Uitspraak
RECHTBANK Noord-Nederland
1.[eiser 1] ,
2.
[eiser 2],
1.de publiekrechtelijke rechtspersoon STAATSBOSBEHEER,
advocaat: mr. H.J.S.M. Langbroek.
[gedaagde],
1.De procedure
- de mondelinge behandeling van 12 juli 2024. Eisers zijn in persoon verschenen, bijgestaan door mr. A.A. Westers. Staatsbosbeheer is verschenen in de persoon van de heer [naam 1] , de heer [naam 2] en mevrouw [naam 3] , bijgestaan door
mr. H.J.S.M. Langbroek. De ponyeigenaar is in persoon verschenen, bijgestaan door
mr. W.J. Koops.Van het verhandelde ter zitting heeft de griffier aantekeningen gemaakt. De spreekaantekeningen van mr. A.A. Westers en mr. H.J.S.M. Langbroek zijn aan het dossier toegevoegd.
2.De kern van de zaak
De volledige beoordeling is te lezen in paragraaf 5 van dit vonnis.
3.De feiten
4.Het geschil
5.De beoordeling
Staatsbosbeheer c.s. hebben ter onderbouwing van hun stelling verwezen naar meerdere uitspraken, maar die acht de voorzieningenrechter niet vergelijkbaar omdat het nu niet gaat om een geschil van publiekrechtelijke aard maar om een vordering uit onrechtmatige daad. Ook de uitspraak van 19 december 2018 van de rechtbank Midden-Nederland is niet vergelijkbaar (ECLI:NL:RBMNE:2018:6260). In die zaak stelde een stichting die opkomt voor dierenbelangen dat het schenden van de zorgplicht onrechtmatig is, en oordeelde de rechtbank dat de stichting niet ontvankelijk is omdat zij een handhavingsverzoek kon indienen. Weliswaar stellen eisers ook in deze zaak dat de zorgplicht wordt geschonden, maar zij stellen bovendien dat Staatsbosbeheer c.s. daardoor een onrechtmatige daad jegens hen als omwonenden plegen doordat hun eigen dieren als gevolg van de geschonden zorgplicht gevaar lopen. Dat is een civielrechtelijke aangelegenheid.
i.e. schapen en geiten, wordt door de kleine lichaamsgrootte aangeduid als een zeer kwetsbare prooicategorie indien niet afdoende beschermd”.
Sub-adults and adults were occasionally killed by wolves throughout most of the year but more often disappeared, especially in December. Adverse weather, poor body condition and low availability of alternative prey could explain higher levels of wolf predation or scavenging on horses in winter (Gomes, 1996; Lagos, 2013). Freitas (2019) found high losses of sub-adult and adult horses in spring and summer, likely resulting from wolves targeting other age classes after most foals had been killed.”
als gevolg van de aanwezigheid van de Exmoorpony’s(causaal verband). Uit de hiervoor aangehaalde cijfers van BIJ12 volgt dat wolven de pony’s en paarden in de omgeving ook al aanvielen vóórdat de Exmoorpony’s in het natuurgebied waren geplaatst. Pony’s en paarden in de omgeving van het Aekingerzand lopen dus sowieso gevaar voor wolven.
6.De beslissing
2 augustus 2024.