Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft veroordeling gevorderd voor het medeplegen van opzettelijke brandstichting met gemeen gevaar voor goederen. Hij heeft daartoe het volgende aangevoerd. Getuigen hebben gezien dat de brand is ontstaan in de bedrijfsruimte [bedrijf 5] . Bij het onderzoek naar de brand zijn in die bedrijfsruimte vluchtige stoffen aangetroffen. Uit de getuigenverklaringen blijkt dat om toegang te krijgen tot de bedrijfsruimte [bedrijf 5] je goed bekend moet zijn in de loods. Verdachte was bekend in de loods, met de wijze van toegang en de indeling van de loods.
Op de beelden van verschillende bedrijven aan de [straatnaam] in Oosterwolde is te zien dat rond 01:10 uur een witte bestelbus de [straatnaam] in komt rijden. Deze bestelbus is ook rond dat tijdstip gezien door getuige [getuige 3] . Op de camerabeelden van [bedrijf 3] is te zien dat een lichtkleurige bestelbus rond 01:11 uur de loods in wordt gereden. Op de camerabeelden van [bedrijf 3] zijn om 02:10 uur de eerste vlammen waar te nemen en komt een bestelbus uit de vlammenzee gereden. Deze auto rijdt zonder verlichting de brug over en gaat in de richting van Appelscha. Verbalisant ziet dat de auto lijkt op een lichtkleurige [auto] (hierna: [auto] ). Op de camerabeelden van het [bedrijf 2] in Appelscha is te zien dat om 02:15 uur de auto voorbij rijdt. Deze auto is eenzelfde type [auto] als die verdachte op naam had. Getuige [getuige 2] ziet rond 02:45 uur of 03:00 uur bij de rotonde nabij het tankstation in Dieverbrug een witte [auto] .
Verdachte is op 29 februari 2020 in zijn [auto] naar zijn vriend en medeverdachte [medeverdachte] in Purmerend gereden en heeft om 23:00 uur zijn telefoon afgegeven aan de vriendin van medeverdachte [medeverdachte] . De telefoon van verdachte blijft in Purmerend en wordt niet meer gebruikt. Vervolgens wordt de [auto] om 23:16 uur gefotografeerd door het ANPR-systeem bij Watergang, richting Amsterdam. De [auto] van verdachte wordt om 03:04 uur rijdend op de snelweg A32 onder Heerenveen gefotografeerd door het ANPR-systeem. Uit de ANPR-gegevens blijkt dat de auto vervolgens naar Purmerend rijdt. Om 04:24 uur wordt de telefoon van verdachte actief. Gelijktijdig, om 04:24 uur, maakt de telefoonaansluiting van medeverdachte [medeverdachte] contact met het internet.
De vermoedelijk gereden route van Purmerend naar Oosterwolde en weer terug naar Purmerend past in het tijdsbestek dat door de ANPR-camera’s en de telefoongegevens wordt gegeven. De [auto] van verdachte rijdt op 29 februari 2020 het traject Amsterdam – Purmerend gelijk op met de mastgegevens van het telefoonnummer van verdachte. Datzelfde geldt voor de route in de vroege ochtend van 1 maart 2020. Daaruit volgt dat verdachte in die avond/nacht de bestuurder/gebruiker is geweest van de [auto] .
Gelet op het voornoemde is er stevig bewijs dat verdachte die nacht met zijn witte [auto] naar Oosterwolde is geweest en daar brand heeft gesticht. De door verdachte naar voren gebrachte alternatieve scenario’s zijn allen ongeloofwaardig en onaannemelijk.
Uit het onderzoek volgt niet dat sprake was van levensgevaar en gevaar voor zwaar lichamelijk letsel.
Gelet op de verklaringen van de getuigen [getuige 2] en [getuige 3] en de telefoongegevens van verdachte en medeverdachte [medeverdachte] kan worden bewezen dat sprake was van een bewuste en nauwe samenwerking tussen verdachte en een ander.
Gelet op alle omstandigheden heeft verdachte naar de uiterlijke verschijningsvorm willens en wetens brand met gemeen gevaar voor goederen gesticht.
