7.3.BEOORDELING van de OMGEVING
(…)
B.2 Bodemgesteldheid (p.63)
(…)
Tussenconclusie 1:
Op grond van hogergenoemde gegevens kan men concluderen dat er zich op onderhavige locatie met een zeer grote aannemelijkheid wisselingen van de grondwaterstanden in de lager gelegen (slappere) kleilagen onder de fundatie van de woning van eiser/ [eiseres] voor hebben gedaan. Volgens de metingen was het neerslagtekort in 2018/2022 weinig groter dan in 1976 en 2003. Hieruit kan en mag men vervolgens concluderen dat in het verleden de grondwaterstand met een grote aannemelijkheid hoger en nog lager is geweest dan de nu gemeten waterstand op onderhavige locatie.
Een wisselende grondwaterstand c.q. variabel vochtgehalte - door klimaatverandering/kunstmatige verlaging – in deze slappe kleilaag heeft invloed op het gedrag van deze (slappere) kleilagen met als gevolg (na)zetting, welke zich vervolgens als scheurvorming aan onderhavige woning in de afgelopen decennia heeft geopenbaard.
(…)
D.1 Seismische gegevens door de deskundige opgevraagd bij het IMG (p. 75-79)
Door ondergetekende is met goedkeuring van partijen m.b.t. tot onderhavige locatie een EMPGberekening bij het IMG opgevraagd. De berekening/resultaten zijn in productie 12A opgenomen.
Uit de betreffende bevingsresultaten blijkt dat ook hier de beving van Hellum d.d. 30 september 2015 maatgevend is en niet de beving van Huizinge, zoals uit de door NAM aangedragen berekening/tabel blijkt. (…)
Het IMG komt op een maatgevende PGV25% van 1,30 mm/s, veroorzaakt door de beving van Hellum d.d. 30 september 2015, die lager is dan de door gedaagde berekende maatgevende PGV25% van 1,40 mm/s, veroorzaakt door de beving van Huizinge d.d. 16 augustus 2012. (…)
Tussenconclusie 3:
Op basis van de door gedaagde/NAM en IMG aangeleverde seismische gegevens kan en mag op grond van de berekende grondsnelheden - conform voorstaande tabellen – geconcludeerd worden dat de bevingen van zowel Huizinge op 16 augustus 2012 en Hellum op 30 september 2015 de maatgevende bevingen voor onderhavige locatie zijn, waarbij op grond van de EMGPE-berekening berekende grondsnelheden de berekende karakteristieke grenswaarden voor zowel de fundatie van 2,95 mm/s (cat. 2) als de draagconstructie van de bovenbouw (hoogste verdieping) en niet-dragende onderdelen, voor zowel cat.1 en cat.2, van respectievelijk 15 mm/s en 8,85 mm/s, niet hebben overschreden.
Op basis van het voorgaande is de berekende ordegrootte kans op schade voor respectievelijk de fundatie, begane grond en de (hoogste) verdieping aanzienlijk kleiner dan de laagste categorie van 1%.
Gezien de woning op staal is gefundeerd, de berekende trillingssnelheid kleiner is gebleven dan de grenswaarde en de berekende trillingssnelheid en ook nog eens onder de 10 mm/s is gebleven, waarbij geen verdichting en ook geen verweking met verdichting als gevolg is opgetreden, kan geconcludeerd worden dat er in onderhavige situatie/kwestie geen zettingen en/of verergeringen van zettingen door trillingen als gevolg van mijnbouwactiviteiten zijn ontstaan en dat de woning van eiser/ [eiseres] geen aardbevingsschade heeft opgelopen, dan wel dat eventuele bestaande schades niet door aardbevingen zijn verergerd en dat de aanwezige schades een andere oorzaak moeten hebben dan aardbevingen.
Voor zover er sprake is van zetting/vervorming, wordt volgens ondergetekende deze veroorzaakt door consolidatie en kruip door het gewicht van het gebouw/de woning.
(…)
Dat de fundatie van de woning van eiser/ [eiseres] in het verleden (diverse malen) is aangepast c.q. verdiept is aangelegd, is een bevestiging van het gegeven dat de bodem onder de woning van eiser/ [eiseres] door consolidatie en kruip vervormingen heeft ondergaan c.q. ondergaat, welke met een zeer grote aannemelijkheid mede worden veroorzaakt door de aanwezige wisselende grondwaterstanden.
