Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
Yandex.Taxi B.V.
1.Het procesverloop
2.De feiten
9.RESOLUTIONS OF DISPUTES
3.Het verzoek
- de opzegging van de overeenkomst te vernietigen;
- Yandex te veroordelen tot doorbetaling van loon vanaf 1 mei 2020
- Yandex te veroordelen tot betaling van (8%) vakantietoeslag over het loon uitgekeerd over de periode van 17 juni 208 tot en met 30 april 2020
- Yandex te veroordelen tot betaling van de wettelijke verhoging en wettelijke rente over het (achterstallige) loon en de vakantietoeslag.
- een transitievergoeding van USD 4.035,- bruto;
- een billijke vergoeding van USD 200.000,-;
- 8% vakantietoeslag over het loon uitgekeerd over de periode van 17 juni 2018 tot en met 30 april 2020,
- 22 opgebouwde en niet genoten vakantiedagen;
- de wettelijke verhoging en wettelijke rente over de verzochte bedragen, voor zover van toepassing.
Partijen hebben een uitdrukkelijke keuze voor Nederlands recht gemaakt zodat de overeenkomsten met Yandex worden beheerst door Nederlands recht. Deze rechtskeuze is vastgelegd in artikelen 5.1 en 9.1 van de overeenkomst.
4.Het verweer
De overeenkomst wordt niet beheerst door Nederlands. Er is geen keuze voor Nederlands recht gedaan, expliciet, noch impliciet of partieel. De overeenkomst wordt op grond van het rechtskeuzebeding in artikel 9.3 beheerst door Russisch recht. Ook als ervan uit zou worden gegaan dat door partijen geen (geldige) rechtskeuze is gemaakt, dan is Nederlands recht op grond van artikel Rome I nog niet van toepassing, aangezien er nauwelijks of geen band met Nederland bestaat.
5.De beoordeling
uitdrukkelijkof stilzwijgend gedaan. Van een stilzwijgende rechtskeuze is sprake als
duidelijkuit de overeenkomst of de omstandigheden van het geval blijkt dat partijen die rechtskeuze overeen wilden komen. De contractpartijen moeten dus daadwerkelijk de wil hebben gehad een bepaalde rechtskeuze overeen te komen. Omstandigheden die tot een stilzwijgende rechtskeuze kunnen leiden, zijn bijvoorbeeld het feit dat in een eerder contract tussen partijen een uitdrukkelijke rechtskeuze was opgenomen, terwijl die clausule in het daarop volgende contract is weggelaten zonder de intentie het toepasselijke recht te wijzigen, dat in de overeenkomst wordt verwezen naar materiele wetsbepalingen van een bepaald recht of dat een bepaalde forumkeuze is gemaakt.
welkerechter in Nederland bevoegd is van een geschil kennis te nemen.