Standpunt van de verdediging
De raadslieden hebben betoogd dat verdachte moet worden vrijgesproken van het ten laste gelegde. Zij hebben daartoe het volgende aangevoerd. Verdachte ontkent enige betrokkenheid bij de brand in Oosterwolde. Er is geen sprake van omstandigheden die schreeuwen om een verklaring.
Verdachte is gedurende de bewuste nacht nimmer in de omgeving van Oosterwolde gezien. Er is geen DNA van verdachte aangetroffen op de plaats delict noch in de buurt daarvan. Uit de telefoongegevens blijkt niet dat verdachte ergens anders zou zijn geweest dan in Noord-Holland. Het enige dat verdachte indirect linkt aan de verdenking is de registratie van zijn kentekenplaat door de ANPR-camera te Heerenveen op geruime afstand van de plaats delict. De stills van de camerabeelden in het dossier zijn onvoldoende duidelijk om te concluderen dat het om een [auto] ging. Daarnaast zijn er veel soorten bestelbussen die lijken op een [auto] . Bovendien benoemen de getuigen [getuige 2] en [getuige 3] verschillende kenmerken van de [auto] die zij hebben gezien. Op basis van het dossier kan daarom niet met zekerheid gezegd worden dat het bij de brand gebruikte voertuig een [auto] betrof.
De vraag of de gebruikte Transporter daadwerkelijk de [auto] van verdachte betrof en of verdachte ook gereden heeft gedurende die nacht kan niet eenduidig worden beantwoord. Daarbij is het volgende van belang. De route die door het Openbaar Ministerie wordt bestempeld als de heenroute van verdachte is niet zichtbaar. Op de route van de terugweg is een ANPR-camera ter hoogte van Lelystad en Emmeloord. Als verdachte daadwerkelijk heen en terug via de door de politie gestelde route zou hebben gereden, had zijn [auto] door die ANPR’s camera’s gefotografeerd moeten worden. Dit is niet het geval. Op de [auto] van verdacht,e die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als zijnde de [auto] die gebruikt is voor de rit naar Oosterwolde, zijn in het geheel geen brandsporen aangetroffen. Verdachte heeft geen sleutel van de loods en uit niets blijkt dat hij die van iemand zou hebben gekregen. Volgens het politieonderzoek wordt er in de loods, voorafgaand aan de brand, met een telefoon geschenen. Het is erg vreemd dat verdachte dan naar voren komt als diegene die dat zou zijn, aangezien het Openbaar Ministerie tegelijkertijd stelt dat de telefoon die door verdachte wordt gebruikt niet is meegenomen naar Oosterwolde. Tot slot kan niet worden vastgesteld dat sprake is van opzettelijke brandstichting.
Er is dan ook geen wettig en overtuigend bewijs in deze zaak en derhalve dient vrijspraak te volgen.
Indien de rechtbank toch tot een bewezenverklaring komt is geen sprake van levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank stelt op grond van de hierna te noemen bewijsmiddelen
1die de daartoe redengevende feiten en omstandigheden bevatten, het volgende vast.
De brand en het te duchten gevaar
Op zondag 1 maart 2020 omstreeks 02:15 uur kregen verbalisanten de opdracht om te gaan naar de [straatnaam] te Oosterwolde. Aldaar zou een brand zijn in een bedrijfspand. Omstreeks 02:20 uur waren zij ter plaatse en zagen zij dat er sprake was van een uitslaande brand. De brand breidde zich meteen uit aan de kant van de [straatnaam] en er waren diverse ontploffingen te horen in het pand.
2De brand werd in korte tijd groter. Na een aantal minuten was er zoveel rookontwikkeling dat verbalisanten zich zorgen maakten om de woningen, gelegen aan de [straatnaam] , tegenover het bedrijf.
3In verband met de hevige rookontwikkeling zijn de woningen aan de [straatnaam] ontruimd.
