De rechtbank ziet zich voor de vraag gesteld of voor het bouwen van een dakterras een bouwvergunning nodig was. Daarbij is het van belang te weten welke wet ten tijde van de bouw van het dakterras van kracht was. De rechtbank stelt op basis van de standpunten van partijen en de stukken in het dossier vast dat het dakterras in de periode na 27 maart 1991 en (ruim) voor 1998 moet zijn gebouwd. Dit betekent dat het dakterras onder zowel de Woningwet 1962 als de Woningwet, versie 1991, (welke in werking is getreden op 1 oktober 1992) kan zijn gebouwd.
Voor het bouwen van het dakterras op de eerder vergunde schuur was, anders dan eiser stelt, vóór 1 oktober 1992 op grond van artikel 47, eerste lid, van de Woningwet 1962 een bouwvergunning was vereist. Het bouwen van een dakterras op de schuur betreft geen verandering of vernieuwing van ondergeschikte betekenis als bedoeld in artikel 47, tweede lid, onder a, van de Woningwet 1962. Het bouwwerk voorziet in een balustrade van één meter hoog rond het gehele dak van de schuur en een andere bedekking van het dak. Om toegang te verkrijgen tot het dak was voorts een verbinding gebouwd tussen de (vrijstaande) schuur en de woning, in de vorm van een luchtbrug. Daarbij heeft de schuur met het dakterras mede een geheel nieuwe functie gekregen.
Voor het bouwen van het dakterras op de eerder vergunde schuur was na 1 oktober 1992 op grond van artikel 40, eerste lid, van de Woningwet, versie 1991, ook een bouwvergunning vereist. Het bouwen van een dakterras kan niet worden aangemerkt als het aanbrengen van een veranderingen van niet-ingrijpende aard aan een bouwwerk als bedoeld in artikel 43, eerste lid, onder e, van de Woningwet, versie 1991, reeds omdat het eerdere gebruik van het bouwwerk door het dakterras is gewijzigd en dus niet is gehandhaafd. Het aanbrengen van een dakterras op de schuur met een luchtbrug naar de woning is ook niet te beschouwen als een verandering van niet-ingrijpende aard.
Nu voor het bouwen van het dakterras niet de vereiste bouwvergunning (dan wel omgevingsvergunning) is verleend, overtreedt eiser artikel 2.3a van de Wabo, omdat hij het dakterras zonder de daartoe benodigde omgevingsvergunning in stand laat. Verweerder heeft deze overtreding dus aan de last ten grondslag kunnen leggen.