Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
[gedaagde 1],
[gedaagde 2],
1.De procedure
- het tussenvonnis van 15 september 2021;
- de akte wijziging eis, tevens overlegging nadere productie tevens verklaring buitengerechtelijke ontbinding aan de zijde van [eiser] van 30 november 2021;
- de mondelinge behandeling van 30 november 2021, waarbij beide partijen spreekaantekeningen hebben overgelegd, en de aantekeningen van de griffier van deze zitting.
2.De feiten
Bovenstaande meegenomen kom ik tot het volgende voorstel:
- Koper: AmstelVest bv of nader te noemen meester
- Er is geen voorbehoud van financiering
- Levering: 31 maart 2020
- De woning wordt leeg en ontdaan van alle roerende zaken opgeleverd
- Koopakte: zo snel mogelijk te ondertekenen na overeenstemming tussen partijen
- Notaris: [betrokkene 2] LMH, notaris [betrokkene 1]
- AmstelVest bv krijgt na het tekenen van de koopakte toegang tot de appartementen
We zitten wat prijs betreft niet ver meer van elkaar dus ik denk dat we daar de middenweg wel in zullen vinden. Daarbij is belangrijk dat er alle duidelijkheid bestaat over de omschrijving van het geheel wat betreft verplichtingen, verwachtingen enz.
Zouden jullie een koopakte voor ons op kunnen maken? Wij zijn met verkoper de heer [eiser] (staat in de CC.) tot een overeenkomst gekomen vanmiddag over de aankoop van de volgende percelen: (…) EUR 1.100.000,-- k.k. (…)
- Koper: AmstelVest bv of nader te noemen meester
- Er is geen voorbehoud van financiering
- Levering: 31 maart 2020
- Waarborgsom: 5% van de koopsom zal een dag na het tekenen van de koopakte
- De woning wordt ‘as is’ geleverd (…)
- AmstelVest bv krijgt na het tekenen van de koopakte volledige toegang tot het
Ik sprak de notaris vanmorgen. Ze gaan deze akte voor ons opmaken dat is geen probleem.
Het uiteindelijke concept laat ik natuurlijk nader beoordelen maar nu toch alvast enkele op/aanmerkingen: (…)
Ik denk dat wij een aantal punten die u geeft al wel kunnen tackelen en langzaam naar een definitief akkoord toe kunnen werken”
Financiële dekking lijkt zo in orde. Voor het bespreken van de overige punten wil ik graag eerst nog even met jou afspreken (…)
Daarom denk ik dat na aanpassing op basis van mijn bijgaande brief, partijen (nagenoeg) overeenstemming hebben bereikt en de overeenkomsten dus (nagenoeg) voor ondertekening gereed liggen, behoudens misschien nog wat kleine aanpassingen. Er bestaat uiteraard pas definitieve overeenstemming wanneer beide partijen de handtekening hebben gezet onder beide overeenkomsten.”
Ik heb het stuk van jouw jurist gelezen en voorzien van commentaren. Vervolgens heeft de notaris de akte aangepast en stukken toegevoegd.
Graag verneem ik jullie commentaar op de aangepaste akte zodat we maandag een definitieve kunnen maken.
Voor alle duidelijkheid. Ik laat het geheel eerst beoordelen door mijn advocaat, maar gezien de tijdsdruk vraag ik jou hierbij toch al het 1 en ander. Zodat ik mogelijk snel op vragen van hem kan antwoorden. Maar hij maakt de reactie dan weer klaar voor doorzending naar jou/jouw notaris.
De ingeschakelde deskundigen dienen om onze afspraken in de juiste context te omschrijven maar het zijn wel onze afspraken waarover allereerst wij het eens moeten worden.”
Het breekpunt is hoofdzakelijk steeds het voldoen aan mijn voorwaarde tot absolute zekerheid voor ook de periode tussen overeenkomst en overdracht.”
Ik heb je commentaren gelezen. Veel dingen zijn akkoord wat mij betreft, wij gaan er uiteindelijk uitkomen met elkaar. Ik denk dat wij niet moeten overhaasten met tekenen morgen, dat is te kort dag gezien er nog geen definitieve koopakte ligt. Ik wil een aantal zaken nog met [betrokkene 4] mijn compagnon bespreken, ik ben niet alleen eigenaar van AmstelVest bv. Daarnaast kan jij dan eventueel nog eea overleggen na je vakantie met je jurist.
Vandaag legt de notaris de laatste hand aan de koopakte.
