Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
Gemeente Heerhugowaard
1.[gedaagde 1]
[gedaagde 2]
1.Het procesverloop
2.De feiten
“Op veel plekken in Heerhugowaard hebben bewoners gemeentegrond ingericht voor privédoeleinden, bijvoorbeeld als tuin. Nu is het de gemeente bekend dat het gebruik van gemeentegrond voor privédoeleinden niet op alle plekken goed is geregeld. Soms komt dat omdat de bewoner en de gemeente zich niet bewust zijn geweest van het feit dat de bewoner (of een vorige bewoner) een stukje gemeentegrond als tuin heeft ingericht.
“(…) Voor de aanleg van twee waterleidingen van de huisvuilcentrale in Alkmaar naar de stadsverwarming Heerhugowaard door HVC heeft de gemeente gezocht naar een tracé welke zo min mogelijk schade veroorzaakt aan de bomen in het park. Dit beoogde tracé ligt tegen de kadastrale grens aan van uw perceel en doorkruist de door u in gebruik genomen grond.De HVC verwacht in februari 2017 de leidingen achter uw perceel te gaan leggen. Voor die tijd is onvoldoende tijd om eventueel noodzakelijke juridische processen geheel te doorlopen. Dit houdt in dat wij voor 9 januari 2017 moeten weten of u vrijwillig bereid bent de grond voor 31 januari 2017 te ontruimen en leeg op te leveren. (…)”
3.De vordering
4.Het verweer en de tegenvordering
5.De beoordeling
“Het houten schuurtje dat achter in de tuin staat bij [adres], stond al op die plek op het moment dat wij in 1993 in het huis kwamen.”[naam 2] hebben de woning gekocht van [naam 1], die onbetwist in september 1991 een schuurtje heeft gekocht. Bij hun verklaring hebben [naam 2] twee foto’s uit hun fotoalbum gevoegd, waarop het schuurtje en een daarop aansluitende schutting te zien zijn. Verder hebben [gedaagden] verklaringen overgelegd van de bewoners van Hunze 30, 32 en 34. Deze ondersteunen de stelling van [gedaagden] dat de huidige schuur destijds door Kroesen is geplaatst en nog steeds op dezelfde plek staat. Verder hebben partijen foto’s overgelegd van de huidige situatie.