4
Op 1 maart 2020 is de loods onderzocht. Verbalisanten beschrijven dat de loods gelegen was op een perceel gelegen aan de openbare wegen [straatnaam] , [straatnaam] en [straatnaam] . Aan de westzijde van de loods bevond zich een aansluitend bedrijfspand. De loods was in gebruik als bedrijfspand door meerdere bedrijven. Door de speurhondgeleider werd met zijn hond onderzoek ingesteld naar de aanwezigheid van brand bevorderende middelen. Tijdens het onderzoek werd in de loods, gezien vanaf de eerste overheaddeur vanaf de zijde [straatnaam] , melding gemaakt door de speurhond, waar een monster van hout is genomen en is veiliggesteld. In de bedrijfsruimte achter de overheaddeur op een afstand van ongeveer vier meter werden fragmenten hout veiliggesteld en werd een benzineachtige geur waargenomen. Bij de betonnen fundering van de overheaddeur werd een deel van het beton en de bestrating bemonsterd en veiliggesteld.
5De sporendragers zijn door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. In alle onderzochte monsters werden vluchtige stoffen aangetroffen, te weten motorbenzine en aardoliedestillaat. De aangetoonde combinatie van deze stoffen wijst op een product van subklasse kerosine of gasolie.
6Uit het onderzoek volgt dat de brand inpandig, vermoedelijk in het middeldeel van het object, is ontstaan. Er is schade ontstaan aan het object en aan de zich daarin bevindende goederen. Uit het onderzoek blijkt dat gemeen gevaar voor goederen te duchten is geweest, maar dat het juridische aspect van te duchten levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel niet van toepassing was.
7
De rechtbank is met de officier van justitie en de raadslieden van oordeel dat geen sprake was van te duchten levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank zal verdachte dan ook voor dit deel van de tenlastelegging vrijspreken. De rechtbank concludeert op basis van het voorgaande dat gemeen gevaar voor goederen wel te duchten is geweest.
Getuigen en camerabeelden
Getuige [getuige 4] heeft verklaard dat hij op zaterdag 29 februari 2020 om 22:30 uur naar de loods aan de [straatnaam] is gegaan. Hij was daar met twee vrienden. Zij waren in de loods en op een gegeven moment trilden de deuren van hun loods. Toen renden zij naar buiten en zagen dat de twee meest rechtste roldeuren open stonden. Dit was iets na tweeën. Getuige [getuige 4] zag dat achter de meest rechtse roldeur allemaal pallets stonden en achter de tweede roldeur zag hij een trailer staan waar ook een oranje gloed vanaf kwam. Hij is naar de zijkant van het pand gelopen, via de [straatnaam] over de [straatnaam] . Daar stond de middelste roldeur open. Hij zag bij het tankstation een [auto] busje staan. Die is nadat de politie er aan kwam weggegaan.
8
Getuige [getuige 5] heeft verklaard dat hij op zaterdag 29 februari 2020 omstreeks 20:00 uur in de loods, gelegen aan [straatnaam] te Oosterwolde, was. Later kwamen nog twee vrienden langs. Toen zij meerdere klappen op de deur hoorden besloten zij buiten te kijken. Zij zagen een oranje gloed komen vanuit het pand aan de overkant. Rechts stonden twee grote roldeuren open. Getuige [getuige 5] zag bij de deur een grote zwarte rookpluim en toen hij onder de rook door keek zag hij een trailer staan met een plas of vlek van vloeistof. Dit was op ongeveer 20 tot 30 meter afstand van hem. Ook zag hij op meerdere plekken brand. Binnen een paar minuten stond het hele pand in vlammen. De brand ging super snel.
