Uitspraak
1.De procedure
2.De feiten
Na het met een heftruck plaatsen van een zware rubberen rol transportband in de bok van een machine, die specifiek werd gebruikt om de lengte van de rubberen rol op maat van de klant af te snijden, is [verzoeker] in de machine gaan staan om het bindlint door te snijden. Hierdoor is het uiteinde/de flap van de rol naar beneden geklapt en op [verzoeker] terecht gekomen. In zijn rechterhand had [verzoeker] een scherp stanleymes vast om de banden op maat te snijden. Dit mes heeft door de klap zijn linker onderarm gesneden, waarbij verschillende pezen zijn geraakt (doorgesneden). [verzoeker] is in het ziekenhuis opgenomen en geopereerd. [verzoeker] is nog steeds arbeidsongeschikt en zit momenteel in een re-integratietraject.
“Op 10 augustus 2023 heeft er een arbeidsongeval plaatsgevonden tijdens het lossnijden van een rubberen rol. Omdat de gevaren van het lossnijden van deze rollen onvoldoende onderkend zijn binnen de organisatie is er onvoldoende aandacht aan de gehanteerde werkwijze besteed. Het ongeval is primair opgetreden omdat het gevaar van de werkzaamheden is onderschat door de organisatie. Mede oorzaak daarvan is dat het risico niet is meegewogen in een TRA of de RI&E. Zodoende is het gevaar niet herkend en is er geen procedure opgesteld. Helaas blijkt uit de evaluatie van het eerdere ongevalsonderzoek d.d. 14-07-2022 dat niet alle maatregelen uit het actieplan voldoende grondig zijn uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de organisatie de risico’s onderschat.”
3.Het deelgeschil
Het verzoek
1) voor recht verklaart dat REPA jegens [verzoeker] aansprakelijk is ter zake het door [verzoeker] op of omstreeks 10 augustus 2023 opgelopen arbeidsongeval, genoegzaam in het lichaam van het verzoekschrift omschreven;
2) de kosten van dit deelgeschil begroot op € 4.386,20 en REPA veroordeelt tot betaling van dit bedrag.
REPA wijst in dit verband op overgelegde KAM instructies, die aan [verzoeker] bij aanvang van zijn dienstverband in de Poolse taal zijn verstrekt en waarin allerlei instructies worden gegeven over de veiligheid en de naleving van regels. Ook wijst REPA op een overgelegde verklaring van medewerkers van REPA waaruit blijkt dat aan [verzoeker] mondelinge instructies zijn gegeven over hoe hij de rol diende te vervangen en te snijden. Er waren ook schriftelijke werkinstructies met betrekking tot het doorsnijden van bindlint in de installatie (producties 3a en b). REPA stelt weliswaar niet te kunnen aantonen dat [verzoeker] deze schriftelijke instructies heeft ontvangen, maar die instructies voegen volgens haar niet veel toe als er, zoals in dit geval, mondelinge instructies in het Pools zijn gegeven. Die zijn voldoende en belangrijker om de problemen te voorkomen, aldus REPA.
4.De beoordeling
Artikel 7:658 lid 1 BW beoogt niet een absolute waarborg te scheppen voor bescherming tegen gevaar, maar een werkgever dient ingevolge dit artikel wel die maatregelen te nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Wat van de werkgever in redelijkheid verwacht mag worden, hangt af van de omstandigheden van het geval. Relevante omstandigheden zijn daarbij de aard van de werkzaamheden, de kans dat zich een ongeval zal voordoen, de ernst die de gevolgen van een ongeval kunnen hebben en de mate van bezwaarlijkheid van de te nemen veiligheidsmaatregelen [1] . In de context van artikel 7:658 BW gaat het in het bijzonder ook om de aard van de werkzaamheden én het gegeven dat werknemers zelf niet altijd voorzichtig genoeg zijn. Rekening moet worden gehouden worden met het ervaringsfeit dat werknemers tijdens het werk niet steeds de vereiste zorg in acht nemen.
De werkgever dient niet alleen deugdelijke veiligheidsmaatregelen te treffen en instructies te geven, maar dient ook toezicht te houden op de naleving van de door hem verstrekte instructies. Dit toezicht moet toegesneden zijn op de omstandigheden van het geval. Er wordt rekening gehouden met de ervaring, opleiding en functie van de getroffen werknemer.
Het feit dat in de afgelopen 31 jaar niet eerder een ongeval zoals [verzoeker] overkomen heeft plaatsgevonden, zoals REPA stelt, rechtvaardigt op zich niet de conclusie dat de mondelinge instructies afdoende waren. De kantonrechter volgt de KAM-adviseur in zijn conclusies in de werkgeversrapportage dat REPA het gevaar van het lossnijden van de rollen heeft onderschat en onvoldoende aandacht heeft besteed aan de gehanteerde werkwijze bij de werkzaamheden. Het risico is niet meegewogen in een RI&E, waardoor het gevaar niet is herkend.