Geschil12. In geschil is of eiseres over het aan [coöperatief] ter zake van de verzekering in rekening gebrachte bedrag omzetbelasting verschuldigd is.
13. Eiseres beantwoordt deze vraag ontkennend. Zij heeft daartoe – kort weergegeven – het volgende aangevoerd:
- primair: er is geen sprake van een vergoeding voor een prestatie die wordt verricht in het economische verkeer;
- subsidiair: er is sprake van een vergoeding waarop de verzekeringsvrijstelling van toepassing is;
- meer subsidiair: het VAVO-arrestis van toepassing waardoor geen omzetbelasting verschuldigd is;
- meest subsidiair: het leerstuk van kosten voor gemene rekening is van toepassing.
Eiseres concludeert tot gegrondverklaring van het beroep.
14. Verweerder stelt zich op het standpunt dat eiseres een economische activiteit verricht bestaande uit het tegen vergoeding vrijwaren van het [coöperatief] van schadeverhaal en dat op die activiteit geen vrijstelling van toepassing is. Aan de voorwaarden voor toepassing van het VAVO-arrest wordt volgens verweerder niet voldaan en er is volgens hem geen sprake van kosten voor gemene rekening omdat alleen de Stichting de verzekeringnemer is en deze de verzekering voor eigen rekening en risico afsluit. Verweerder concludeert tot ongegrondverklaring van het beroep.
Beoordeling van het geschil
Heropening
15. De rechtbank heeft het onderzoek ter zitting gesloten. Bij brief van 14 mei 2024 heeft de gemachtigde verzocht om heropening van het onderzoek omdat de uitnodiging voor de zitting hem als direct betrokkene niet heeft bereikt. Vaststaat dat de uitnodiging bij de gemachtigde is bezorgd en dat het aan de interne organisatie bij de gemachtigde is te wijten dat deze hem niet in persoon heeft bereikt. Dat is een omstandigheid die voor risico van eiseres komt. De rechtbank ziet geen aanleiding het onderzoek te heropenen. Het enkele feit dat eiseres op zitting haar standpunt nog mondeling had willen toelichten en had willen reageren op het verweerschrift en de pleitnota van verweerder, is daarvoor onvoldoende.
Verricht eiseres een voor de omzetbelasting belaste dienst aan [coöperatief] ?
16. Ingevolge artikel 1, onderdeel a, van de Wet op de omzetbelasting 1968 (Wet OB) wordt omzetbelasting geheven ter zake van de levering van diensten onder bezwarende titel door een ondernemer. Niet in geschil is dat eiseres ondernemer is in de zin van de omzetbelasting. Artikel 1 van de Wet OB vormt de implementatie van artikel 2 van de Btw-richtlijn.
17. Een dienst wordt enkel onder bezwarende titel verricht wanneer er tussen de dienstverrichter en de ontvanger van de dienst een rechtsbetrekking bestaat waarbij over en weer prestaties worden uitgewisseld en waarbij de door de dienstverrichter ontvangen vergoeding de werkelijke tegenwaarde vormt voor een aan de ontvanger verleende individualiseerbare dienst.Dit is het geval wanneer er een rechtstreeks verband bestaat tussen de verrichte dienst en de ontvangen tegenprestatie.
18. Ingevolge artikel 7:462, eerste lid, Burgerlijk Wetboek (BW) is de Stichting mede aansprakelijk voor tekortkomingen door [coöperatief] bij de uitvoering van een behandelingsovereenkomst binnen een door haar geëxploiteerd ziekenhuis als ware het ziekenhuis zelf partij bij de behandelingsovereenkomst. Uit artikel 23.3 van de Raamovereenkomst volgt dat de Stichting de eventuele schade als gevolg van die aansprakelijkheid alleen op [coöperatief] zal verhalen indien de schade niet wordt gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering die de Stichting zal afsluiten. Dat betekent dat de Stichting voor het deel dat wordt gedekt door de verzekering afziet van eventueel verhaal op [coöperatief] . De rechtbank acht aannemelijk dat dit ook de reden is waarom het [coöperatief] bereid is een deel van de premie voor haar rekening te nemen. De bereidheid om af te zien van een regresvordering oftewel [coöperatief] te vrijwaren in ruil voor een bijdrage in de premie is op zichzelf aan te merken als een dienst. De rechtbank volgt verweerder in zijn standpunt dat de doorberekening van een deel van de verzekeringskosten door de Stichting aan [coöperatief] , de vergoeding is voor die dienst. Met wat zij heeft gesteld en aangevoerd heeft eiseres niet aannemelijk gemaakt dat geen sprake is van een vergoeding voor de vrijwaringsdienst en dat [coöperatief] om andere redenen bereid zou zijn een deel van de kosten van de door de Stichting afgesloten verzekering te betalen.