9
Door de politie zijn camerabeelden opgevraagd bij het bedrijf [bedrijf 3] , gevestigd aan de
[straatnaam] te Oosterwolde. Het betrof beeldmateriaal over de periode 1 maart 2020 tussen 00:00 uur en 04:00 uur. De camera stond gericht met het zicht op de [straatnaam] . Het verkregen beeldmateriaal is door verbalisant [verbalisant 1] op 2 maart 2020 kort bekeken. Hij stelde daarbij onder meer vast dat de weergegeven tijd op de camerabeelden 16 minuten voorliep op de werkelijke tijd en dat om 02:26 uur (cameratijd) een motorvoertuig wordt waargenomen, die uit de vlammen kwam aanrijden en zijn weg vervolgt via de [straatnaam] , richting de brug/rotonde. Volgens verbalisant gaat het hier om een lichtkleurig voertuig gelijkend op een [auto] . Nadien heeft
verbalisant [verbalisant 2] de camerabeelden nader geanalyseerd en hij zag dat tussen 01:27 uur en 01:29 uur (cameratijd) kort voordat de auto naar binnen wordt gereden, een donkere schim waarneembaar is, die eerst richting de loods(deuren) loopt en kort daarna weer terugkeert bij het voertuig. Om 02:26 uur (cameratijd) zijn de eerste vlammen waarneembaar bij de hoofdingang van de loods op de [straatnaam] . Vervolgens doemt de auto op uit de uitslaande vlammenzee en slaat meteen rechtsaf, richting de [straatnaam] . Hierbij voert de auto geen stads- of dimverlichting. Nadat de auto de [straatnaam] is opgereden slaat deze linksaf en rijdt in de richting van de brug en de daarachterliggende rotonde aan de [straatnaam] .
10
De politie heeft ook de camerabeelden opgevraagd bij het [bedrijf 4] , gevestigd op de het adres [straatnaam] te Oosterwolde. De oostzijde van dit pand grenst aan de [straatnaam] en de achterzijde van dit pand grenst aan de [straatnaam] . De verbalisant heeft vastgesteld dat de camerabeelden 2 á 3 minuten achter lopen op de werkelijke tijd. Verbalisant heeft de beelden bekeken en beschrijft de beelden als volgt. Op de camerabeelden gericht op de oostzijde van het pand is te zien dat om 01:08 uur (camerabeelden) een witte of lichtkleurige bestelauto in beeld komt komend vanuit de zuidelijke richting en rijdend over de [straatnaam] in de richting van de brug. Om 01:09 (cameratijd) slaat de lichtgekleurde bestelauto voor de brug linksaf en rijdt de [straatnaam] op. Om 02:08 uur (cameratijd) licht de hoek bij de loods aan de kant van de [straatnaam] op. Op datzelfde tijdstip komt de lichtgekleurde bestelauto zonder verlichting van de [straatnaam] aanrijden en slaat bij de kruising linksaf en rijdt richting de brug. Daarna gaat de bestelauto over de brug gelijk rechtsaf in de richting van Appelscha en vervolgt zijn weg over de [straatnaam] . Vervolgens is om 02:11 uur (cameratijd) zwarte rook waarneembaar bij de ingang van de loods aan de zijde van de [straatnaam] . Op de camerabeelden aan de achterzijde van het pand is om 01:08 uur (cameratijd) te zien dat een witte of lichtgekleurde bestelauto verschijnt, rijdende over de [straatnaam] richting de brug. De drie overheaddeuren van de loods op de [straatnaam] zijn dan gesloten. Om 01:44 uur (cameratijd) is in de loods van de [straatnaam] door de beglazing van de middelste overheaddeur een bewegend lichtschijnsel van een zaklamp dan wel een zaklamp op een telefoon zichtbaar. Deze verandert van positie tot 01:56 uur (cameratijd). Om 02:03 uur (cameratijd) rolt de middelste overheaddeur omhoog. Als de middelste overheaddeur bijna geheel is geopend is rechts een persoon gekleed in een lichtkleurig shirt waarneembaar. Deze persoon loopt eerst naar links en vervolgens weer terug, waarna hij verder de loods inloopt. Om 02:04 uur (cameratijd) verdwijnt deze persoon uit het zicht. Tussen 02:05 uur en 02:06 uur (cameratijd) is af en toe door de geopende overheaddeur een rode gloed waarneembaar. Om 02:08 uur (cameratijd) is achter in de loods op de vloer een beginnend vuur waarneembaar.