(…)
7.6.. DE OORZAKEN/CONSEQUENTIES VAN DE ONTSTANE SCHADE
(…)
B. Bodemgesteldheid (p.86)
(…)
Doordat het waterpeil zich in de (slappe) kleilaag bevindt, zal in combinatie met een fluctuerende grondwaterstand (mogelijk veroorzaakt door klimaatverandering (droge zomers 1976, 2003, 2015, 2018, 2019 en 2022) en/of door kunstmatige verlaging en/of overige natuurlijke invloeden) deze klei door kruip en krimp (zie ook paragraaf 7.3 beoordeling van de omgeving) met een zeer grote aannemelijkheid tot zettingsverschillen hebben geleid. Dit wordt volgens ondergetekende ook bevestigd door het feit dat de bestaande fundatie van de woning eiser/ [eiseres] in het verleden, dus na realisatie in 1929, verdiept is aangelegd. Ondergetekende verwijst u hiervoor naar het onderstaande knipsel met een schematische weergave van de fundatieprofielen inproductie 3A.(…)
B.2 Oorzaken van schade in relatie tot de specifieke kenmerken (p .103-104)
(…)
C.1 Fundatie/zetting (p.89-90)
(…)
Tijdens de schouw/het fundatieonderzoek is vastgesteld dat de fundatie niet overal over dezelfde aanlegdiepte ligt en zijn er onderlinge verschillen waargenomen van ca. 370 mm (1109 -/- 739 = 370) tot 529 mm (1100 -/- 580 = 529).
(…)
In plaats van de fundatievoet tijdens het verdiepen te hebben verbreed heeft men deze versmald, hetgeen een nadelig effect heeft, want de afdracht van de belasting middels een op staal gefundeerde fundatie vindt nu plaats over een kleiner oppervlak met het risico op het afschuiven van de grond met zetting als gevolg.
(…)
Samenvattend kan gesteld worden dat de fundatie van de woning van eiser/ [eiseres] m.b.t. de constructieve belasting niet geheel passend is en dat die in combinatie met de wisselende grondwaterstanden tot spanning/schades/scheurvorming in het (opgaande) gevelmetselwerk kan leiden.
Tussenconclusie 5:
Gezien in het Groningerveld er zich geen aardbevingen hebben voorgedaan met een magnitude van ca. 4,5-5,0, er zich ook geen aardbevingen hebben voorgedaan waarbij de karakteristieke grenswaarde op onderhavige locatie is overschreden en de grondsnelheid op onderhavige locatie in combinatie met de aanwezige bodemopbouw niet groter is geweest dan 10 mm/s, kan en mag men concluderen dat er geen verwerking van de bodem heeft plaatsgevonden.
Verder zijn tijdens de schouw/het fundatieonderzoek geen scheuren in/aan de fundatie waargenomen en kan men mag met een zeer grote aannemelijkheid concluderen dat aardbevingen geen grip op de fundatie van de woning hebben gehad en dat de schades niet door aardbevingen zijn veroorzaakt en zijn ook niet door aardbevingen/mijnbouwactiviteiten verergerd.
De schade in het opgaande (gevel)metselwerk wordt met een redelijke aannemelijkheid veroorzaakt door ongelijkmatige (na)zetting door een wisselende aanlegdiepte van de fundatie in combinatie met een wisselende grondwaterstand alsmede door vervorming van de bodem door een toename van het eigengewicht.
C.2. Gevel/-metselwerk
(…)
C.2.1 Lateiconstructie achtergevel (p.90)
(…) Hieruit kan geconcludeerd worden dat de lateiconstructie over een te smalle/kleine oplegging beschikt, waardoor er spanningen zijn ontstaan met als gevolg scheurvorming(foto’s 5, 6, 14 en 15, productie 2A)
(…)
C.2.4. Gevel-/metselwerk voorgevel (p.93-97)
Het gevelmetselwerk van de voorgevel voortoont t.p.v. de boven- en onderdorpel van de kozijnen horizontale scheurvorming alsme onthechting van het sierpleisterwerk t.p.v. maaiveldhoogte(foto’s 35 t/m 67, productie 2A).