Hierbij nogmaals mijn opmerkingen met het verzoek per onderdeel aan te geven hoe het moet zijn verwerkt in het laatste concept. Ik mag toch aannemen dat je al zelf mijn opmerkingen en de verwerking in de akte hebt vergeleken en gekeurd. Dus snap ik niet dat je slechts 1 bezwaar nog had en toch dit stuk doorstuurde.
Ik vind het heel vervelend. Wij zitten er denk ik voor het dubbele in en zijn zelfs al sinds eind september verzekerd.
Ik heb nogmaals naar jouw commentaren[waarmee bedoeld wordt het commentaar van [eiser] zoals door hem verstuurd op 2 november 2019, toevoeging rechtbank]
gekeken en daar antwoorden bij gezet en verwijzingen naar de aangepaste akte van Janneke. Ik ben te spreken over de akte, ik hoop dat jij er ook een blik op kan werpen. Als wij dingen anders verwoord wil hebben dan regelen we dat met de notaris welke jij aanwijst om de akte door te lopen.
Vraag me af wat je met het maken van opmerkingen als : “Je bent een trotse en slimme man”? Waarop doelt dat in dit verband?
Het verzoek aanbetaling en overdracht verder weg te mogen schuiven helpt trouwens ook niet, dat moet gezegd. Er moet snel helderheid komen, dat begrijp je en ik neem aan dat jij zelf op dit moment ook zoekt naar DE oplossing.”
3.Het geschil
b. subsidiair, voor recht verklaart dat Amstelvest c.s. onrechtmatig althans in strijd met de maatstaven van redelijkheid en billijkheid jegens [eiser] heeft gehandeld en hoofdelijk aansprakelijk is voor de schade die [eiser] daardoor lijdt en Amstelvest c.s. hoofdelijk veroordeelt tot betaling van deze schade, op te maken bij staat, onder bepaling dat [eiser] zoveel mogelijk in de positie wordt gebracht waarin hij zou verkeren indien de overeenkomst tot stand was gekomen en was nagekomen (dus moet worden uitgegaan van het positief contractsbelang);
4.De beoordeling
Niet-ontvankelijkheidsverweer van Amstelvest c.s.
niet sluitend tot stand [is] gekomen”. Dit gebruik was een belangrijk punt in de onderhandelingen en [eiser] heeft meermalen aan [gedaagde 1] geschreven dat voldaan moet zijn aan zijn voorwaarde tot absolute zekerheid voor de periode tussen het ondertekenen van de overeenkomst en de overdracht (zie bijvoorbeeld de e-mail van 2 november 2019 van [eiser] aan [gedaagde 1] ). Aan deze voorwaarde is niet voldaan: er is op dit punt geen volledige overeenstemming tussen partijen bereikt, zo schrijft [eiser] immers zelf op 22 november 2019.
een vorm van compensatie” moet komen voor de door [eiser] gemaakte juridische kosten, terwijl deze eisen afwijken van de op dat moment voorliggende (concept)afspraken. Deze omstandigheid verdraagt zich niet met de stelling van [eiser] dat partijen op 22 november 2019 volledige overeenstemming (over de hoofdpunten) hebben bereikt. Met name de eis dat de waarborgsom in één keer moet worden gestort in plaats van in twee termijnen, betreft een wezenlijk onderdeel van de koopovereenkomst en ziet niet op een ondergeschikt punt.
eventuele overeenkomst”, hij betwijfelt of partijen overeenstemming zullen bereiken (“
stel dat als we er toch nog uitkomen”) en hij merkt op dat het hem niet is gelukt om met [gedaagde 1] “
op 1 lijn te komen”. Hieruit blijkt dat [eiser] , anders dan hij in deze procedure stelt, de e-mail van [gedaagde 1] van 22 november 2019 niet als een aanvaarding heeft begrepen. Ter zitting heeft [eiser] nog aangevoerd dat zijn e-mail, en de daarin aangeslagen toon, slechts voortkwam uit irritatie omdat [gedaagde 1] volgens hem niet het juiste concept had toegezonden. Die tegenwerping kan [eiser] niet baten. Voor zover die omstandigheid al zou komen vast te staan, blijft gelden dat de inhoud van [eiser] ’ e-mail van 22 november 2019 niet verenigbaar is met de stelling dat op die datum een volwaardige overeenkomst tussen partijen tot stand is gekomen. Niet is gebleken dat [eiser] na het verzenden van de hiervoor bedoelde e-mail is teruggekomen op de inhoud daarvan.
€ 5.616,--, te weten: