Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.[eiser in verzet 1]
1.[gedaagde in verzet 1]
1.Het procesverloop
2.De feiten
6.1. De onroerende zaak zal aan koper in eigendom worden overgedragen in de staat waarin deze zich bij het tot stand komen van deze koopovereenkomst bevindt, derhalve met alle daarbij behorende rechten en aanspraken, heersende erfdienstbaarheden en kwalitatieve rechten, zichtbare en onzichtbare gebreken en vrij van hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan. Koper aanvaardt deze staat en daarmee ook de op de onroerende zaak rustende publiekrechtelijke beperkingen voor zover dat geen 'bijzondere lasten' zijn.
3.De vordering en het verweer
4.De beoordeling
“Eventuele gebreken worden geacht niet belemmerd te werken op hetgeen in artikel 6 wordt vermeld.”
Nu de kantonrechter al niet begrijpt wat die zin betekent, komt deze tussen partijen – die niet geschoold zijn in de uitleg van contracten – al helemaal geen bijzondere betekenis toe. Dit klemt te meer nu artikel 6 meer dan anderhalve pagina beslaat en bestaat uit 17 afzonderlijke (sub)leden met een veelheid aan bepalingen en regelingen omtrent de staat en gebruik van de onroerende zaak.
ReinBouw Advies concludeerde: “Slecht afgewerkte nok, houtrot in de dakkap. Verzakking van de dakpannen, slechte aansluiting en ventilatie. Lekkage.” Omtrent de ernst en aard van de gestelde lekkage doet ReinBouw Advies verder geen andere uitlatingen dan dat deze “een gevaar kan vormen voor de gezondheid”. Nu gesteld noch gebleken is dat de deskundigheid van ReinBouw Advies zich uitstrekt tot het medische vlak, komt aan deze mededeling geen rechtsgevolg toe.
Zonder nadere toelichting, die ontbreekt, brengt de geconstateerde aanwezigheid van vochtproblematiek; houtrot en verschoven dakpannen – hoe vervelend ook – niet mee dat de woning niet geschikt is voor normaal gebruik.
hoe[eisers in verzet]
watover het dak hebben verklaard. ‘Aangeven’ is een zodanig vage term, dat deze in het kader van civiele bewijslevering letterlijk nietszeggend is (Voor het geval dat het hier een mededeling via het gesproken woord zou betreffen, biedt het werkwoord ‘zeggen’ in de ervaring van de kantonrechter vaak duidelijkheid). De conclusie van ReinBouw Advies dat “vaststaat” dat [eisers in verzet] van de gebreken op de hoogte moeten zijn geweest – de eerste deskundige concludeerde overigens dat de gebreken ‘niet verbloemd’ waren, snijdt geen hout, nu ReinBouw Advies niet kan verklaren over de wetenschap van [eisers in verzet] . Het enkele feit dat een aantal reparaties misschien minder dan 5 jaar oud zijn, is – zo dit al juist is – daarvoor onvoldoende.