Beoordeling van het bewijs
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft veroordeling voor de onder 1, 2, 3 en 4 primair ten laste gelegde opzetheling gevorderd.
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft betoogd dat van de 4 ten laste gelegde feiten de primair ten laste gelegde schuldheling kan worden bewezen. Op basis van het dossier kan niet worden vastgesteld dat verdachte betrokken is geweest bij de inbraken. Verdachte wist daarnaast niet dat de goederen die hij onder zich had van diefstal afkomstig waren. Hij had echter redelijkerwijs moeten vermoeden dat de goederen van misdrijven afkomstig waren.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank acht het onder 1 primair ten laste gelegde niet wettig en overtuigend bewezen, zodat verdachte daarvan zal worden vrijgesproken.
De rechtbank past ten aanzien van het onder 1 subsidiair ten laste gelegde de volgende bewijsmiddelen toe die de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden bevatten zoals hieronder zakelijk weergegeven.
1.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aangifte van Politie Noord-Nederland d.d. 12 februari 2016, opgenomen op pagina 198 van het dossier met nummer 2014074327 d.d. 4 april 2016, inhoudende als verklaring van [slachtoffer 1] :
Ik ben woonachtig in de woning gevestigd aan de [straatnaam] te Roden . Op vrijdag
05 februari 2016 omstreeks 12:30 uur heb ik samen met mijn echtgenote onze woning verlaten voor een weekendje weg en de woning goed afgesloten. Toen wij zondagavond 07 februari 2016 omstreeks 18:40 uur terugkwamen en onze woning via de voordeur binnen gingen zagen we dat in de woonkamer en keuken alle kastjes openstonden. We hadden toen al gelijk het idee dat er ingebroken was. Hierop zagen we dat vanuit het tv kastje in de voorkamer in ieder geval de dolby surroundset met bijbehorende geluidsboxen was weggenomen. Deze is van het merk Harman Kardon type BDS 470 en had 2 boxen en 1 subwoofer. Ook hebben ze de afstandsbediening en de handleiding meegenomen. Vanuit de nachtkastjes op de grote slaapkamer mis ik in ieder geval 3 horloges, te weten een Guess horloge met een metalen band en een witte wijzerplaat, een Timberland horloge met een blauwe band en een witte wijzerplaat en een Guess horloge met een bruine band en een crèmekleurige wijzerplaat. Van achter een luik onder het schuine dak op zolder is de doos van de surroundset weggenomen. Ik zag dat de cilinder van de deur verwijderd was.
2.
Een proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 14 maart 2016, opgenomen op pagina 260 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
De historische gegevens zijn gevorderd van de advertentie met nummer [nummer] van Marktplaats. Uit onderzoek is gebleken dat het volgende aangeboden goed qua model en type overeen kwam met het goed dat bij de inbraak aan de [straatnaam] te [woonplaats] was weggenomen: een Harman Kardon Home Cinemaset. Datum plaatsing advertentie: 07-02-2016, 15:23:52 uur. De advertenties werden op Marktplaats geplaatst met gebruik van meerdere accounts / emailadressen. De gebruikte emailadressen betroffen:
Uit de gegevens van Marktplaats bleek dat de bovenstaande 4 gebruikersaccounts allemaal waren aangemaakt met gebruik van het IP-adres [nummer] . Uit de gegevens bleek tevens dat met het genoemde IP-adres een account was aangemaakt dat gekoppeld was aan het e-mailadres [email] @hotmail.com.
3.
Een proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 12 februari 2016, opgenomen op pagina 210 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisanten:
Op donderdag 11 februari 2016 werd een pseudokoop gerealiseerd. Hierbij werden, na overdracht van de homecinemaset, twee verdachten aangehouden, te weten: [verdachte] en [medeverdachte] .
4.
Een proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 12 februari 2016, opgenomen op pagina 215 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisanten:
Naar aanleiding van het onderzoek naar gestolen goederen, heb ik, verbalisant,
samen met een collega onderzoek ingesteld in de auto, welke verdachte [medeverdachte] bestuurde, kort voor zijn aanhouding. In de kofferbak troffen wij een geluidsinstallatie aan in de bijhorende doos: een homecinemaset Harman Kardon Bds 470 3.0, kleur zwart, 2 boxen, 1 subwoofer, inclusief afstandsbediening.
