Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.Feiten
‘(…)
Alleen de new hires eruit gelaten om ze niet af te schrikken.(…)
Ik denk dat ik [betrokkene 2] eruit heb voordat je terug bent.(…)Game on. (…)Fuck you [betrokkene 2] . (…)En heel goed oppassen op [betrokkene 2] . Want die manipulatieve schoft heeft echt geen enkele manieren.(…)En ik pas ook wel op en ik denk goed na. Dus kan er bijna niks mis gaan, right? ;) Begin net de smaak te pakken te krijgen en zonder [betrokkene 7][ [betrokkene 7] , tot 1 januari 2024 de leidinggevende van [eiser] , ktr]
en [betrokkene 2] kunnen we pas echt aan de slag ;) [1]
Echt diep teleurgesteld in [betrokkene 8] en [betrokkene 5] btwDat zij mijn roep om hulp van hen als ‘vervelend’ ervaren (…)
‘ Het is een interessant schaakbord’vindt. Op 25 juni 2024 heeft [eiser] [betrokkene 4] geappt dat hij alles onder controle heeft, dat de klacht tegen [betrokkene 2] bij de RvC ligt en dat de klokkenluidersmelding in voorbereiding is. Hij schrijft verder:
Je komt precies terug[van verlof per 1 juli 2024, ktr]
op het juiste moment. (…) De klachtenprocedure tegen [betrokkene 2] loopt langs 3 assen (van de beschikbare 4):- (Psychisch) Geweld en agressie- Pesten en treiteren- Discriminatie(…) Doel is gewoon om voor meerdere ankers te gaan liggen (…).
(…) Er gaan dingen niet goed in de communicatie. (…) Zo heb ik signalen ontvangen dat je bepaalde informatie en insinuaties hebt gedeeld met collega’s, waaronder dat er een casus bij de (…) RvC ligt. Dat vinden wij echt niet goed, want dat veroorzaakt onrust binnen de organisatie. Daarom verzoeken wij jou dringend hiermee te stoppen. Laat het proces zijn beloop hebben en betrek anderen daar niet bij (…)’
‘(…) Ik snap trouwens wel dat je [betrokkene 2] te vriend wil houden, maar die werkt niet meer voor ROM InWest over ongeveer 5 weken. (…) Ik stuur je een email gesprek met de vertegenwoordiger van de RvC. Goed om van tevoren te weten: jij[ [betrokkene 4] , ktr]
wordt erin genoemd. Maar 2 weken geleden had je [betrokkene 7] geheten. (…)’ [5]
(…)Resumé: de strijd is pas net begonnen. (…) Ik zet in op gevangenisstraf. Maar weet niet of dat haalbaar is. [betrokkene 2] lijkt geen strafblad te hebben verder. Helaas. (…) Dat [betrokkene 7] en [betrokkene 2] dit niet snappen is de reden dat [betrokkene 7] er niet meer is, en over een maand [betrokkene 2] ook niet meer. (…)’ [6]
(…) Ondanks dat ik je meerdere keren heb gevraagd dit niet te doen, blijf je jouw visie over [betrokkene 2] met mij delen. Je gaf aan het belangrijk te vinden om mij te informeren omdat ik jouw leidinggevende ben, maar je houdt het niet puur feitelijk zoals ik heb gevraagd. Ik voel me daardoor onder druk gezet om partij te kiezen, bijvoorbeeld doordat je e-mails zoals hieronder stuurt. Je toonzetting versterkt dit en vind ik sowieso geen acceptabele manier van communiceren. (…) Nogmaals en voor de laatste keer vraag ik je dit niet meer te doen zodat we op een betere manier kunnen samenwerken.”
Als CEO van ROM InWest heb ik onder andere de verplichting de organisatorische continuïteit en de (sociale) veiligheid binnen de organisatie te waarborgen. Dat betekent serieuze opvolging te geven aan de melding die jij bij mij hebt gedaan op 6 juni 2024. Bij het opvolgen van deze melding heb ik ook rekening te houden met de belangen van degene over wie je meldt. Ruchtbaarheid geven aan jouw bezwaren en dat deze nu bij de RvC liggen, heeft in onze kleine organisatie een enorme impact. Jouw communicatiestijl en wijze van doen wordt door collega’s als zeer onprettig ervaren. Gezien mijn rol, dien ik ook te acteren op basis van de huidige signalen en klachten over jouw communicatiestijl, met name nu deze van dusdanige aard zijn dat de organisatorische continuïteit en de (sociale) veiligheid binnen de organisatie in het geding komen. Nu je op 8 november 2023 een officiële waarschuwing hebt ontvangen, kan je deze beschouwen als een tweede, en laatste waarschuwing.”