11
Door de politie zijn ook de camerabeelden van het [bedrijf 2] , gevestigd op het adres [straatnaam] onder Appelscha opgevraagd. De verbalisant heeft de beelden bekeken en vastgesteld dat de camerabeelden 1 á 2 minuten op de werkelijke tijd voorlopen. Verbalisant beschrijft dat op de beelden om 02:15 uur een voorbijrijdende lichtgekleurde bestelauto te zien is, gelijkend op een [auto] , wit van kleur.
12De rijtijd van de loods naar het tankstation bedraagt volgens de politie ongeveer 3 minuten.
13
ANPR-gegevens en telefoongegevens
De politie heeft aan de hand van de camerabeelden vastgesteld dat in de nacht, omstreeks 01:12 uur, een lichtkleurige bestelauto kwam aanrijden over de [straatnaam] in Oosterwolde en vervolgens linksaf sloef en de [straatnaam] opreed. Vervolgens, als een persoon is uitgestapt in de richting van de deuren van de loods is gelopen en weer is ingestapt, is de auto zonder verlichting in de loods naar binnen gereden. Omstreeks 02:10 uur kwam de bestelauto de loods uitrijden, wat gepaard ging met een behoorlijke vlammenzee uit het pand aan de [straatnaam] . De bestelauto reed vervolgens zonder verlichting richting de brug aan de [straatnaam] , waarna de bestelauto links- en rechts afsloeg en over de [straatnaam] richting Appelscha reed. Op de camerabeelden van het [bedrijf 2] gelegen aan de [straatnaam] onder Appelscha is volgens verbalisanten te zien dat het gaat om een witte [auto] . Bekend is dat verdachte ten tijde van de brandstichting in het bezit was van een witte [auto] , voorzien van het kenteken [kenteken] .
Uit de ANPR-gegevens en de historische telefoon gegevens van de telefoon in gebruik bij verdachte blijkt het volgende.
Op 29 februari 2020 om 11:54 uur is de [auto] , kenteken [kenteken] , rijdend gefotografeerd op de A10, ter hoogte van hectometerpaal [nummer] , bij de Coentunnel, bij/onder Amsterdam. Uit de historische verkeersgegevens van de telefoonaansluiting [telefoonnummer] van verdachte blijkt dat op 29 februari 2020, tussen 08:04 uur en 12:05 uur, er bij gebruik van zijn telefoon verschillende zendmasten in Amsterdam en nabije omgeving werden aangestraald.
Op 29 februari 2020 om 12:30 uur is het voertuig, gekentekend [kenteken] , rijdend gefotografeerd op de [straatnaam] te Zaandam, ter hoogte van hectometerpaal [nummer] , gaande richting de A8 (Amsterdam). De historische verkeersgegevens van de telefoonaansluiting van verdachte wijzen uit dat bij gebruik van zijn telefoon achtereenvolgens zendmasten, staande in Zaandam, Landsmeer en Amsterdam, aangestraald.
14
Op zaterdag 29 februari 2020, tussen 16:25 uur en 20:29 uur, vond er met de telefoonaansluiting van verdachte telefoon- en internetverkeer plaats. Zo werd er om 18:56 uur gebeld naar de telefoonaansluiting [telefoonnummer] , in gebruik bij de medeverdachte [medeverdachte] , waarbij een gesprek volgde met een duur van 63 seconden.
15
Getuige [getuige 1] , de ex-partner van verdachte, heeft verklaard dat zij op zaterdag 29 februari 2020 met verdachte naar een babyshower was geweest, ze waren tussen 19:00 uur en 20:00 uur weer thuis. Zij heeft verklaard dat verdachte op de terugweg met iemand heeft gebeld in de auto en dat hij heeft gezegd dat hij er zo aankwam.
16
Op 29 februari 2020 om 22:05 uur is het voertuig, gekentekend [kenteken] rijdend gefotografeerd op de N235 bij Watergang, ter hoogte van hectometerpaal [nummer] , gaande in de richting Purmerend.
