Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
11 november 2015 uitgebrachte dagvaarding.
2.De uitgangspunten
“(…) De standplaats is Purmerend, maar in voorkomende situaties is de werknemer bereid om na overleg werkzaamheden te verrichten op een andere standplaats. (…)”
“(…) Uw cliënten zullen vanuit de vestiging Alkmaar binnen de mogelijkheden die er zijn als taxi chauffeur worden ingezet, waarbij ofwel de taxi bus bij huis buiten werktijd mag worden gesteld, dan wel in gelijkwaardige compensatie worden voorzien. (…)”
“(…)De door u gestelde afname van de vervoersvolumes gedurende de dag enerzijds en de substantiële verschuiving van de vraag naar de zgn. ‘randen van de dag’ als gevolg van het wegvallen van grote opdrachten en het verminderen van afname door bestaande opdrachtgevers is, behoudens een toelichting met verschillende staafdiagrammen, niet met documenten onderbouwd. Ook de door u aangegeven daaruit voortvloeiende ‘piekbelasting’ heeft u niet gedocumenteerd onderbouwd. De door u overgelegde financiële resultaten wijzen weliswaar op een omzetdaling en verlies, maar geven daarmee nog geen verklaring voor de verschuiving van de vraag naar vervoer. De door u overgelegde grafische weergave met betrekking tot vervoersbewegingen en de ritten en routelijsten kunnen ons daarin evenmin voldoende inzicht geven, daar de onderbouwing hiervan ontbreekt. Bovendien hebben werknemers aangegeven dat op de door u overgelegde routelijsten een groot aantal routes zou ontbreken of dat er veel kortere tijden zouden zijn aangegeven dan in werkelijkheid.De benodigde onderbouwing zou wel kunnen blijken uit relevante documenten van de opdrachtgevers. Dergelijke stukken heeft u echter, ondanks ons verzoek, niet overgelegd.Indien we zouden uitgaan van de juistheid van de gestelde vervoersafname en verschuiving van het werkaanbod naar de randen van de dag, van samenloop van vervoer, piekbelasting en de noodzaak van meer handen tegelijkertijd aan het stuur, ook dan heeft u niet aannemelijke gemaakt dat handhaving van de arbeidscontracten van 26 uur per week of meer binnen de regio Alkmaar niet mogelijk is. Ook op dit punt ontbreekt de door ons gevraagde onderbouwing.We vinden het daarom niet aannemelijk dat u een bedrijfseconomische reden heeft om de arbeidsplaats van werknemer structureel te laten vervallen.(…)”
“(…)Tevens hebben wij u gevraagd om aan te geven op welke problemen u stuit, indien u op basis van detachering werkzaam bent voor de vestiging Amsterdam. Deze inventarisatie heeft geleid tot de volgende voor u van toepassing zijnde afspraken:- Per 1 oktober 2015 zult u als chauffeur Taxi en Taxibusje vanuit de vestiging Alkmaar opbasis van detachering werkzaam zijn in en op alle vervoersproducten van de vestigingAmsterdam, op de beoogde locatie aan de Disketteweg;- U bent daar werkzaam voor de voor u reeds geldende 40 contracturen;- Vanuit zowel Purmerend als Alkmaar zal er gedurende de periode van detachering sprakezijn van een vervoersvoorziening. U zult per taxibusje van/naar Purmerend of van/naarAlkmaar vervoerd worden. Opstapplaats en –tijd zullen nog aan u worden medegedeeld;- De noodzakelijke netto reistijd met de bovenstaande vervoersvoorziening zal gedurende deperiode van detachering worden aangemerkt als werktijd;- Omdat u gezamenlijk naar Amsterdam reist, zal u worden ingedeeld in een rooster welkedaarbij past en zoveel mogelijk aansluit bij uw huidige rooster. Aan een dergelijk roosterkunnen door i alsook door derden geen verdere rechten aan ontleend worden en is vantoepassing voor zover bedrijfsomstandigheden dit toelaten;- Hoewel u tijdens deze detachering valt onder de vestiging Alkmaar, zal de dagelijkseoperationele aansturing plaatsvinden vanuit en door de vestiging Amsterdam. Daar kunt udan ook terecht voor bijvoorbeeld de aanvraag van verlof etc.(…)”
3.De vordering
A. tot ongewijzigde voortzetting van de overeengekomen arbeidsvoorwaarden met
;
B. om [de werknemer] binnen vijf dagen na betekening van het in deze te wijzen vonnis toe te laten
tot de bedongen werkzaamheden van chauffeur groepsvervoer op de standplaats
Alkmaar op straffe van een dwangsom van € 250,00 per dag verschuldigd aan [de werknemer]
voor elke dag of deel daarvan dat Connexxion na betekening van het in deze te wijzen
vonnis in gebreke blijft aan het vonnis te voldoen;
C. tot betaling aan [de werknemer] van het nettoloon vanaf 1 oktober 2015, te vermeerderen met
8% vakantietoeslag en overige emolumenten zolang de arbeidsovereenkomst duurt, de
wettelijke verhoging hierover en de wettelijke rente over het loon en de wettelijke
verhoging;
D. in de proceskosten.
4.Het verweer
5.De beoordeling
moetof juist
niet hoeft. Naar het oordeel van de kantonrechter kunnen de woorden ‘na overleg’ – om betekenis te hebben – niet anders worden begrepen dan uitdrukking te geven aan de verplichting van partijen om zich, bij een beoogde standplaatswijziging, jegens elkaar te gedragen als goed werkgever en goed werknemer, met inachtneming van elkaars gerechtvaardigde belangen.
1. is er sprake van gewijzigde omstandigheden die nopen tot wijziging van de
arbeidsovereenkomst;
2. is het gedane voorstel tot wijziging van de overeenkomst in het licht van alle
omstandigheden van het geval redelijk;
3. kan aanvaarding van het voorstel in redelijkheid van de werknemer worden gevergd.
heeft zijn standpunt dat ook tijdens tussenuren werk beschikbaar is, onderbouwd met weekoverzichten van Dijkstra, waaruit blijkt dat deze werknemer gedurende de gehele dag wordt ingezet. Ook heeft [de werknemer] weekoverzichten verstrekt van zeven werknemers met een contract van minder dan 26 uur per week. Uit deze overzichten volgt dat de betreffende werknemers juist meer uren werken dan dat zij zijn overeengekomen. Weliswaar laten de overzichten op sommige dagen zien dat alleen gedurende de piektijden wordt gewerkt, maar op andere dagen worden eveneens tijdens de tussenuren werkzaamheden verricht. Verder heeft een werkneemster met een contract van 27 uur per week tijdens de zitting verklaard dat zij minstens 36 uur per week werkt. Tot slot heeft een werkneemster, die eveneens een kort gedingprocedure tegen Connexxion aanhangig heeft gemaakt, tijdens de zitting verklaard dat zij contact had opgenomen met een tijdelijke inplanner, omdat zij niet werd ingeroosterd. Tegen haar werd gezegd dat er voldoende werk beschikbaar was en dat hij uren bij ‘vrije rijders’ zou weghalen. Vervolgens werd deze werkneemster drie dagen achtereenvolgens ingeroosterd.
6.De beslissing
- € 94,19 [inclusief btw indien en voor zover verschuldigd] voor kosten van de dagvaarding aan de griffier van deze rechtbank door overmaking van dit bedrag op het rekeningnummer dat is vermeld op de nota die door de financiële dienst aan Connexxion zal worden toegezonden;