Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
Raphaëlstichting,
1.Het procesverloop
2.De feiten
3.Het verzoek
4.Het verweer en het tegenverzoek
5.De beoordeling
Prins/Hema)).
“Het mag niet, het mag nooit”.Daarbij wordt in genoemde brochure benadrukt dat het niet uitmaakt of cliënten toestemmen in seksueel getint gedrag of er zelf op aandringen dat een seksuele relatie wordt aangegaan, omdat cliënten tijdens de zorgrelatie afhankelijk zijn van zorgverleners en die contacten daarom nooit zijn toegestaan. Het aangaan van een dergelijke seksuele relatie is ook strafbaar (artikel 249 lid 2, onder 30, van het Wetboek van Strafrecht). Ook in de Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden en het Protocol Grensoverschrijdend Gedrag van de Raphaëlstichting is neergelegd dat de verpleegkundige of verzorger geen intieme en/of seksuele relatie aangaat met de zorgvrager. [verzoeker] is als zorgverlener bekend met die gedragsregels.
Kamerstukken II, 2013-2014, 33 818, nr. 3, pag. 39-40). De hiervoor genoemde feiten en omstandigheden die de dringende reden zijn voor het ontslag op staande voet, zijn van dien aard dat deze ook ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van [verzoeker] opleveren, mede gelet op de voorbeelden genoemd in de wetsgeschiedenis. Dat betekent dat de transitievergoeding niet verschuldigd is en het verzoek van [verzoeker] zal worden afgewezen.
Kamerstukken II, 2013-2014, 33 818, nr. 3, pag. 113). De kantonrechter ziet echter geen aanleiding om van die mogelijkheid gebruik te maken. Er is weliswaar sprake van een lang dienstverband, maar niet van een eenmalig incident of een kleine misstap. [verzoeker] heeft immers een ernstig vergrijp begaan, doordat hij als zorgverlener in strijd met duidelijke gedragsregels over een langere periode seksueel getinte contacten met een aan zijn zorg toevertrouwde bewoner is aangegaan, waarbij [verzoeker] de aard van die relatie heeft verzwegen en verborgen heeft gehouden, ook nadat hij daarnaar is gevraagd.