De historische verkeersgegevens van de telefoonaansluiting van verdachte duiden erop dat vanaf
22:23 uur, bij gebruik van zijn telefoon, de zendmasten op de [straatnaam] in Purmerend en de
[straatnaam] in Purmerend werden aangestraald. Verdachtes vriend en medeverdachte
[medeverdachte] , is volgens GBA-controle woonachtig op het adres [straatnaam] te Purmerend. De zendmasten, staande aan de [straatnaam] en [straatnaam] liggen geografisch gezien in de nabijheid van [straatnaam] in Purmerend. Na het uitgaand gesprek van 23:01 uur, vond er alleen nog maar uitgaand dataverkeer plaats met de telefoonaansluiting van verdachte.
Op 29 februari 2020, 23:16 uur, is de [auto] , kenteken [kenteken] , rijdend gefotografeerd op de N235 bij Watergang, ter hoogte van hectometerpaal [nummer] , gaande in de richting Amsterdam.
Op 1 maart 2020, 03:04 uur is het voertuig, gekentekend [kenteken] , rijdend gefotografeerd op de A32, ter hoogte van hectometerpaal [nummer] , gaande in de richting van Heerenveen en komende vanuit de richting Meppel/Steenwijk/Wolvega. Uit de historische verkeersgegevens van de telefoon van verdachte, blijkt dat op dat moment enkel (uitgaand) dataverkeer plaatsvindt, waarbij de zendmasten worden aangestraald, staande op de [straatnaam] in Purmerend en op de [straatnaam] in Purmerend.
Op 1 maart 2020, 03:15 uur is het voertuig, gekentekend [kenteken] rijdend gefotografeerd op de A6 onder Oosterzee, ter hoogte van hectometerpaal [nummer] , komende uit de richting van Joure/Heerenveen en rijdende richting de Flevopolder. De historische verkeersgegevens van de telefoonaansluiting van verdachte duiden er op dat op dat moment enkel (uitgaand) dataverkeer plaatsvindt, waarbij de zendmasten worden aangestraald, staande op de [straatnaam] in Purmerend en op de [straatnaam] in Purmerend.
Op 1 maart 2020, 04:16 uur is het voertuig, gekentekend [kenteken] , wederom rijdend gefotografeerd op de N235 onder Watergang, ter hoogte van hectometerpaal [nummer] , terwijl het, komende vanuit de richting Amsterdam, weer in de richting van Purmerend rijdt. De historische verkeersgegevens van de telefoonaansluiting van verdachte, duiden erop dat kort nadat de [auto] vlak voor Purmerend door ANPR wordt gefotografeerd, weer actief werd gebruikt. Zo werd er achtereenvolgens om 04:24 uur (3 seconden), 04:26 uur (3 seconden), 04:27 uur (5 seconden), 04:32 uur (63 seconden) en 04:47 uur (561 seconden) gebeld naar het telefoonnummer [telefoonnummer] , dat in gebruik is bij zijn vriendin [vriendin van verdachte] .
Op 1 maart 2020, 04:53 uur is het voertuig, gekentekend [kenteken] wederom rijdend gefotografeerd op de N235 onder Watergang, ter hoogte van hectometerpaal [nummer] , terwijl het, komende vanuit de richting Purmerend, weer in de richting van Amsterdam rijdt. De historische verkeersgegevens van de telefoonaansluiting van verdachte, duiden erop dat om 04:47 uur met zijn telefoon een gesprek is gevoerd met de telefoon in gebruik bij zijn vriendin [vriendin van verdachte] en wat een duur had 561 seconden (= 9 minuten en 21 seconden). Zijn telefoonaansluiting straalde bij gebruik zendmasten aan, staande in Purmerend en vervolgens in Amsterdam om 05:00 uur waarbij de zendmast [straatnaam] in Amsterdam werd aangestraald.
17
Het telefoonnummer [telefoonnummer] is in gebruik bij medeverdachte [medeverdachte] .
18Uit de historische verkeersgegevens van het telefoonnummer [telefoonnummer] is te zien dat de telefoon op 29 februari 2020 om 22:44:26 uur dataverkeer van 0 seconde weergeeft, dit betreft het afmelden van de telefoon uit het netwerk. Op 1 maart 2020 om 04:24 uur is er weer dataverkeer van 0 seconden. Dit is het weer aanmelden van de telefoon binnen het netwerk.
