de linphone_chats.db.
Daarnaast zag verbalisant in de onderzochte linphone_chats database op het inbeslaggenomen toestel dat het huisnummer + [nummer] van aangeefster [slachtoffer 2] op 20 augustus 2022 vanaf 14:19:56 uur vijf maal was gebeld door de gebruiker van het inbeslaggenomen toestel. De beller maakte gebruik van het gespoofte telefoonnummer + [nummer] . Op het inbeslaggenomen toestel was een WhatsAppgesprek aanwezig dat overeenkomt met datgene wat aangeefster verklaarde over de verstuurde foto's van haar sieraden. Die chat was gestart op 20 augustus 2022, om 15:50 uur.
Ten slotte is, na nader onderzoek, op de iPhone een Snapchatgesprek aangetroffen tussen [naam] en
[naam] . Op 20 september 2022 neemt de frequentie in de berichten zeer sterk toe. [naam] zegt dat hij een slachtoffer aan het maken is en dat het bankpasje moet worden opgehaald. Het zou gaan om de [adres] in [plaats] . Het is op dat moment 13:45 uur. [naam] vraagt of hij het pasje moet gaan halen, maar geeft aan dat hij zelf op dat moment ook een slachtoffer aan de telefoon heeft, [adres] te [plaats] . [naam] zegt dat hij met het slachtoffer heeft afgesproken.
Verbalisant [naam] heeft daarnaast de in beslag genomen iPhone XR onderzocht. Op de telefoon zag verbalisant diverse aanwijzingen waaruit kon worden opgemaakt dat de telefoon in gebruik was bij verdachte [verdachte] . Zo zag verbalisant in de downloadfolder twee fotos met daarop afgebeeld een identiteitskaart op naam van verdachte [verdachte] , een getekende huurovereenkomst op naam van [verdachte] voor een woning aan de [adres] te [plaats] , en een afschrift van een [bank] -spaarrekening op naam van [verdachte] . Daarnaast was het toestel voorzien van een simkaart met bijbehorend telefoonnummer + [nummer] .
Uit het informatiesysteem Blueview van Politie Nederland bleek dit telefoonnummer gekoppeld te zijn aan verdachte [verdachte] . Op 22 januari 2022 nam verdachte [verdachte] namelijk telefonisch contact op met de politie met een vraag over een in beslag genomen
telefoon en 800 euro. Vervolgens heeft verbalisant op de telefoon gezocht naar de naam [naam] . Op de telefoon was een Instagramaccount aanwezig met gebruikersnaam [naam] . Daarnaast was er een
Telegram-chat aanwezig. De gebruiker geeft aan dat hij een grote beller is in Nederland. Hij geeft aan dat zijn F-naam in Nederland [naam] is. Hij zegt vervolgens: "Oke i am eritrean ER boy in Netherlands".
Verdachte heeft tijdens zijn verhoren verklaard dat hij van Eritrese afkomst is.
Op de telefoon zag verbalisant een notitie, waarbij verbalisant de inhoud herkende als belscript dat wordt gebruikt voor het plegen van bankhelpdeskfraude. Dit belscript was gelijk aan het eerder beschreven belscript op de onderzochte iPhone 12.
Verbalisant zag in de iPhone XR, evenals in de iPhone 12, een applicatie met de naam [naam] . Aan deze communicatieapp was een database gekoppeld. Daarin was een tabel aanwezig met de naam call_history. Verbalisant heeft, op basis van dezelfde selectiecriteria als bij het onderzoek aan de iPhone 12, de gebelde telefoonnummers onderzocht. Diverse nummers waren meermalen gebeld door de gebruiker van het in beslag genomen toestel. Verbalisant heeft in Blueview 22 registraties aangetroffen, waarvan 20 aangiftes.
Dit betreffen de aangiftes met de volgende BVH-registraties: PL2300-2022126220, PL2100-2022204841,
PL0900-2022219583, PL1500-2022221488, PL0600-2022317400, PL0100-2022166611, PL06002022221771, PL0600-2022226991, PL0100-2022122359, PL0100-2022133170, PL1500-2022142617,
PL0100-2022116243, PL0900-2022111757, PL0600-2022168054, PL0100-2022093323, PL01002022098957, PL0100-2022097983, PL1300-2022072863, PL1100-2022069735 en PL1100-2022065870.
Verbalisant [naam] heeft naar aanleiding van het onderzoek aan de iPhone XR vervolgonderzoek gedaan. Uit de aangifte van [slachtoffer 1] blijkt dat zij, na het gesprek met de zogenaamde bankmedewerker, een gemiste oproep had, afkomstig van het nummer [nummer] . Deze persoon gebruikte het logo van
Rabobank. Aangeefster [slachtoffer 39] is eveneens door dit nummer gebeld. Het telefoonnummer bleek te zijn gekoppeld aan de iPhone XR.