5.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 12 februari 2016, opgenomen op pagina 237 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Op vrijdag 12 februari 2016, ontving ik, verbalisant, de heer [slachtoffer 1] en zijn vrouw, op het politiebureau. Ik toonde hen de goederen die inbeslaggenomen waren. Van de goederen die er lagen herkende aangever [slachtoffer 1] het volgende goed; Homecinemaset, merk Harman Kardon Bds 470 3.0, kleur zwart. Tevens zaten daarbij 2 boxen, 1 subwoofer en een afstandsbediening.
6.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal binnentreden woning van Politie Noord-Nederland d.d. 12 februari 2016, opgenomen op pagina 161 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Op donderdag 11 februari 2016 omstreeks 22:43 trad de hulpofficier binnen in de woning [straatnaam] , [woonplaats] , bewoond door [verdachte] . Hij betrad de woning ter doorzoeking ter inbeslagneming.
7.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 11 maart 2016, opgenomen op pagina 266 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Bij de doorzoeking in de woning aan de [straatnaam] te [woonplaats] werden de volgende goederen in beslag genomen:
- Goed: 2 dasspelden, goud.
- Goed: Horloge Timberland.
- Goed: Horloge Guess. Uniek nummer: U13556g1
- Goed: Horloge Guess. Uniek nummer: U13570g2
- Goed: Horloge Guess. Uniek nummer: Gt85902g
- Goed: Horloge Guess. Uniek nummer: U11622l3
- Goed: Horloge Guess. Uniek nummer: 170581g1
8.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 17 februari 2016, opgenomen op pagina 245 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Ik, verbalisant, toonde mevrouw [slachtoffer 1] , wonende aan de [straatnaam] te Roden , de volgende goederen:
twee dasspelden; horloge Timberland; horloge Guess, registratienummer U13556g1; horloge Guess, registratienummer U13570g2; horloge Guess, registratienummer GT85902g; horloge Guess, registratienummer U11622l3 en horloge Guess, registratienummer: 170581g1.
Ik hoorde mevrouw [slachtoffer 1] zeggen dat zij de horloges herkende als haar eigendom, dan wel het eigendom van haar man, [slachtoffer 1] . Ik hoorde mevrouw [slachtoffer 1] zeggen dat haar man, [slachtoffer 1] , zeker wist dat de twee dasspelden, ook afkomstig waren uit hun woning.
Bewijsoverweging
Met betrekking tot de hiervoor weergegeven standpunten overweegt de rechtbank het volgende. Vastgesteld kan worden dat de inbraak in de woning aan de [straatnaam] te Roden heeft plaatsgevonden tussen 5 februari 2017, 12:30 uur en 7 februari 2016, 18:40 uur. Daarnaast kan vastgesteld worden dat op 7 februari 2016 om 15:23:52 uur verdachte de home-cinema-set op Marktplaats heeft geplaatst. Na het plaatsen van de advertentie heeft korte tijd later, op 11 februari 2016, een pseudokoop plaatsgevonden, waarbij verdachte samen met de medeverdachte de bij de inbraak weggenomen home-cinema-set heeft verkocht.
Aan het enkele voorhanden hebben van de gestolen set kan niet zonder meer de conclusie worden verbonden dat verdachte het goed ook heeft gestolen, daarvoor dienen de feiten en omstandigheden beoordeeld te worden (ECLI:NL:HR:2010:BK2880). De home-cinema-set is heel kort na de inbraak, mogelijk zelfs nog dezelfde dag, maar in ieder geval hooguit 1,5 dag later, door verdachte op Marktplaats gezet. Hij heeft de set een aantal dagen later ook zelf, samen met de medeverdachte, verkocht. Op de dag van de verkoop zijn in de woning van verdachte ook de in de tenlastelegging genoemde dasspelden en horloges aangetroffen. Gelet op het korte tijdverloop tussen de inbraak en het plaatsen van de advertentie op Marktplaats wordt het ervoor gehouden dat verdachte de set, alsmede de andere weggenomen goederen, die in zijn woning zijn aangetroffen, zelf heeft gestolen. Dat is slechts anders als verdachte voor het voorhanden hebben een aannemelijke verklaring heeft gegeven. Verdachte heeft bij de rechter-commissaris verklaard dat hij de goederen gekocht heeft van een niet nader aangeduide jongen uit Leek en dat hij die goederen mocht verkopen. Daarnaast zou diezelfde jongen verdachte hebben gevraagd of hij goederen bij hem mocht stallen. Deze verklaring van verdachte is niet te verifiëren en in het licht van het vorenstaande naar het oordeel van de rechtbank ongeloofwaardig. De rechtbank neemt daarbij tevens in aanmerking dat bij de doorzoeking in de woning van verdachte een sloten(cilinder)trekker is aangetroffen. Uit de aangifte blijkt dat bij de inbraak de cilinder uit het deurslot is verwijderd. Voor het voorhanden hebben van deze slotentrekker heeft verdachte geen (aannemelijke) verklaring afgelegd. De rechtbank acht dan ook bewezen dat verdachte de inbraak heeft gepleegd. De rechtbank past ten aanzien van het onder 2 primair ten laste gelegde de volgende bewijsmiddelen toe die de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden bevatten zoals hieronder zakelijk weergegeven.
