Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.[gedaagde sub 1] , wonende te [woonplaats]
gedaagden
1.Het procesverloop
2.Feiten
Kostverlorenstraat e.o.” van toepassing. Op het perceel rust de enkelbestemming “
recreatie-verblijfsrecreatie” en de dubbelbestemming “
Archeologie 3”.
Visualisatie inrichting Sandevoerde”, dat bestaat uit een kleine plattegrond van de nieuwe indeling en enkele visualisaties van mogelijke houten huisjes.
Kostverlorenstraat e.o.”. Daarin staat namelijk dat sprake is van een vergunningplicht als de oppervlakte van het project meer dan 1.000 m2 betreft én de werkzaamheden dieper dan 0,4 meter onder het maaiveld plaatsvinden. Nu de werkzaamheden die dieper zijn dan 0,4 meter een kleiner oppervlak beslaan dan 1.000 m2 is van een vergunningplicht geen sprake.
(…) Geen aanvraag ontvangen, geen gesprekken meer gehad met Dutchen Group. We monitoren op geregelde basis de situatie ter plaatse. (…)
(…) Uit de uitgevoerde AERIUS-berekeningen blijkt dat zowel de werkzaamheden in de aanlegfase als de gebruiksfase niet leiden tot een toename van de stikstofdepositie op het nabijgelegen Natura-2000 gebied Kennemerland-Zuid.Doordat de maximale stikstofdepositietoename uit de verschilberekeningen kleiner is dan 0,005 mol N/ha/jaar, zijn mogelijke significante negatieve effecten op voorhand uit te sluiten. Dit betekent dat de ontwikkeling van het recreatiecentrum niet vergunningplichtig is. De voorliggende stikstofdepositieberekeningen zijn gebaseerd op plannen die Kennemerpark BV heeft voor de vernieuwing en renovatie van park Sandevoerde. In de praktijk betekent dit dat Kennemerpark BV ervoor gaat zorgen dat de aanleg van de nieuwe voorzieningen conform de planning verloopt en gebruik wordt gemaakt van het beoogde materieel. (…)
3.De vordering
4.Het verweer
5.De beoordeling
De eerste opzegging
De tweede opzegging
- In het (concept) rapport van archeologisch onderzoek is er vanuit gegaan dat Kennemer Park geen werkzaamheden zal laten verrichten buiten de contouren en dieptes van de camping, terwijl het blijkens het plan de bedoeling is om ook chalets te plaatsen op delen van het terrein die niet bebouwd of in gebruik zijn als camping. Verder wordt uitgegaan van een bodemverstoring tot een diepte van maximaal 80 cm, terwijl het volgens de recreanten zeer onwaarschijnlijk is dat Kennemer Park 250 chalets van 55 m2 kan plaatsen en aansluiten op alle benodigde voorzieningen (zoals water- en elektriciteitsleidingen) zonder werkzaamheden te verrichten dieper dan 80 cm onder het maaiveld.
- Uit het ecologisch onderzoek volgt dat beschermde dieren zijn waargenomen op het terrein in kwestie, terwijl dat terrein zich bevindt naast een Natura-2000 gebied. Dat betekent dat een flora- en faunaontheffing nodig is, waarvoor Kennemer Park een ecologisch werkprotocol moet aanleveren. Dat protocol is er niet.
- Volgens Kennemer Park is geen omgevingsvergunning benodigd omdat de chalets niet hoger worden dan vier meter. Volgens de recreanten blijkt uit de overgelegde tekeningen dat bij de bepaling van de hoogte van de chalets geen rekening is gehouden met de funderingsplaat, waardoor de chalets uiteindelijk hoger worden dan vier meter. Dat blijkt volgens haar ook uit de omstandigheid dat de Omgevingsdienst (een uitvoeringsorgaan van de gemeente) de bouw van twee model woningen op het park al bij het plaatsen van de funderingen heeft stilgelegd. Verder overschrijdt de maatvoering van de te bouwen chalets volgens de recreanten de maximaal toegestane afmetingen. Ten slotte voeren de recreanten aan dat uit het (opstellen van het) waardestellend archeologisch rapport volgt dat wel een omgevingsvergunning nodig is.
- Kennemer Park heeft (aanvankelijk) nagelaten de te verwachten stikstofdepositie in de bouw- en aanlegfase te laten berekenen omdat zij zich beriep op de inmiddels achterhaalde vrijstelling voor bouwactiviteiten.