Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
De Technische Detacheerder Diensten B.V.,
1.Het procesverloop
2.De feiten
“Zoals reeds eerder besproken en afgesproken nogmaals de mededeling van het beëindiging van onze samenwerking per 1 oktober 2020. Initieel heb jij aangegeven te stoppen met onze samenwerking en ik ben hiermee akkoord gegaan. Je hebt dit ook d.d. 24 augustus per schrijven gecommuniceerd te willen stoppen per (rond) 1 oktober.”
“Wij stoppen per 1 oktober zoals besproken.”
“Jij hebt zelf je ontslag ingediend, en wenst per 1 oktober (of erg in de buurt van 1 oktober te willen stoppen) (…) Onze samenwerking stopt per 1 oktober(…)”.
3.Het verzoek
4.Het verweer en het tegenverzoek
5.De beoordeling
Zoals reeds eerder besproken en afgesproken nogmaals de mededeling van het beëindigen van onze samenwerking per 1 oktober 2020.”Op 21 september 2020 heeft [directeur] geschreven:
“we stoppen per 1 oktober ”.De kantonrechter is van oordeel dat deze berichten op zichzelf en in onderling verband niet als opzegging gekwalificeerd kunnen worden. Partijen waren op dat moment met elkaar in onderhandeling om tot een vaststellingsovereenkomst te komen. In haar e-mail van 15 september 2020 is TDD er ten onrechte vanuit gegaan dat is besproken en afgesproken dat de arbeidsrelatie per 1 oktober 2020 zou eindigen. [werknemer] heeft dit aanbod niet gedaan. Daarvoor is de reactie van [werknemer]
‘ik wil best nadenken over een andere einddatum maar dat zal dichtbij 1 oktober zijn’te weinig specifiek. Bovendien heeft [werknemer] deze mededeling gedaan voordat zij zich had laten informeren door haar gemachtigde over de gevolgen van het meewerken aan beëindiging van de arbeidsovereenkomst en heeft [directeur] eerst na de ziekmelding van [werknemer] willen instemmen met de datum van 1 oktober 2019. Ook de mededeling van [directeur] van 21 september 2020 kan bezwaarlijk op zichzelf – en zonder verdere context – als een opzegging van de arbeidsovereenkomst worden gelezen. Daarbij acht de kantonrechter het mede van belang dat de e-mail geen opzeggingsgrond bevat, niet wordt opgezegd met inachtneming van de opzegtermijn en door TDD geen eindafrekening is opgemaakt. Het enkele feit dat [werknemer] haar sleutels heeft ingeleverd, maakt dat niet anders. Uit de overige ingebrachte correspondentie blijkt evenmin dat TDD de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd. Ook van een werkgever mag duidelijkheid worden verwacht als het gaat om een (eenzijdige) beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Deze duidelijkheid ontbreekt. De e-mailberichten waarop [werknemer] zich beroept moeten worden gezien in het licht van de onderhandelingen tussen partijen over beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Onderhandelingen die niet tot resultaat hebben geleid. Gelet op het voorgaande is de kantonrechter van oordeel dat de arbeidsovereenkomst niet door TDD is opgezegd.
Laten we als pijldatum 1 dec aanhouden”
“ [voornaam 2] , met 1 december kan ik niet akkoord gaan. Ik wil best nadenken over een andere einddatum maar dat zal dichtbij 1 oktober zijn”
“Het klopt dat ik wil stoppen omdat de vertrouwensband verbroken is”.