1.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aangifte van Politie Noord-Nederland d.d. 12 februari 2016, opgenomen op pagina 290 van voormeld dossier, inhoudende als verklaring van [slachtoffer 2] :
Ik woon alleen in mijn woning aan de [straatnaam] te Roden. Ik heb op 9 januari 2016 mijn woning verlaten. Ik had alle deuren en ramen afgesloten. Toen ik op 10 januari 2016 thuis kwam, ging ik via de garage mijn woning binnen. Ik zag toen dat het cilinderslot van de deur van de bijkeuken naar buiten weg was. Ik begreep dat er ingebroken was in mijn woning. Tevens was weggenomen een Nikon fotocamera.
2.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal binnentreden woning van Politie Noord-Nederland d.d. 12 februari 2016, opgenomen op pagina 161 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Op donderdag 11 februari 2016 omstreeks 22:43 uur trad de hulpofficier binnen in de woning [straatnaam] , [woonplaats] , bewoond door [verdachte] . Hij betrad de woning ter doorzoeking ter inbeslagneming.
3.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 11 maart 2016, opgenomen op pagina 266 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Bij de doorzoeking in de woning aan de [straatnaam] te [woonplaats] werd het volgende goed in beslag genomen: een Nikon camera. Uniek nummer: 222149.
4.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 15 februari 2016, opgenomen op pagina 298 van voornoemd dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Naar aanleiding van de doorzoekingen met de daarbij aangetroffen goederen aan de
[straatnaam] , stelde ik, verbalisant, een onderzoek in. Ik zag een rechthoekige tas, met aan de binnenkant een blauwe voering. Hierin zag ik een Nikon camera (serienummer 222149) met de daarbij behorende lenzen. In het voorvakje van de tas trof ik een aankoopbewijs. Bij het adres van het aankoopbewijs las ik, [straatnaam] . Ik zag dat het aankoopbewijs was getekend op 30-06-2005. Om de eigenaar van deze goederen te achterhalen heb ik contact opgenomen met het RTIC van Noord Nederland. Ik sprak met een collega. Ik vroeg hem of hij kon achterhalen wie de betreffende persoon was, met de gegevens van het aankoopbewijs. Vervolgens gaf hij mij de volgende gegevens door: [slachtoffer 2] .
Bewijsoverweging
Met betrekking tot de hiervoor weergegeven standpunten overweegt de rechtbank het volgende. Bij de doorzoeking in de woning van verdachte op 11 februari 2016 is de fotocamera aangetroffen die is weggenomen bij de inbraak in de woning van aangever in de periode van
9 januari 2016 tot en met 10 januari 2016. Op basis van de beschikbare gegevens in het dossier en het tijdsverloop tussen de inbraak en het aantreffen van de camera kan niet worden vastgesteld dat verdachte betrokken is geweest bij de inbraak. Vast staat daarentegen wel dat verdachte de fotocamera voorhanden had. Nu naar het oordeel van de rechtbank, zoals hiervoor reeds weergegeven, de door verdachte afgelegde verklaring niet te verifiëren en ongeloofwaardig is, kan niet worden vastgesteld hoe verdachte de fotocamera voorhanden heeft gekregen. Dat verdachte wist dat de camera van diefstal afkomstig was, kan daardoor evenmin worden vastgesteld. Aangenomen kan echter wel worden dat hij redelijkerwijs had moeten vermoeden dat de fotocamera van misdrijf afkomstig was, nu het een diefstalgevoelig goed betreft welke verdachte, samen met andere van misdrijf afkomstig goederen, zonder aannemelijke verklaring, voorhanden had.
De rechtbank acht het onder 3 primair ten laste gelegde niet wettig en overtuigend bewezen, zodat verdachte daarvan zal worden vrijgesproken.
De rechtbank past ten aanzien van het onder 3 subsidiair ten laste gelegde de volgende bewijsmiddelen toe die de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden bevatten zoals hieronder zakelijk weergegeven.
