ECLI:NL:RBNHO:2024:13127

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
17 december 2024
Publicatiedatum
17 december 2024
Zaaknummer
C/15/360034 HA RK 24-184
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Wraking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing wrakingsverzoek tegen rechter in huurwoningontruimingszaak

Op 17 december 2024 heeft de wrakingskamer van de Rechtbank Noord-Holland een verzoek tot wraking afgewezen dat was ingediend door een verzoeker, vertegenwoordigd door mr. E. Doornbos. Het verzoek was gericht tegen mr. M.W. Koenis, de rechter in een aanhangige huurwoningontruimingszaak. De verzoeker had op 13 december 2024 om 16.27 uur per e-mail om wraking verzocht, omdat hij zich niet serieus genomen voelde door de rechter en twijfels had over diens onpartijdigheid. De hoofdzaak, waarin de verzoeker en andere gedaagden betrokken waren, had een zitting gepland op 16 december 2024. De verzoeker had om uitstel gevraagd om telefoontaps te kunnen afluisteren in verband met een strafzaak, maar de rechter had dit verzoek op 11 december 2024 afgewezen zonder verdere motivatie.

De wrakingskamer oordeelde dat een procesbeslissing, zoals de afwijzing van het uitstelverzoek, in beginsel geen grond voor wraking kan vormen. De verzoeker had geen relevante argumenten aangedragen die zouden wijzen op vooringenomenheid van de rechter. De wrakingskamer besloot daarom het verzoek niet ter zitting te behandelen, aangezien er geen andere beslissing mogelijk was. De rechtbank heeft het verzoek tot wraking afgewezen en bevolen dat het proces in de hoofdzaak wordt voortgezet in de stand waarin het zich bevond ten tijde van het indienen van het verzoek.

Uitspraak

beslissing

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

[jw.sys.1.zaaknr] / [jw.sys.1.rolnummer_rekestnr][datum_beslissing]
Wrakingskamer
rekestnummer: C/15/360034 / HA RK 24/184
Beslissing van 17 december 2024
Op het verzoek tot wraking ingediend door:
[verzoeker] ,
wonende te Hoofddorp,
verzoeker,
gemachtigde mr. E. Doornbos, advocaat te Badhoevedorp.
Het verzoek is gericht tegen:
Mr. M.W. Koenis,
hierna te noemen: de rechter.

1.Procesverloop

1.1
Verzoeker heeft op vrijdag 13 december 2024 om 16.27 uur bij e-mail schriftelijk de wraking verzocht van de rechter in de bij deze rechtbank, team Handel, Kanton & Insolventie, locatie Haarlem, aanhangige zaak met als zaaknummer 11137225 CV 24-3608, hierna te noemen: de hoofdzaak.
1.2
De wrakingskamer van de rechtbank geeft deze beslissing zonder het verzoek ter zitting te behandelen.

2.De beoordeling

2.1
Een rechter kan worden gewraakt op grond van feiten of omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.
2.2
De hoofdzaak betreft een huurwoningontruimingszaak waarin partij [naam 1] , voor wie als gemachtigde optreedt mr. N. Kooistra, advocaat, de eiser is en verzoeker met
[naam 2] gedaagden zijn.
2.3
In de hoofdzaak heeft de rechter zitting bepaald op maandag 16 december 2024 om 9.30 uur.
2.4
Verzoeker heeft verzocht om uitstel van de zitting. Hij verwijst naar zijn wens om op maandag 16 december 2024 de hele dag telefoontaps te kunnen afluisteren in verband met een tegen hem lopende strafzaak. De wederpartij in de hoofdzaak heeft zich tegen de aanhouding verzet vanwege de zijns inziens reeds lange duur van de procedure.
2.5
De rechter heeft het verzoek afgewezen op woensdag 11 december 2024. Hij heeft daarbij verwezen naar de standpunten van beide partijen over de aanhouding. De beslissing om de zitting niet aan te houden heeft hij niet nader gemotiveerd.
2.6
Verzoeker heeft zijn verzoek om aanhouding herhaald. De rechter is (ongemotiveerd) bij de afwijzing gebleven en heeft dat in de vroege ochtend van 13 december 2024 aan verzoeker bericht.
2.7
Verzoeker voert als grond voor wraking aan:
“Wat is dit voor belachelijks. Ik voel mij totaal niet serieus genomen. Begrijpt deze rechter niet welke belangen er voor mij en [naam 3] op het spel staan? Blijkbaar vindt hij het belangrijker wat er voor [naam 1] gebeurt. De vorige keer had ik dat gevoel ook al. Ik heb geen vertrouwen in deze rechter. [naam 1] vangt gewoon zijn huur. Wat gaat een maand uitstel voor hem uitmaken. Er is geen man overboord. Ik wil dat je de rechtbank laat weten dat wij deze rechter niet meer onpartijdig vinden. Graag een wrakingsverzoek indienen.”
2.8
Het wrakingsverzoek is gericht tegen een procesbeslissing: de beslissing om de zitting niet te verdagen. Een procesbeslissing kan in beginsel geen grond voor wraking vormen, ook niet als een partij het niet eens is met de beslissing (vergelijk het arrest van de Hoge Raad van 25 september 2018, ECLI:NL:HR:2018:1413). In dit geval is de procesbeslissing niet gemotiveerd. Uit het ontbreken van een motivering van de procesbeslissing kan in het licht van alle omstandigheden van het geval en naar objectieve maatstaven gemeten ook geen blijk van vooringenomenheid worden afgeleid van de rechter die haar heeft gegeven. De omstandigheden die verzoeker aanvoert voor zijn wrakingsverzoek kunnen daarom geen grond voor wraking vormen. Het wrakingsverzoek is daarmee niet – relevant – gemotiveerd en dus kennelijk ongegrond.
2.9
In deze situatie ziet de wrakingskamer af van behandeling van het verzoek op een zitting, omdat er geen andere beslissing kan worden gegeven (zie artikel 5, tweede lid, aanhef en onder a, van het Wrakingsprotocol rechtbank Noord-Holland).

3.Beslissing

De rechtbank
3.1
wijst het verzoek tot wraking van de rechter af,
3.2
beveelt de griffier onverwijld aan verzoeker, de rechter en de wederpartij in de hoofdzaak een voor eensluidend gewaarmerkt afschrift van deze beslissing toe te zenden,
3.3
beveelt dat het proces in de hoofdzaak wordt voortgezet in de stand waarin het zich bevond ten tijde van het indienen van het verzoek.
Deze beslissing is gegeven door mr. R.H.M. Bruin, voorzitter, mr. H.P. van der Lelie en mr. C.A.M van der Heijden, leden van de wrakingskamer, in tegenwoordigheid van R. Koopman, griffier, en in het openbaar uitgesproken op 17 december 2024.[concipiënt_initialen]
griffier voorzitter
Tegen deze beslissing staat geen rechtsmiddel open.