Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
: “Beste buren, Ik wil kenbaar maken dat er afgelopen avond/nacht weer ontzettend herrie, lawaai en ouwehoer was en daar hadden wij (vooral mijn kinderen) veel last van. Ik vraag mij af of jij je wel eens hebt verdiept in Nederlandse cultuur, want volgens mij als je een feestje hebt, waar veel herrie van toepas is, geef je dat door aan de buren en dat je ‘s avonds na 10.00 zels geen lawaai mag maken. (…) Verder mag mijn kind OVERDAG niet even in de tuin spelen omdat jij last hebt, denk je dat wij geen last hebben nachten lang. Mijn kinderen worden door jou bedreigd! Wordt tegen hun geschreeuwd!! Ze is echt bang van je, ze durft de tuin niet meer in te gaan en zelfs heeft ze ‘s nachts nachtmerries.”
“ Oh ja, de buren!“gevoegd. Op 30 oktober 2012 heeft Kennemer Wonen naar aanleiding van een e-mailbericht van [eiseres] bericht dat Kennemer Wonen contact op zal nemen met familie [naam familie] .
: “bijzonder dat dit gezin met een bijstandsuitkering jarenlang 2 auto’s kan rijden? De grijze auto (wel bekend bij de sociaal rechercheur) staat niet meer voor de deur, maar komt nog regelmatig langs (..). Een auto minder, tenminste zo doen ze het voorkomen, maar wel weer een nieuwe scooter erbij. 3 / 4 weken op vakantie met de hele familie naar Afghanistan in maart 2017, bijzonder hoor, zij waren toch gevlucht vanwege de oorlog? Wij maken ons zorgen over de stank (wiet, hennep???) de hoeveelheid mensen die hier wonen en het onaangepaste asociale gedrag”’. In de e-mail van 13 augustus 2017 staat het volgende:
“wij verdenken deze familie, want de hele familie wordt ingezet voor de verspreiding van deze plasticzakken, te maken heeft met die wietplantage in het Oosterbos. Wij hebben opa gezien met een schep en genoemde plasticzakken in zijn fietstas. Ook fietst mevrouw met plasticzakken en zet zij haar jongste zoon achterop i.p.v. opa”.
- De kinderen van de familie [naam familie] tussen 20.00 en 8.00 uur rustig zijn met uitzondering van de feestdagen en verjaardagen;
- De familie [naam familie] de naaste buren inlicht als er een verjaardag of feest is;
- De kinderen tussen 8.00 en 20.00 uur voor en achter buiten mogen spelen;
- De kinderen geen afval mogen weggooien in de tuin of op straat;
- De familie [naam familie] niet kijkt of de buren thuis zijn;
- De familie [naam familie] begeleiding van het Leger des Heils en Sociaal team accepteert.
- De familie [naam familie] niet benadert voor geluidsoverlast tussen 8.00 en 20.00 uur of bij een feestje dat van te voren is doorgegeven;
- De kinderen van de familie [naam familie] mogen spelen tussen 8.00 en 20.00 uur;
- Geen foto’s maakt van de gezinsleden van de familie [naam familie] ;
- Geen post achterhoudt die verkeerd is bezorgd;
- Haar buren bejegent als medelanders en geen racistische opmerkingen maakt.
“Naast de buurtbemiddeling heeft [naam 1] meerdere keren geprobeerd de ruzie met mevrouw [eiseres] bij te leggen. Zij heeft haar excuses aangeboden voor de overlast en heeft fruit en koek gebracht. (…) [naam 1] voelt zich niet meer op haar gemak in de wijk en op het schoolplein. Er wordt over het gezin gesproken door onwaarheden die zijn verteld (wietplantages, drugshandel, (…) ). Deze burenruzie is al 6 jaar gaande. Bemiddelingsgesprekken hebben niet geholpen. De gedragsaanwijzing vanuit Kennemerwonen heeft tijdelijk voor rust gezorgd. De kinderen kunnen weer plezier maken en durven buiten te spelen”
: “hierbij verklaar ik dat ik overlast ondervind van de fam. [naam familie] . Dit mbt geluidsoverlast en stankoverlast (zure geur).”Ook mevrouw [naam 6] en mevrouw [naam 7] onderschrijven de klachten.
3.De vordering
4.Het verweer
5.De beoordeling
een huurder die onrechtmatig overlast bezorgt aan omwonenden, tevens te kort schiet in de nakoming van een verbintenis jegens de verhuurder”. De verhuurder kan daarbij door de overlast ondervindende huurder worden gedwongen om rechtsmaatregelen te treffen tegen de overlast veroorzakende huurder. Met invoering van de gebrekenregeling in het huurrecht wordt eveneens aangenomen dat van de verhuurder mag worden verwacht dat hij op verzoek van een huurder optreedt tegen een overlast veroorzakende andere huurder. Of kan worden gezegd dat de verhuurder zelf mede tot de feitelijke stoornis bijdraagt door geen gebruik te maken van zijn bevoegdheden tegenover de derden, is afhankelijk van de concrete omstandigheden van het geval. In dit geval zal vast moeten staan dat de familie [naam familie] dermate veel overlast veroorzaakt dat gezegd kan worden dat sprake is van onrechtmatig handelen jegens [eiseres] . Dan schiet de familie [naam familie] immers ook tekort in de nakoming van een verbintenis jegens de verhuurder en kan de verhuurder optreden tegen de familie [naam familie] .
“het als gelijkwaardig opnemen van een bevolkingsgroep (van een ander ras) in een bepaalde maatschappij”. Zowel “zij” als “’wij” hebben aldus een actieve rol bij het integreren waarbij geenszins van de nieuwkomer wordt verlangd dat hij precies hetzelfde gedrag vertoont als zijn autochtone buurman. Uit de eerste brief van [eiseres] van 16 oktober 2012 lijkt te volgen dat [eiseres] dit anders ziet. Met die actieve opnemende rol valt in ieder geval niet te rijmen dat er ongefundeerde beschuldigingen worden geuit over drugshandel en dat er zelfs post wordt achtergehouden en geopend. Het in de gaten houden van de handel en wandel van het gezin [naam familie] evenmin.
(“Hoop herrie. Watvoor feest hebben ze? (…) er zijn veel kinderen ook brrr. Koken in de schuur verboden toch?”)volgt dat beide nauw contact over de familie [naam familie] onderhouden. Afgezien van [naam 5] en [eiseres] zijn er bij Kennemer Wonen geen klachten over de familie [naam familie] ingediend.