1.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van aangifte van Politie Noord-Nederland d.d. 3 februari 2016, opgenomen op pagina 305 van voormeld dossier, inhoudende als verklaring van [slachtoffer 3] :
Ik ben samen met mijn partner en onze dochter woonachtig in de vrijstaande woning
gelegen aan de [straatnaam] te Roden. Op 16 januari 2016 hebben wij om 03.30 uur onze woning verlaten voor een korte vakantie. Wij hebben voor vertrek alle deuren van onze woning afgesloten. Op 23 januari 2016 toen we reeds onderweg waren naar huis werden we gebeld door de overbuurman. Hij deelde ons mede dat er in onze woning ingebroken was. We waren om 15.45 uur weer thuis.
Ik heb samen met twee compagnons een bedrijf voor horloges en sieraden. Ik heb af en toe bedrijfscollecties in huis maar ook privécollecties van horloges en sieraden. Dit was ook het geval de afgelopen weken. Ik had een deel van de bedrijfscollectie in twee zwarte hardplastic koffers, een zwarte Samsonite aktetas met een collectie horloges en een horloge collectie in 3 plastic tasjes. Ik zag gelijk dat deze koffers, aktetas en de 3 plastic tasjes niet meer in het kantoor aanwezig waren. Vanuit een kast zijn een reservesleutel van mijn leaseauto en een Iphone 5S met opladers weggenomen. Verder zag ik dat er een Ipad Mini (A1489) en een gewone Ipad (A1219) met opladers waren weggenomen. Uit een slaapkamer is een Dell laptop (Latitude E6440) met dockingstation en muis weggenomen en van de zolder een zwarte Samsonite reiskoffer.
De volgende goederen zijn ook weggenomen: Apple Macbook Pro, meerdere jassen van het merk Hugo Boss, een jas van het merk Marc Cain, een jas van het merk Airfield Blazer, twee blouses van het merk Hugo Boss, een paar damesschoenen van het merk Santoni, een Apple mediaspeler (A1496), een fotocamera van het merk Canon en diverse cosmetica en parfumerieën.
De aangerichte schade aan het huis betreft het geforceerde slot van de toegangsdeur en de sensor van de buitenlamp is vernield.
2.
Een proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 14 maart 2016, opgenomen op pagina 260 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
De historische gegevens zijn gevorderd van een aanbieder die diverse goederen te koop aanbood op Marktplaats. Uit onderzoek is gebleken dat de volgende aangeboden goederen qua model en type overeen kwamen met de goederen die bij de inbraak aan de [straatnaam] te Roden zijn weggenomen: een Dell Latitude, datum plaatsing advertentie: 31-01-2016, 17:26:05 uur en een Apple Ipad, datum plaatsing advertentie: 31-01-2016, 11:20:08 uur. De advertenties werden op Marktplaats geplaatst met gebruik van meerdere accounts / emailadressen. De gebruikte emailadressen betroffen:
Uit de gegevens van Marktplaats bleek dat de bovenstaande 4 gebruikersaccounts allemaal waren aangemaakt met gebruik van het IP-adres [nummer] . Uit de gegevens bleek tevens dat met het genoemde IP-adres een account was aangemaakt dat gekoppeld was aan het e-mailadres [email] @hotmail.com.
3.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal binnentreden woning van Politie Noord-Nederland d.d. 12 februari 2016, opgenomen op pagina 161 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Op donderdag 11 februari 2016 omstreeks 22:43 trad de hulpofficier binnen in de woning [straatnaam] , [woonplaats] , bewoond door [verdachte] . Hij betrad de woning ter doorzoeking ter inbeslagneming.
4.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 11 maart 2016, opgenomen op pagina 266 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Bij de doorzoeking in de woning aan de [straatnaam] te [woonplaats] werden de volgende goederen in beslag genomen: een zwarte koffer met horloges, een koffer met 31 horloges, 2 plastic tassen met horloges en horloges in plastic verpakt.
5.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van verslag doorzoeking d.d. 12 februari 2016, opgenomen als aanvullend stuk bij voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Op 11 februari 2016 werd onder leiding van de rechter-commissaris de woning perceel [straatnaam] te [woonplaats] betreden. De rechter-commissaris deelde mede dat in de woning een doorzoeking zou gaan plaatsvinden in de slaapkamer van de zoon van de hoofdbewoner, verdachte [medeverdachte] . Verdachte [medeverdachte] sliep volgens de hoofdbewoner af en toe op de zolderkamer.
