Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
Dit beroep slaagt niet.
1.Het procesverloop
2.De feiten
“Auto geleverd zonder garantie instaat zoals gezien en bereden motor heeft bij geluid vermoedelijk klepstoters!”.
3.De vordering
4.Het verweer
Om vervanging van de klepstoters mogelijk te maken, moet ook de distributieriem eruit. [de VOF] kan niet garanderen wat andere garages hebben gedaan, zo heeft zij meermalen schriftelijk aan [eiser] meegedeeld.
5.De beoordeling
Het wettelijk bewijsvermoeden komt dus pas in beeld als de consument voldoende gemotiveerd stelt dat er sprake is van een afwijking van de overeenkomst die hij niet hoefde te verwachten. Daarbij komt dat hij verplicht is overeenkomstig het bepaalde in artikel 21 van het Wetboek van Rechtsvordering de voor de beslissing van belang zijnde feiten volledig en naar waarheid aan te voeren. Dit houdt onder meer in dat geen feiten worden achterhouden waardoor de rechter (en de wederpartij) op het verkeerde been kunnen worden gezet, zoals het naar voren brengen van slechts een deel van het verhaal. Indien een partij dat niet doet, dan kan de rechter daaraan de gevolgen verbinden die haar geraden voorkomen.
“Auto geleverd zonder garantie instaat zoals gezien en bereden motor heeft bij geluid vermoedelijk klepstoters!”In de dagvaarding wordt als verweer van [de VOF] een brief van [de VOF] geciteerd. Hierin staat onder meer
“ [eiser] was bekend of had bekend moeten zijn met een gebrek aan de auto, namelijk geluid in de motor vermoedelijk veroorzaakt door de klepstoters. Hij is voor de koop gewaarschuwd voor dit geluid/mankement aan de motor.”Verder is bij productie 6 bij dagvaarding een brief van [de VOF] opgenomen, als reactie op de aan haar gestuurde ingebrekestelling, waarin onder meer staat
“U werd destijds verteld dat er een tik in de motor zat, u vond dit geen probleem en heeft getekend voor de auto in de staat waarin hij op 03-02-2023 verkeerde.”Bij mondeling antwoord is er namens [de VOF] , onder verwijzing naar de factuur, weer op gewezen dat de auto met mankementen is verkocht en dat dit bij aanschaf duidelijk was. Daarnaast is naar voren gebracht dat [de VOF] [eiser] heeft aangeboden de auto te repareren, maar dat [eiser] dat door zijn eigen garage wilde laten doen.
Namens [de VOF] is erop gewezen dat om de klepstoters te kunnen vervangen, de distributieriem moet worden losgemaakt. Ter zitting is dit alles nogmaals uitvoerig naar voren gebracht namens [de VOF] .
Dat gegeven is verdisconteerd in de koopprijs van een tweedehands auto, die meestal lager is dan die van een nieuwe auto. De koper van een tweedehands auto moet er daarom in het algemeen rekening mee houden dat de auto eerder gebreken zal vertonen dan een nieuwe auto. Dit geldt ook voor een distributieriem, die volgens de fabrikant na tien jaar moet worden vervangen (productie 12 bij akte aanvullende producties van [eiser] ). Het is niet een gebrek dat de koper niet behoefde te verwachten gelet op de leeftijd van de auto. Integendeel in dit geval, bij een tikkend geluid in de motor had [eiser] dergelijke gebreken juist wel kunnen verwachten.
Deze worden aan de kant van [de VOF] tot en met vandaag vastgesteld op nihil.