In mijn e-mail van 12 juli jl. heb ik jou gewezen op de onrust die jij hebt veroorzaakt in de organisatie door jouw communicatiestijl en het organisatie breed verspreiden van jouw tussenevaluatie. Collega’s hebben aangegeven dit als zeer onprettig te ervaren. In ons gesprek op 18 juni jl. ben je hier al eerder op gewezen. De boodschap was helder: houd jouw melding/klacht vertrouwelijk anders ontstaat er een onwerkbare situatie op de werkvloer. Na de eerdere officiële waarschuwing over jouw communicatiestijl, heb je op 12 juli jl. een tweede en laatste waarschuwing ontvangen om niet met collega’s te communiceren over jouw klacht en melding. Nogmaals is uitgelegd dat dit impact heeft op het team. Ondanks deze waarschuwing heb je recent toch jouw klokkenluidersmelding verspreid binnen jouw team. Dit kunnen wij niet accepteren. Ons rest daarom niets anders dan jou met onmiddellijke ingang op non-actief te stellen met behoud van loon. (…)”.
Geen beste beeldvorming Maar de zitting is publiek, dus dit komt 100% in de krant zo. (…) Al bel ik zelf de aandeelhouders eest om ze daarop voor te bereiden. (…). Een veldslag in de kortgeding rechtbank aan het voorbereiden’. [7] [eiser] heeft [betrokkene 5] in die berichten ook gevraagd een verklaring voor hem af te leggen.
‘Nu moeten we:- [betrokkene 2] nog laten schorsen en;- [betrokkene 2] ontslaan;- en voorkomen dat ik ontslagen wordt;- en misschien [betrokkene 1] [ [betrokkene 1] , ktr) vervangenEigenlijk ben ik amper halverwege (…)’ [8]
‘(…) Je bent helaas niet gekomen. (…) Voor alle duidelijkheid (…) je hebt mijn vertrouwen en onze werkrelatie wel degelijk ernstig geschaad. Dit niet alleen door jouw optreden tegen mij tijdens de surseance-zitting (…) waar je intimiderend voor me bent gaan staan en ik me echt onveilig voelde maar ook daarbuiten. (…) Steeds probeer je mij te controleren en accepteer je mijn leiding niet. (…) Het vonnis betekent niet dat de vertrouwensbreuk tussen ons niet bestaat. Wel wil ik graag werken aan herstel van die vertrouwensbreuk om onze relatie te verbeteren (…)’. In voornoemde e-mail heeft [betrokkene 4] [eiser] geïnstrueerd welke werkzaamheden hij dient op te pakken en hem uitgenodigd voor een gesprek hierover, desgewenst in aanwezigheid van zijn vertrouwenspersoon.
3.De (gewijzigde) vordering
4.Het verweer en de tegenvordering
5.De beoordeling
Behalve het feit dat de toon op zijn zachts gezegd wat antagonistisch en onvriendelijk is, staat er in deze mail een aantal beweringen, conclusies en suggesties die feitelijk onjuist zijn. (…)’. Een ander voorbeeld betreft een e-mail van [eiser] in de nacht van 2 juli 2024 waarin hij een adviesbureau, waarmee een ondernemer van ROM samenwerkt, in een slecht daglicht stelt bij een klant van dat bureau
‘(…), een adviesclub uit Utrecht. Graag wil ik jullie waarschuwen voor deze partij…. Behalve dat (…)KwalitatiefUitermateTeleurstellend advieswerk levert, maken ze ronduit schandalige afspraken (…)’. Tot slot dient als voorbeeld het feit dat [eiser] , ondanks instructies van ROM om dat niet te doen (tijdens zijn non-actiefstelling) is verschenen op een faillissementszitting van een ondernemer op 24 juli 2024 en een homologatievergadering op 21 augustus 2024 en daar zonder mandaat namens ROM het woord heeft gevoerd.