Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
1.De procedure
2.De zaak in het kort
3.De feiten
Voor een gedifferentieerd aanbod in alle kernen hanteren wij bij locaties waar woningen aan de voorraad worden toegevoegd het volgende bouwprogramma:
(…).
Velsen-Zuid, Driehuis, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Velserbroek: minimaal 30% sociale huur, 30% (betaalbare/middeldure koop en/of markthuur), 40% vrije invulling.
Voor bouwprogramma’s tot en met 20 woningen geldt de volgende uitzondering: Indien niet kan worden voldaan aan het bouwprogramma van de sociale huurwoningen is er mogelijkheid tot het bouwen van het aandeel sociale huur op een andere plek in de betreffende kern.
afschieten plan;
gedeeltelijk afschieten (woonblokje)
urban villa en woonblokje sociale koop (1e voorkeur/voorstel college);
gewoon vaststellen.
Ga er van uit dat we er zo uit zijn.
4.Het geschil
5.De beoordeling
De Exploitant zal bij verdere uitwerking van zijn plannen voor het Exploitatiegebied zoals beschreven in het vervolg van dit Artikel motiveren hoe hij is omgegaan met de suggesties en bezwaren die zijn voortgekomen uit de omgevingsconsultatie en zal deze redelijkerwijs tot aanpassing van de plannen laten leiden.
Pas bij realisatie van meer dan 25 woningen wordt bouw voor sociale huur haalbaar (break-even)”(zie r.o. 3.15)
,maar daarop volgt onmiddellijk het tegenvoorstel aan de Gemeente met een aanbiedingsplicht van grond ten behoeve van sociale woningbouw
.De Gemeente heeft dit tegenvoorstel niet geaccepteerd en is blijven vasthouden aan een eigen verplichting van [eiser] om vier sociale huurwoningen te realiseren. [eiser] is daarmee akkoord gegaan en heeft de anterieure overeenkomst ondertekend zonder terug te komen op de haalbaarheid daarvan of op de vraag of de Gemeente deze eis wel mocht stellen. Wel heeft [eiser] er nog op gewezen dat de Gemeente
“in een hele late fase met deze eis is gekomen en minder ingrijpende tegemoetkomingen ‘kleine wooneenheden’ en ‘sociale koop’ resoluut heeft afgewezen”,maar daarop volgt onmiddellijk:
“[eiser] is bereid sociale huur te realiseren conform bijgaand voorstel.”Onder die omstandigheden hoefde de Gemeente redelijkerwijs niet te begrijpen dat de verplichting om vier sociale huurwoningen te realiseren voor [eiser] (onredelijk) bezwarend was. In elk geval wogen de voordelen van de anterieure overeenkomst voor [eiser] klaarblijkelijk op tegen de eventuele nadelen die voor hem verbonden waren aan het realiseren van vier sociale huurwoningen en koos hij er daarmee voor niet het risico te nemen dat het ontwerp bestemmingsplan in ongewijzigde versie niet of niet zonder bestuursrechtelijke procedure zou kunnen worden vastgesteld. De Gemeente heeft in dit verband ter zitting toegelicht dat zij gelet op de opstelling van [eiser] meende dat ook [eiser] tevreden was met de inhoud van de anterieure overeenkomst en dat haar verbazing (en verontwaardiging) dan ook groot was toen zij enkele weken na het sluiten daarvan ineens een aansprakelijkstelling ontving.
De stelling van [eiser] dat hij het zich gelet op zijn leeftijd niet kon permitteren om nog langer bezwaren op te werpen tegen de inhoud van de anterieure overeenkomst leidt niet tot een ander oordeel. Niet alleen is het de eigen keuze van [eiser] geweest om de grond op hoge leeftijd van zijn kinderen terug te kopen, maar bovendien had niets eraan in de weg gestaan dat [eiser] bij de ondertekening van de overeenkomst een voorbehoud maakte voor het geval achteraf zou blijken dat de Gemeente de eis om vier sociale huurwoningen te ontwikkelen niet had mogen stellen. Dat heeft [eiser] nagelaten.
Voor zover [eiser] stelt dat hij gezien zijn leeftijd niet in de positie was om nog lang een (juridische) discussie aan te gaan, is dat bovendien een omstandigheid die voor zijn rekening komt. Hij heeft immers op 85 jarige leeftijd besloten het perceel weer van zijn kinderen terug te kopen. Van een afhankelijkheid, noodtoestand of (economische) dwangpositie is ook niet gebleken. [eiser] heeft weliswaar gesteld dat de Gemeente het plan niet verder zou brengen als hij niet zou tekenen voor de realisatie van sociale huurwoningen, maar dit is gemotiveerd betwist (zie r.o. 5.11) en blijkt niet uit de overgelegde correspondentie.