6.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 11 maart 2016, opgenomen op pagina 266 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Bij de doorzoeking in de woning aan de [straatnaam] te Roden werden de volgende goederen in beslag genomen: 10 horloges in een zwarte doos.
7.
Een naar wettelijk voorschrift opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van Politie Noord-Nederland d.d. 12 februari 2016, opgenomen op pagina 317 van voormeld dossier, inhoudende als relatering van de verbalisant:
Op vrijdag 12 februari 2016, ontving ik, verbalisant, de heer [slachtoffer 3] en zijn vrouw, op het politiebureau. Ik toonde hen de goederen die inbeslaggenomen waren. Hij herkende de volgende goederen: een zwarte kunststof koffer met daarin 11 horloges, een zwarte kunststof koffer met horloges, een zwarte doos met horloges, een plastic tas met horloges en een kartonnen doos met horloges.
Bewijsoverweging
Met betrekking tot de hiervoor weergegeven standpunten overweegt de rechtbank het volgende. Vastgesteld kan worden dat de inbraak in de woning aan de [straatnaam] te Roden heeft plaatsgevonden tussen 16 januari 2016, 03:30 uur en 23 januari 2016, 15:45 uur. Daarnaast kan vastgesteld worden dat op 31 januari 2016 om 11:20:08 uur de bij de inbraak weggenomen Apple Ipad en om 17:26:05 uur de bij de inbraak weggenomen Dell Latitude door verdachte op Marktplaats zijn geplaatst. Daarnaast zijn bij de doorzoeking op 11 februari 2016 van de woning van verdachte en de zolderkamer van de medeverdachte nagenoeg alle bij de inbraak weggenomen horloges teruggevonden.
Ook ten aanzien van dit feit geldt dat aan het enkele voorhanden hebben van de gestolen goederen niet zonder meer de conclusie kan worden verbonden dat verdachte de goederen ook heeft gestolen, daarvoor dienen de feiten en omstandigheden beoordeeld te worden. De Apple Ipad en de Dell laptop zijn heel kort na de inbraak door verdachte op Marktplaats gezet. Daarnaast zijn korte tijd later in de woning van verdachte en op de zolderkamer van de medeverdachte nagenoeg alle in de tenlastelegging genoemde horloges aangetroffen. Gelet op het korte tijdverloop tussen de inbraak, het plaatsen van de advertenties op Marktplaats en het aantreffen van de horloges wordt het ervoor gehouden dat verdachte samen met de medeverdachte de goederen zelf heeft gestolen, tenzij verdachte voor het voorhanden hebben een aannemelijke verklaring heeft gegeven. Verdachte heeft bij de rechter-commissaris verklaard dat hij de goederen gekocht heeft van een niet nader aangeduide jongen uit Leek en dat hij die goederen mocht verkopen. Daarnaast zou diezelfde jongen later aan verdachte hebben gevraagd of hij goederen bij hem mocht stallen. De jongen zou op dat moment onder andere een tas met horloges bij verdachte hebben gebracht. Zoals hiervoor ook al vermeld, is deze verklaring van verdachte niet te verifiëren en naar het oordeel van de rechtbank ongeloofwaardig. In de woning van verdachte zijn immers veel meer horloges terug gevonden dan het door hem genoemde aantal van 5. Daarnaast geeft verdachte in zijn verklaring aan dat medeverdachte [medeverdachte] geen andere betrokkenheid heeft gehad dan die ene keer dat hij verdachte naar Assen heeft gebracht met de auto, terwijl een deel van de bij de inbraak weggenomen horloges zijn teruggevonden op de zolderkamer van [medeverdachte] . Bovendien zijn de horloges in de originele verpakking aangetroffen. De rechtbank acht dan ook bewezen dat verdachte de inbraak samen met de medeverdachte heeft gepleegd.
De rechtbank acht het onder 4 primair en subsidiair ten laste gelegde niet wettig en overtuigend bewezen. De rechtbank overweegt hierbij dat onduidelijk is op basis waarvan de Tamrac rugzak met gereedschappen, die gevonden is bij de doorzoeking in de woning van verdachte, zoals vermeld in het proces-verbaal van bevindingen opgenomen op pagina 266 van het dossier, gelinkt kan worden aan de inbraak in de woning aan de [straatnaam], aangezien in de aangifte wordt aangegeven dat er 5 lenzen in de tas zaten en overigens nergens uit kan worden afgeleid dat er gereedschappen in die camera tas van het merk Tamrac zaten. Nu van de inbraak in deze woning de betrokkenheid van verdachte evenmin kan worden vastgesteld, zal verdachte hiervan worden vrijgesproken.