Vervolgens is nader onderzoek gedaan naar het telefoonnummer [nummer] . Dit telefoonnummer kwam namelijk ook in beeld naar aanleiding van gegevens van Giftcards en
[naam] . Daarnaast was er een hotel geboekt bij [naam] en een [naam] bij [naam] besteld. Deze bestellingen waren gedaan onder de naam van [verdachte] . Op 8 augustus 2022 kwamen gegevens binnen door middel van een vordering historische verkeersgegevens. Het telefoonnummer bleek veelvuldig te zijn gebruikt. Er waren zeker zeshonderd nummers gebeld. Sommige gesprekken duurden meerdere uren. Door middel van CIOT-bevraging is een groot aantal van de tenaamstelling van de tegennummers achterhaald. Twee registraties van bankhelpdeskfraude waren te koppelen aan dit telefoonnummer, namelijk de aangiften van [slachtoffer 45] en [slachtoffer 47] .
Verbalisant [naam] bekeek de gebelde telefoonnummers. Hij beperkte zich tot de uitgaande belgesprekken van nummer [nummer] met een duur langer dan 1000 seconden. De gebelde nummers trok hij na in de politiesystemen. Naast [slachtoffer 47] en [slachtoffer 45] trof hij ook registraties aan van aangevers [slachtoffer 46] , [slachtoffer 54] en [slachtoffer 53] .
Verbalisant [naam] heeft onderzoek gedaan naar de data afkomstig uit het onderzoek 03Logan. De data waren verkregen door een tap op de server van iSpoof in de periode van 4 juni 2022 tot en met 5 september 2022. De data werden vergeleken met de linphone_chats.db bestanden die waren aangetroffen op de eerder genoemde iPhone 12 en iPhone XR.
Het logbestand van de iPhone 12 bevatte 5.153 logregels van gesprekken van
704961@ [naam] .ispoof[.]cc, 147697@ispoof[.]cc, 14593256815@ [naam] .ispoof[.]me en
14593256815@D- [naam] .ispoof[.]cc. Het logbestand afkomstig van de iPhone XR bevatte 5.502 logregels van 704961@ [naam] .ispoof[.]cc, 14593256815@ [naam] .ispoof[.]me en 14593256815@ [naam] .ispoof[.]cc. Op basis van het gebelde telefoonnummers is een zoekslag gemaakt door deze data.
Verbalisant [naam] heeft onderzoek gedaan naar de iSpoof-accounts. Uit het gebruik van het emailadres [email] dat voorkomt in zowel de iPhone 12 als de iPhone XR, die onder verdachte in beslag zijn genomen, het IP-adres dat gekoppeld is aan het woonadres van verdachte aan de [adres] in [plaats] , het gebruik van het telefoonnummer [nummer] bij de door verdachte gedane bestelling van [naam] en gemaakte hotelreservering en het gebruik van het Telegramaccount [naam] , volgt dat het iSpoof account 14593256815@ [naam] .ispoof.com in gebruik is geweest bij verdachte.
Verbalisant [naam] heeft het getapte gesprek van 2022-08-20, 14:55 uur, vanuit 14593256815@ [naam] . ispooff.]cc.wav beluisterd. Een mannelijke stem vraagt aan de vrouw of zij nog contanten of sieraden thuis heeft liggen. De man geeft aan dat dit naar een depot moet en dat één van de collegas dit voor de verwerking bij haar zou kunnen komen ophalen. Er bleek te zijn gebeld naar het telefoonnummer + [nummer] , volgens de politiesystemen behoorde dit nummer toe aan aangeefster [slachtoffer 2] . De Call ID's in de linphone_chats.db bestanden waren afkomstig van de in de genoemde iPhone 12 en iPhone XR en kwamen overeen.
Verbalisant heeft vervolgens de getapte iSpoofgesprekken van [naam] :14593256815@ [naam] .ispoof[.]cc naar + [nummer] van 17 augustus 2022 beluisterd. Te horen is dat de beller zich voorstelt als [naam] , dat de heer [slachtoffer 3] gevraagd wordt om AnyDesk te installeren en dat er geld wordt overgeboekt naar [naam] , [nummer] . In het linphone_chats.db bestand van de iPhone 12 staan vier logregels van 17 augustus naar telefoonnummer [nummer] behorende bij aangever [slachtoffer 3] .