(…) Bij het loslaten van het tegelwerk kan ook zetting van de vloer een rol spelen omdat de (voorzet)wand ook zakt en hierdoor het tegelwerk in de badkamer van de wand wordt gedrukt.
(…)
Hierbij dient opgemerkt te worden dat eiser/ [eiseres] om de vier jaar de gevels/het
buitensierpleisterwerk liet sausen. Dit gebeurde volgens eiser/ [eiseres] met het product Trimental Globatex Classic Ral 9010.
(…)
Door de sierpleister ééns in de vier jaar met een (niet minerale ofwel een synthetische) saus te overlagen, zal de dampopenheid van de gevel afnemen, waardoor er achterwatering van het verfsysteem ontstaat. Uiteindelijk zal de stuklaag loslaten of de saus blaasvorming gaan vertonen (blauwe pijlen). Ondergetekende verwijst u hiervoor naar onderstaande detailfoto (foto 58, productie 2A). Hierbij dient opgemerkt te worden dat het continu oversausen van buitengevels grenzen heeft en dat een 100% minerale saus de voorkeur verdient.
(…)
Als men de foto’s op Google Maps/Streetview d.d. oktober 2010 goed bekijkt (digitaal op het domein van Google), dan zijn de schades (t.p.v. de kozijnen/maaiveld, etc) reeds in mindere mate aanwezig. (…)
Verder heeft er een aanpassing van de kapconstructie plaatsgevonden. Ondergetekende verwijst u hiervoor naar onderstaande foto d.d. mei 2019.(…)
Hierbij heeft de woning van eiser/ [eiseres] een overstek gekregen en hebben de dakvlakken zowel in de lengte als breedte 2 extra rijen met dakpannen gekregen (rechts van 16 naar 18, links van 10 naar 12 rijen en nok verlengd met 2 nokvorsten), waarbij betonnen dakpannen zijn vervangen door iets zwaardere keramische dakpannen (gewicht: betonpan ca. 42kg/m2 en Keramische pan (Mulder pan) ca. 46,5kg/m2). Daarnaast zijn er dakramen en zonnepanelen aanbracht, welke tot een gewichtstoename dan wel tot een wijziging van de dakconstructie/-belasting hebben geleid. De gewichtstoename is passend bij het schadebeeld van dammagepattern 19, zoals deze zich aan de voorgevel voordoet. (…)
Tussenconclusie 6 (p.97):
De scheuren/schades aan de gevels hebben allemaal een primair bouwkundige oorzaak en zijn niet door een aardbevingen veroorzaakt of verergerd.
(…)
E. Tegelwerk vloeren en wanden (p.98-100)
E.1 Tegelvloer woonkamer
(…)
Bij tegelvloeren is het gebruikelijk om de tegelvelden binnen maximaal 50 m2 te maken. Het vloerveld in de woonkamer is ca. 45,75 m2 en valt binnen de gesteld norm. Echter, de vloer is tussen de woonkamer en gang niet voorzien van een dilatatie. Dit betekent dat de vloer een totale lengte heeft van ca. 12 m1. Daarnaast is de onderliggende betonnen constructievloer met een dikte van 80 mm voorzien van een vloerverwarming waarop de tegelvloer rechtstreeks is aangebracht. De scheurvorming in de tegelvloer wordt met een zeer grote aannemelijkheid veroorzaakt door uitzetting/krimp door opwarming van de vloer door de vloerverwarming. Daarnaast heeft de zetting van de vloer, door een wisselende grondwaterstand, ook een rol hebben gespeeld, ondanks vloer waterpas ligt.
(…)
Tussenconclusie 8:
De scheuren/schades in de vloertegels in de woonkamer en de gang zijn veroorzaakt door een verhinderde vervorming, ze hebben dus allemaal een primair bouwkundige oorzaak en zijn niet door een aardbevingen veroorzaakt of verergerd.
F. Schade in relatie tot opgetreden magnitude en grondversnelling/grondsnelheden (p.101)
(…)
Tussenconclusie 9
Samenvattend kan geconcludeerd worden dat het niet aannemelijk is dat de schades aan de woning van eiser/ [eiseres] door een aardbeving ofwel mijnbouwactiviteiten zijn veroorzaakt dan wel bestaande schades hebben doen toenemen.