ECLI:NL:RBNHO:2018:11552

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
24 oktober 2018
Publicatiedatum
18 januari 2019
Zaaknummer
C/15/278749 / HA RK 18/161
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Wraking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing wrakingsverzoek in belastingzaak met betrekking tot Scientology Kerk

Op 24 oktober 2018 heeft de Rechtbank Noord-Holland, zitting houdende in de wrakingskamer, een verzoek tot wraking afgewezen. Het verzoek was ingediend door drie verzoekers, die zich verbonden voelen met de Scientology Kerk te Amsterdam. De verzoekers stelden dat de behandelend rechter, mr. K.M.J. Jeelof, niet onpartijdig kon oordelen over hun belastingzaken, omdat hij in het verleden als raadsheer bij het gerechtshof Den Haag betrokken was bij een uitspraak die hen nadelig was. Deze uitspraak betrof de afwijzing van de aanvraag van de Scientology Kerk om als ANBI (algemeen nut beogende instelling) te worden erkend. De verzoekers voelden zich gediscrimineerd in hun geloofsovertuiging en meenden dat de rechter niet de juiste persoon was om over hun belastingzaken te beslissen.

De wrakingskamer heeft het verzoek beoordeeld aan de hand van artikel 8:15 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), dat stelt dat een rechter gewraakt kan worden op grond van feiten of omstandigheden die de onpartijdigheid van de rechter in gevaar kunnen brengen. De wrakingskamer oordeelde dat de enkele omstandigheid dat de rechter in het verleden een oordeel had gegeven over een rechtsvraag die verband hield met de hoofdzaak, niet voldoende was om te concluderen dat er sprake was van vooringenomenheid of partijdigheid. De wrakingskamer verwees naar een arrest van de Hoge Raad, waarin werd gesteld dat een rechterlijke beslissing als zodanig geen grond kan vormen voor wraking.

Uiteindelijk heeft de rechtbank het verzoek om wraking afgewezen en bepaald dat er geen rechtsmiddel openstaat tegen deze beslissing. De beslissing is openbaar uitgesproken in aanwezigheid van de griffier, E.H. Mazel.

Uitspraak

RECHTBANK HAARLEM

Wrakingskamer
Zaaknummer
:C/15/278749 / HA RK 18/161
datum beslissing: 24 oktober 2018
Op de verzoeken van: 1. [verzoeker] ,
2. [verzoeker] en
3. [verzoeker] , verzoekers.

1.Procesverloop

1.1
Bij brief van 10 september 2018 heeft mr. K.M.J. Jeelof, namens verzoekers
mr. B. van Walderveen, hierna te noemen: de rechter, verzocht zich terug te trekken als behandelend rechter uit de bij deze rechtbank, Afdeling Publiekrecht, Sectie Bestuur, aanhangige zaken met
zaaknummers HAA 18/165, HAA 18/166, HAA 18/167, HAA 18/168 en HAA 18/169, hierna gezamenlijk te noemen: de hoofdzaken.
1.2
De rechter heeft aan dit verzoek geen gevolg gegeven.
1.3
Het onder 1.1 bedoelde verzoek is daarom mede aangemerkt als wrakingsverzoek.
1.4
De rechter heeft niet berust in de wraking.
1.5
De wrakingskamer heeft op 13 september 2018 van de rechter een reactie op het wrakingsverzoek ontvangen. Deze reactie is in afschrift aan verzoekers doorgezonden.
1.6
Bij brief van 8 oktober 2018 hebben verzoekers de gronden van het wrakingsverzoek nader aangevuld.
1.7
De wrakingskamer heeft op 12 oktober 2018 zitting gehouden. Verzoekers zijn daar verschenen en hebben bij monde van hun gemachtigde hun standpunten naar voren gebracht. De rechter en de wederpartij (de Belastingdienst) zijn niet verschenen.

2.Het standpunt van verzoekers.