19
Op maandag 22 maart 2021 werd onder verdachte een Iphone 12 Pro inbeslaggenomen. Uit het onderzoek naar de telefoon is de chatgeschiedenis tussen verdachte en zijn vriendin [vriendin van verdachte] aangetroffen. Op 29 februari 2020 vindt het volgende chatgesprek plaats:
[vriendin van verdachte] : 16:39:36 Rustig jij met alcohol he.je moet helder blijven
[verdachte] : 16.40:44 Laat jij de klip er af
[vriendin van verdachte] : 16.40:50 Ja zkr
[vriendin van verdachte] : 18.10:37 Als ik eerder naar huis ga app ik je en ga je lekker met [medeverdachte] ok
[verdachte] : 18.12:16 Om 11 ben ik weg
[vriendin van verdachte] : 18.13:07 Vannacht heb je je tel toch weer
[verdachte] : 18.19:31 Kijk dit heb ik [vriendin van medeverdachte] gestuurd
[verdachte] : 18.19:47 (
afbeelding whatspp, zie bijlage 2)
[verdachte] : 18.20:10 Ze weet wie ze moet antwoorden
[verdachte] : 18.20:27 En zij kan jouw op de hoogte houden of ik terug ben
[vriendin van verdachte] : 18.20:59 Wees voorzichtig
[verdachte] : 21 20:03 Bijna bij [medeverdachte]
[verdachte] : 22.10:31 Hoop datje me straks beantwoorden
[verdachte] : 22.22:25 En laat dat slot van je deur
[verdachte] : 23.02:19 Ben nu weg [vriendin van medeverdachte] heeft Mijn tel
[verdachte] : 23.02:40 App even goed als je naar huis gaat want dat moet ik weten waar ik geen moet
[verdachte] : 04.25:14 Ben je thuis
[verdachte] : 04.30:09 Ik heb geen sleutel [verdachte] : 04.30:14 Ben ik vergeten.
Uit de afbeelding van bijlage 2 blijkt dat verdachte naar de gebruiker ‘ [vriendin van medeverdachte] ’ de code van zijn telefoon appte en instrueerde om de inkomende telefoontjes afkomstig van [naam 1] , [naam 2] en [naam 3] te beantwoorden.
20De vriendin van medeverdachte [medeverdachte] was destijds [vriendin van medeverdachte] . Zij was de bewuste nacht aanwezig in de woning van medeverdachte [medeverdachte] te Purmerend.
21
De politie stelt op basis van alle ANPR-gegevens het volgende vast. De witte [auto] van verdachte werd om 23:15 uur door een ANPR-camera gefotografeerd op de N235 ter hoogte van Watergang, toen het voertuig komende uit de richting Purmerend in de richting van Amsterdam reed Raadpleging Google.maps toont aan dat de route N235 bij Watergang, via de A6 naar de [straatnaam] in
Oosterwolde Fr. een afstand is van circa 168 kilometer, met een reisduur per auto van ongeveer 1 uur en 53 minuten. Nadat de [auto] de loods was binnen gereden, verliet het voertuig bij het uitbreken van de brand omstreeks 02:11 – 02:12 uur de loods en reed het voertuig over de brug, waarna het direct rechts afsloeg en zijn vluchtweg vervolgde over de [straatnaam] in de richting van Appelscha. Opgemerkt wordt dat het aannemelijk is dat de waargenomen witte [auto] de auto van verdachte betrof. Het onderzoek van de camerabeelden duidt erop dat de [auto] niet Appelscha is ingereden, maar rechtdoor naar het einde van de B-weg en uitkomende bij een T-kruising met de N371 onder Hijkersmilde/Smilde. Het voertuig werd later op de A32 bij/ onder Heerenveen door een ANPR-camera gefotografeerd.
De reisduur van de twee meest logische routes naar de afslag op de A32 richting Heerenveen zijn dan:
A. 52 minuten en B. 60 minuten.
Vervolgens is bekend dat de witte [auto] door ANPR-camera’s op de volgende tijden en locaties is gefotografeerd: