Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
“De Werkgever bepaalt op welk tijdstip en hoe lang de Werknemer werkzaamheden kan verrichten doch garandeert dat de Werknemer gemiddeld 3 uren per week kan werken gedurende de betreffende kalendermaand, zulks met een maximum van 37 uren per week.”
“Zoals telefonisch besproken, bevestig ik u hierbij dat wij u met ingang van 17 juni 2019 hersteld zullen melden. Het jaar voorafgaand aan uw ziekmelding heeft u gemiddeld 23,66 uur per week gewerkt. De bedrijfsarts acht u per week 25 in staat om 4 x 7 uur per week te werken, hetgeen inhoudt dat u volledig hersteld bent vanaf 17 juni 2019.”
“Zoals wij u in de brief d.d. 15 augustus 2019 hebben aangegeven bent u op 9 augustus 2019 niet op het spreekuur van de bedrijfsarts verschenen. In deze brief hebben wij aangegeven dat wij, door uw handelen niet kunnen (laten) beoordelen of u arbeidsongeschikt bent en hebben wij u medegedeeld dat, als u van mening bent dat u nog (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent u zich dient te houden aan het verzuimprotocol. Tevens hebben wij u gemeld dat, indien u aan dit dringende verzoek geen gevolg geeft wij ervan uitgaan dat u ongeoorloofd afwezig bent en zien wij ons genoodzaakt tot uitstel van betaling van uw salaris.
“Volgens het BW zijn werkgever en werknemer wettelijk verplicht al het mogelijke te doen wat in hun macht ligt om te komen tot re-integratie. Nu dit niet onze eerste brief is moeten wij als u niet meewerkt aan het opstellen van een plan van aanpak of uw re-integratie het loon stop zetten tot het moment dat u weer meewerkt aan uw re-integratie.”
“Helaas uit deze brief zie ik dat we zowel elkaar als de terugkoppeling van bedrijfsarts anders begrijpen en interpreteren. Zoals ik al tijdens het gesprek aangaf, ik heb absoluut geen bezwaar tegen re-integratie planning en bereid voor samenwerking zodra mijn gezondheid dat toe laat, dat wat ook de bedrijfsarts aangeeft in zijn terugkoppeling.”
“Nu u het advies van de bedrijfsarts niet opvolgt en niet meewerkt aan het opstellen van een plan van aanpak, moeten wij zoals wij u in de brief van 11 september 2019 hebben gemeld de loondoorbetaling per 11 september 2019 stop zetten. Als u niet meewerkt aan uw re-integratie en niet tijdig een deskundigen oordeel bij het UWV aanvraagt zullen wij overgaan tot ontslag op grond van verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer.”
“actuele gezondheidstoelichting”niet kan worden beschouwd als het weigeren om een nieuw re-integratieplan op te stellen, of als het niet opvolgen van het advies van de bedrijfsarts. Hij heeft ook aangegeven dat hij geen bezwaar heeft tegen een nieuwe re-integratieplanning en dat hij bereid is tot samenwerking zodra zijn gezondheid dat toelaat.
“Het lastige aan dit oordeel is dat het de zaken (nog) niet anders maakt. World of Delights(ktr: thans geheten Joever)
heeft de loonbetaling per 11 september 2019 stopgezet, omdat jij niet bereid was gezamenlijk een plan van aanpak op te stellen en gezamenlijk te bekijken hoe we de re-integratie zouden (kunnen) vormgeven binnen jouw benutbare mogelijkheden. Je hebt daarbij nooit aangegeven dat jij je niet zou kunnen vinden in ons voorstel voor passende arbeid. Je hebt enkel aangegeven dat je niet wilde meewerken aan het opstellen van een plan van aanpak en dat je niet bereid was voor overleg over passende arbeid/jouw re-integratie. World of Delights is door die opstelling genoodzaakt geweest de loonbetaling stop te zetten.