2.1
Verzoekers baseren hun verzoek, kort weergegeven, op het feit dat de rechter in zijn hoedanigheid van raadsheer bij het gerechtshof Den Haag ‘medeverantwoordelijk was’ voor de uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 21 oktober 2015, ECLI:NL:GHDHA:2015:2875. In deze uitspraak is geoordeeld dat de afwijzing door de Belastingdienst van de aanvraag van de Scientology Kerk te Amsterdam, waarbij verzoekers zijn aangesloten, om met ingang van 1 januari 2008 als ANBI (algemeen nut beogende instelling) te worden aangemerkt, in stand kan blijven. Verzoekers voelen zich door deze uitspraak gediscrimineerd in hun geloofsovertuiging. Verzoekers verbinden daaraan de conclusie dat de rechter niet de juiste persoon is om over de hoofdzaken, waarin het gaat om aan hen opgelegde aanslagen inkomstenbelang en het recht op aftrek van de schenkingen van verzoekers aan de Scientology Kerk te Amsterdam, te beslissen. Verzoekers verwijzen ter onderbouwing van hun verzoek naar een drietal pagina’s, ontleend aan een door hun gemachtigde opgestelde notitie met de titel ‘De uitvoering van de ANBI-regelgeving in het licht van het EVRM en artikel 6 GW’. Desgevraagd hebben verzoekers toegelicht dat de hoofdzaak niet gaat over erkenning van de Scientology Kerk als ANBI, maar over de vraag of de inspecteur bij de hen voor de jaren 2014 en 2015 opgelegde aanslagen inkomstenbelasting / premie volksverzekeringen terecht of onterecht van hun aangiften is afgeweken. Subsidiair speelt in de hoofdzaken de vraag of de Belastingdienst gehouden was een lopende procedure over erkenning van de Scientology Kerk als ANBI af te wachten.

3.Beoordeling

3.1
Ingevolge artikel 8:15 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan op verzoek van een partij de rechter die een zaak behandelt, worden gewraakt op grond van feiten of omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden. Uitgangspunt daarbij is dat de rechter uit hoofde van zijn aanstelling wordt vermoed onpartijdig te zijn, tenzij zich een uitzonderlijke omstandigheid voordoet, die een zwaarwegende aanwijzing oplevert voor het oordeel dat een rechter jegens een partij bij een geding een vooringenomenheid koestert. Daarnaast kan er onder omstandigheden reden zijn voor wraking, indien geheel afgezien van de persoonlijke opstelling van de rechter in de hoofdzaak de bij een partij bestaande vrees voor onpartijdigheid van die rechter objectief gerechtvaardigd is, waarbij rekening moet worden gehouden met uiterlijke schijn. Het subjectieve oordeel van verzoeker is niet doorslaggevend.
3.2
De enkele omstandigheid dat een rechter in het verleden in een beroepsprocedure als lid van een meervoudige kamer een oordeel heeft gegeven over een rechtsvraag die min of meer verband houdt met de rechtsvraag die voorligt in de hoofdzaak en dat verzoekers zich niet met dat oordeel kunnen verenigen, levert geen grond op voor het oordeel dat het fungeren van de rechter in de hoofdzaak tot schade aan de rechterlijke onpartijdigheid zou kunnen leiden, als bedoeld in artikel 8:15 van de Awb. Vooringenomenheid of partijdigheid van de rechter kan daar namelijk niet uit worden afgeleid. De wrakingskamer verwijst in dit verband naar het arrest van de Hoge Raad van 25 september 2018 (ECLI:NL:HR:2018:1413), waarin is overwogen ‘het gesloten stelsel van rechtsmiddelen in strafzaken brengt mee dat een rechterlijke (tussen)beslissing als zodanig nimmer grond kan vormen voor wraking’. Dit uitgangspunt heeft tevens te gelden voor bestuursrechtelijke zaken, waaronder belastinggeschillen, waarvoor immers eveneens een gesloten stelsel van rechtsmiddelen geldt. Aan de stellingen van verzoekers, waarmee zij de inhoudelijke juistheid van de uitspraak van het gerechtshof betwisten, gaat de wrakingskamer dan ook voorbij. Het subjectieve gevoel van verzoekers dat zij zich door het oordeel van het gerechtshof gediscrimineerd voelen, omdat de Scientology Kerk te Amsterdam niet wordt erkend als ANBI in de zin van artikel 6.33, eerste lid, onderdeel b, van de Wet Inkomstenbelasting 2001, zoals dat artikel luidde in 2008, doet daaraan evenmin af.
3.3
De aangevoerde feiten en omstandigheden vormen derhalve geen grond voor wraking.
3.4
De rechtbank zal het verzoek afwijzen.

4.Beslissing

De rechtbank:
4.1
wijst het verzoek om wraking af;
4.2
beveelt de griffier onverwijld aan verzoekers, de rechter en de wederpartij een voor eensluidend gewaarmerkt afschrift van deze beslissing toe te zenden.
Deze beslissing is gegeven door mr. W.J. van Andel, voorzitter, en mrs. H.M. van Dam, en W. Veldhuijzen van Zanten, leden van de wrakingskamer, en in het openbaar uitgesproken op 24 oktober 2018 in tegenwoordigheid van E.H. Mazel als griffier.
Rechtsmiddel
Tegen deze beslissing staat geen rechtsmiddel open.