Voorts heeft verbalisant de getapte iSpoofgesprekken van [naam] .14593256815@ [naam] .ispoof[.]me naar [nummer] van 23 juni 2022 beluisterd. De man die naar aangeefster [slachtoffer 22] belt noemt zich [naam] . [slachtoffer 22] wordt gevraagd om Quicksupport te installeren. Vervolgens moet ze onder het mom van rekeningen blacklisten geld overmaken naar [naam] op rekening [nummer] en [naam] [nummer] .
Aan het eind van het gesprek wordt mevrouw nog uitgescholden voor kankerhoer na dat ze verteld is dat ze is opgelicht. Ook wordt tegen haar gezegd dat ze met haar kutje verkopen op de markt haar geld wel weer terug kan verdienen. In het linphone_chats.db bestand van de iPhone 12 staat een logregel met betrekking tot het nummer van [slachtoffer 22] . In het linphone_chats.db bestand van de iPhone XR staan zes logregels van 23 juni 2022 naar het telefoonnummer van [slachtoffer 22] .
Ten slotte heeft verbalisant een getapt iSpoofgesprek van [naam] :14593256815cc~ [naam] .ispoof[.]me naar + [nummer] van 9 augustus 2022 beluisterd. Het betreft een uitgaand telefoongesprek dat hoort bij aangever [slachtoffer 18] . Te horen is dat er geld wordt overgeboekt naar ene [naam] met rekening [nummer] . Te horen is dat er zo'n dertigduizend euro van de rekening af is. De beller geeft aan dat hij het allemaal kwijt is en scheldt het slachtoffer een aantal keren uit voor kankerlijer. In het linphone_chats.db bestand afkomstig van de iPhone XR staan tien regels met betrekking tot gesprekken naar het telefoonnummer van de heer [slachtoffer 18] . Zes van 9 augustus 2022, één van 10 augustus 2022 en twee van 11 augustus 2022.
Verbalisant [naam] heeft een gesprek beluisterd dat aanwezig bleek te zijn in opgenomen gesprekken afkomstig uit voornoemd onderzoek 03Logan. Uit de gesprekskenmerken bleek dat dit gesprek plaatsvond op 23 juni 2022 om 10.13 uur vanaf telefoonnummer + [naam] naar het telefoonnummer van het slachtoffer [nummer] .
Hieruit blijkt dat degene die aangeefster [slachtoffer 40] belt zich voorstelt als [naam] van de fraudedienst van SNS-bank. Aangeefster moest de app van de SNS-bank openen en inloggen. De 'bankmedewerker" vertelde dat haar zakelijke spaarrekening gevaar liep omdat criminelen geld van haar spaarrekening over wilden boeken naar een spaarrekening op naam van [naam] . Daarnaast zou iemand proberen om geld over te schrijven naar een andere rekening. Om dit tegen te gaan moest de aangeefster de tegenrekening "blacklisten". Aangeefster moest Quicksupport installeren. Vervolgens moest aangeefster de transactie bevestigen met behulp van de SNS-identifier. Daarna was het gesprek afgelopen.
Verbalisant [naam] heeft een zoekslag laten maken in dezelfde iSpoof-loggegevens, die vanuit voornoemd onderzoek 03Logan ter beschikking waren gesteld. Hieruit kwam naar voren dat de aangiften van [slachtoffer 13] , [slachtoffer 14] , [slachtoffer 5] , [slachtoffer 20] , en van [slachtoffer 51] in verband kunnen worden gebracht met het IP-adres van [verdachte] [ipadres] en het iSpoof account [naam] : 14593256815Ca~ [naam] .ispoof. In de iSpoof logbestanden is namelijk te zien dat op de betreffende tijdstippen contact via Ispoof is gemaakt vanuit het IP-adres [ipadres] . In de bijbehorende log files komt dit IP-adres voor als `IP' en Contact Host'. Hieruit volgt dat op de genoemde momenten telkens via dat IPadres contact is gezocht met de iSpoof server bij het bellen van de slachtoffers.
Verbalisant [naam] ontving camerabeelden. Hij herkende verdachte [verdachte] direct op foto 4. Hij herkende hem aan zijn gezicht, ogen en huidskleur. Verbalisant [naam] ontving ook de videobeelden. Op deze beelden herkende verbalisant onmiddellijk verdachte [verdachte] , aan het totaalbeeld van zijn uiterlijke kenmerken. Het gaat om beelden van een pinautomaat aan het [adres] te Assen op 13 januari 2022, om 17:36 uur. Er wordt gepind vanaf de bankrekening van [naam] , op welke rekening 4.100,terecht is gekomen vanaf de rekening van aangeefster [slachtoffer 1] .
Naar aanleiding van de verklaring van aangeefster [slachtoffer 53] heeft verbalisant [naam] onderzoek gedaan naar camerabeelden van Geldmaat [plaats] Groningen. Het betreft de volgende beelden: