2.9.Slimmerik heeft ingeschreven op de Ondersteuningsprofielen A tot en met G en heeft in het referentieformulier voor Ondersteuningsprofiel G - voor zover van belang - het volgende vermeld:
10. Benaming in de referentieopdracht ingezette interventie
1. TOM-training
2. Geef me de 5 methodiek
11. (…)
(…)
12. Is de ingezette interventie opgenomen in de (NJI) Databank Effectieve Jeugdinterventies (DEI), de databank van de GGZ (GGZ Standaarden) of de databank voor interventies gericht op Jeugdigen met een beperking (…) als zijnde 'erkend' ?
1. Ja (NJI) Databank Effectieve Jeugdinterventies (DEI)
2. Nee, aantoonbaar evidence based effectief
De GGZ standaard van autisme op de databank GGZ volgen wij binnen Slimmerik. Deze sluit volledig aan op de onderdelen van de methodiek Geef me de 5. Namelijk: psycho-educatie, eerste stap interventies en tweede stap interventies. (…)
13 (…)
(…)
14. (…) Voor de volledige eis verwijzen wij u naar paragraaf 2.26 van de Vragenlijst. Hier vindt u ook een duidelijke beschrijving v.w.b. de interventies.
Korte omschrijving aard problematiek:
Deze referentiecasus heeft betrekking op een jeugdige van [leeftijd] jaar gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis woonachtig in de gemeente [naam gemeente] .
Het gezin is door het gebiedsteam bij ons aangemeld voor ondersteuning bij de opvoeding van hun dochter om de gedragsproblematiek in de thuissituatie te verminderen en ouders de juiste opvoedingsvaardigheden gericht op ASS aan te leren zodat zij zelfstandig verder kunnen en geen beroep meer hoeven te doen op de (specialistische) jeugdhulpverlening. De jeugdige ervaart moeilijkheden met het volhouden van schoolgang. Vanaf groep 3 is zij wisselend wel en niet naar school geweest. Vaker niet dan wel. Veranderingen brengen dusdanige spanningen met zich mee dat zij door angst en stress blokkeert en schoolgang niet meer mogelijk lijkt. Dit betekent dat zij al veel jaren voornamelijk thuiszit van het onderwijs. Ouders lijken niet bij machte de angst en stress bij haar af te nemen zodat schoolgang weer volledig mogelijk is. In het verleden zijn verschillende interventies door divers organisaties ingezet op het gebied van school, dit heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Ouders hebben een dusdanige opvoedstijl ontwikkelt die uitgaat van zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen en behoeften van hun dochter waarin zij moeilijk grenzen en kaders kunnen stellen. Deze opvoedstijl lijkt niet voldoende aan te sluiten bij wat de jeugdige nodig heeft, gezien vanuit haar ASS en angstproblematiek.
Doel interventies:
In deze situatie is er een breed hulpverleningstraject ingezet waarbij de jeugdige zelf dagbehandeling krijgt op onze locatie en daarnaast wordt er ook ambulante behandeling op het gehele gezinssysteem ingezet.
- Aan het einde van het traject kennen ouders de kenmerken van ASS die bij hun dochter horen.
- Aan het einde van het traject kunnen ouders het gedrag van hun dochter verklaren vanuit het autisme.
- Aan het einde van het traject hebben ouders een balans gevonden in aansluiten bij hun dochter en het stellen van grenzen, kaders en structuur.
(…)
- Jeugdige kan na de ondersteuning gedrag van anderen beter begrijpen en hier gepast op reageren.
- Jeugdige kan na de ondersteuning zich voegen naar de structuur van een schoolse setting.
De interventies Tom-training, Geef me de 5 methodiek in combinatie met systeem therapeutische gesprekken zijn onder andere ingezet voor de volgende doelen:
De ingezette hulp:
- 5 dagdelen naar de thuiszittersondersteuning van Slimmerik (in een opbouw).
- Regelmatig gesprekken met school, ouders en SWV passend onderwijs en gebiedsteam.
- Wekelijkse ambulante individuele ondersteuning van 1,5 uur aan de jeugdige bij de jeugdig thuis door een HBO & SKJ geregistreerd hulpverlener die volledig geschoold is in Geef me de 5.
- Wekelijkse ambulante gezinsondersteuning aan de ouders door een Systeem Therapeutisch Medewerker die tevens SKJ geregistreerd is en geschoold is in Geef me de 5.
- Daarnaast is er regie op behandeling vanuit een orthopedagoog en een orthopedagoog-generalist van Slimmerik die NVO, SKJ en BIG geregistreerd zijn.
Het resultaat van onze hulpverlening met de
gebruikte interventies:
Het traject is gestart in oktober 2021 en loopt nu
nog. Tot nu toe zijn de volgende resultaten behaald.
- De jeugdige heeft een opbouw gehad bij de thuiszittersondersteuning en komt op dit moment 5 dagdelen van 9:00-12:30 uur op onze locatie.
- Er is meer zicht gekomen op haar onderwijs en ondersteuningsbehoefte op gedrag en haar mogelijkheden.
- De stap richting onderwijs kan bijna gemaakt worden. Er is hiervoor motivatie ontstaan bij de jeugdige.
(…)
- Ouders hebben kennis van ASS en weten welke kenmerken van ASS bij hun dochter horen.
- Er is meer zicht gekomen op het gedrag van de jeugdige en wat dit betekent voor het gezin. Patronen worden herkend en het is duidelijk welke communicatie bepaalde patronen in stand houdt.
(…)
Uitwerking evidence based effectieve interventie de "Geef me de 5 methodiek":(…)