Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
Schrama B.V.
1.de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid TAV B.V.
[gedaagde]
1.Het procesverloop
2.De feiten
3.De vordering
4.Het verweer en de tegenvordering
5.De beoordeling
TAV B.V. T.a.v. het bestuur”. Er is geen opzeggingsbrief gestuurd naar de andere huurder, [gedaagde] . De voornoemde brief is ook niet gericht aan [gedaagde] . Een verhuurder moet opzeggen aan alle contractuele medehuurders. Er is immers sprake van een ondeelbare rechtsverhouding. [1] Indien dat niet gebeurt is geen sprake van een rechtsgeldige opzegging. Dit betekent naar het oordeel van de kantonrechter dat de huuropzegging van 18 november 2022 geen effect sorteert en dat de huurovereenkomst niet per 31 januari 2024 eindigt.
“TAV B.V. T.a.v. [gedaagde] .”. De brief begint met
“Geachte [gedaagde] ”. Verder staat in de brief “
U heeft gesteld dat de huurovereenkomst niet is opgezegd jegens U. Dit is onjuist. De huurovereenkomst is opgezegd. Ook jegens U. U heeft de opzegging ook ontvangen. Voor het geval geldt dat de huurovereenkomst niet (ook jegens U) is opgezegd, wordt hierbij de huurovereenkomst nogmaals opgezegd, waarbij uitdrukkelijk wordt aangegeven dat de opzegging jegens alle huurders wordt gedaan.” Gelet op deze bewoordingen van de brief van 19 september 2023 is de kantonrechter van oordeel dat deze opzegging als een opzegging gericht aan beide huurders dient te worden beschouwd. Niet in geschil is dat de brief is ontvangen. Het verweer van TAV c.s. dat de opzegging niet is gericht aan het adres van het gehuurde, slaagt reeds daarom niet.
persoonlijkin gebruik wil nemen. TAV c.s. betwist dit. Zij heeft gesteld dat het exploiteren van een restaurant niet tot de statutaire doelstellingen van Schrama behoort. Zij heeft een uittreksel uit het handelsregister overgelegd van Schrama en erop gewezen dat exploiteren van een restaurant daarin niet bij de activiteiten van Schrama wordt genoemd. Volgens TAV c.s. is Schrama een vastgoedbelegger die negen onroerende zaken in haar portefeuille heeft en die zich richt op verhuur van vastgoed en huur en exploitatie van een parkeergarage. In de exploitatiebegroting worden “ [uitbater 1] en [uitbater 2] ” genoemd als uitbaters, het is TAV c.s. niet bekend wie dit zijn.
de vennootschap heeft ten doel het beheren en exploiteren van horeca-bedrijven en alhetgeen daarmede, in de ruimste zin des woords, annex kan zijn, waaronder begrepen de deelneming in-, overneming van- en samenwerking met andere ondernemingen met een gelijk of aanverwant doel.” Ter zitting heeft [naam 2] (bestuurder van Schrama) verklaard dat zijn zus [uitbater 1] samen met zijn zwager [uitbater 2] , die kok is, een rol gaan spelen in de exploitatie. Volgens [naam 2] gaat het om een restaurant in eigen beheer. In de akte van 20 december 2023 onder 35 en 39 wordt gesproken over twee meewerkende aandeelhouders.