Is de prestatie van de Stichting aan [coöperatief] vrijgesteld voor de omzetbelasting?
19. Eiseres stelt dat de Stichting aan [coöperatief] een verzekeringsdienst verricht die kan worden gerangschikt onder de vrijstelling van artikel 11, eerste lid, letter k, van de Wet OB (de verzekeringsvrijstelling). Zoals hiervoor is overwogen, is de rechtbank van oordeel dat de prestatie van de Stichting bestaat uit het afzien van verhaal op [coöperatief] (de vrijwaringsdienst). Dat is een wezenlijk andere prestatie dan een verzekeringsdienst. Reeds daarom is de verzekeringsvrijstelling niet van toepassing. Eiseres, op wie in deze de bewijslast rust, heeft niet aannemelijk gemaakt dat op de prestatie van de Stichting jegens [coöperatief] de verzekeringsvrijstelling van toepassing is.
De rechtbank merkt ten overvloede op dat de Stichting geen (schade)uitkeringen doet aan [coöperatief] en dat [coöperatief] ook niet de mogelijkheid heeft om een dergelijke uitkering van de Stichting te vragen indien zij zou worden aangesproken voor door haar veroorzaakte schade. Evenmin kan [coöperatief] zich rechtstreeks tot [organisatie] wenden. Weliswaar zijn de activiteiten van [coöperatief] meeverzekerd in de door de Stichting afgesloten verzekeringsovereenkomst, maar [coöperatief] is niet aan te merken als verzekeringnemer.
De rechtbank volgt eiseres evenmin in haar stelling dat de verzekeringsvrijstelling via de commissionairsregeling van toepassing is. Eiseres heeft niet aannemelijk gemaakt dat de Stichting op order en voor rekening van [coöperatief] de verzekeringsovereenkomst met [organisatie] heeft gesloten. De enkele verwijzing naar hetgeen in artikel 23 van de Raamovereenkomst is overeengekomen en de stelling dat daaruit volgt dat de Stichting op order van [coöperatief] de verzekeringsovereenkomst heeft afgesloten, is daarvoor onvoldoende. Ook overigens heeft de rechtbank voor de stelling van eiseres dat sprake is van een commissionairsverhouding geen aanknopingspunten kunnen vinden in de stukken van het geding.
Beroep op het VAVO-arrest
20. Eiseres stelt, onder verwijzing naar het VAVO-arrest, dat eiseres en [coöperatief] jegens de patiënten gezamenlijk één vrijgestelde zorgprestatie verrichten en dat de doorbelasting van een deel van de verzekeringspremie door eiseres aan [coöperatief] als bijkomend opgaat in die voor de omzetbelasting vrijgestelde zorgprestatie.
21. Het VAVO arrest betreft twee onderwijsinstellingen die ieder dezelfde vrijgestelde onderwijsprestaties verzorgden, hun activiteiten op enig moment hebben gebundeld en de onderwijsondersteunende werkzaamheden onderling hebben verdeeld. Na het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst zijn beide onderwijsinstellingen doorgegaan met hun onderwijsactiviteiten maar nu onder gemeenschappelijke naam en voor gemeenschappelijke rekening. Aldus was volgens het VAVO-arrest voor de toepassing van artikel 11, eerste lid, aanhef en letter o, ten eerste van de Wet OB sprake van één ondeelbare economische onderwijsprestatie.
22. Niet in geschil is dat in onderhavig geval sprake is van dienstverlening jegens de patiënt door twee verschillende juridische entiteiten. Ieder van hen neemt een van elkaar te onderscheiden deel van de medische zorg voor zijn rekening. [coöperatief] verricht de specialistische behandeling van de patiënt, eiseres regelt alle andere zaken die met die zorg en eventuele ziekenhuisopname samenhangen. Weliswaar zal de patiënt als modale consument een en ander ervaren als één samenhangende zorgprestatie, maar dat is onvoldoende om te concluderen dat sprake is van één ondeelbare economische prestatie als bedoeld in het VAVO-arrest. Uit het VAVO-arrest kan worden afgeleid dat daarvoor in ieder geval moet worden gehandeld onder gemeenschappelijke naam en gemeenschappelijke regie en voor gemeenschappelijke rekening.
De bewijslast dat dit het geval is, rust op eiseres omdat haar stelling er materieel op neerkomt dat op haar dienstverlening jegens [coöperatief] de medische vrijstelling van toepassing is. Eiseres is, tegenover de gemotiveerde weerspreking door verweerder, niet in die bewijslast geslaagd. De rechtbank heeft daarvoor in de stukken ook geen aanknopingspunten kunnen vinden. In onderdeel E van de preambule staat dat het [coöperatief] “preferred supplier” is voor het verlenen van medisch specialistische zorg in het ziekenhuis. Verder volgt uit de Raamovereenkomst en de Productieovereenkomst dat [coöperatief] door eiseres wordt ingeschakeld voor de specialistische behandeling van de patiënten die zich tot eiseres wendenen dat [coöperatief] voor die opdracht personeel ter beschikking stelt. Aldus is veeleer sprake van een opdrachtgever-opdrachtnemer relatie tussen eiseres en [coöperatief] en niet van één ondeelbare economische zorgprestatie. Daarmee kan evenmin sprake zijn van bijkomende prestaties. Het beroep van eiseres op het VAVO-arrest faalt.
Kosten voor gemene rekening
24. Voor toepassing van het leerstuk “kosten voor gemene rekening” moet sprake zijn van kosten die worden gemaakt voor meerdere ondernemers, die in eerste instantie door één van hen worden betaald en vervolgens voor het werkelijke bedrag volgens een tevoren vaststaande verdeelsleutel worden omgeslagen. Het risico van de kosten moet alle deelnemers aangaan overeenkomstig die verdeelsleutel.
25. Uit de verzekeringspolis blijkt dat met de verzekeringsovereenkomst naast de algemene en medische aansprakelijkheid ook de werkgeversaansprakelijkheid, productaansprakelijkheid, milieuaansprakelijkheid en particuliere aansprakelijkheid wordt gedekt terwijl artikel 23 van de Raamovereenkomst alleen ziet op de beroepsaansprakelijkheid. Verder blijkt uit de verzekeringspolis dat er meer verzekerden zijn dan alleen de Stichting en [coöperatief] . Ook de aansprakelijkheid van de Stichting als werkgever voor fouten van haar eigen personeel wordt door de verzekering gedekt. De totale verzekeringspremie heeft dus betrekking op meer aansprakelijkheden dan de beroepsaansprakelijkheid van onder meer [coöperatief] en op meer verzekerden. Reeds daarom kan het in rekening brengen van 50% van de verzekeringspremie aan [coöperatief] niet worden beschouwd als het in rekening brengen van het werkelijke bedrag overeenkomstig het risico van de kosten. Van kosten voor gemene rekening is dan ook geen sprake. Eiseres – op wie de bewijslast rust – heeft niet aannemelijk gemaakt dat het percentage van 50% het daadwerkelijke aandeel betreft dat [coöperatief] aangaat.
26. Eiseres heeft geen afzonderlijk gronden aangevoerd tegen de belastingrente. Ook overigens is niet gebleken dat de belastingrente in strijd met het bepaalde in hoofdstuk V van de Algemene wet inzake rijksbelastingen in rekening is gebracht.
27. Gelet op wat hiervoor is overwogen, dient het beroep ongegrond te worden verklaard.
Prejudiciële vragen aan de Hoge Raad
28. Eiseres heeft in haar nader stuk meegedeeld dat zij in een vergelijkbare zaak aan de rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft verzocht prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad. Tot op heden zijn die vragen niet aan de Hoge Raad voorgelegd. De rechtbank heeft dan ook geen aanleiding gezien in afwachting van die eventuele vragen de zaak aan te houden. Zij heeft evenmin aanleiding gezien zelf de door eiseres voorgestelde vragen aan de Hoge Raad voor te leggen nu deze onvoldoende aansluiten bij de feitelijke situatie van onderhavige zaak.
29. Er is geen reden voor een proceskostenveroordeling.