4.1.Eiseres valt in deze categorie want zij is geboren vóór 1 januari 1980 en heeft haar aanvraag op 15 juni 2023, dus ná 18 december 2020, ingediend. Een uitkering op grond van hoofdstuk 1a van de Wajong kan alleen worden toegekend als iemand ‘jonggehandicapte’ is. In het geval van eiseres geldt dat zij als ‘jonggehandicapte’ wordt beschouwd als zij op haar achttiende verjaardag door medische en objectief vast te stellen beperkingen duurzaam geen arbeidsvermogen had of als zij in de vijf jaar daarna door dezelfde ziekteoorzaak alsnog duurzaam geen arbeidsvermogen had. Eiseres heeft duurzaam geen arbeidsvermogen als (minstens) één van de hiervoor onder 1.1. opgenomen criteria onder a tot en met d, zich duurzaam (dus zonder te verwachten verbetering) bij haar voordeed.
Beoordeling door de rechtbank
5. De rechtbank beoordeelt of het Uwv bij het bestreden besluit de afwijzing van de aanvraag van eiseres om een Wajong-uitkering terecht heeft gehandhaafd. Zij doet dat aan de hand van de beroepsgronden van eiseres. De rechtbank vindt dat het besluit om geen Wajong-uitkering toe te kennen juist is. Zij legt dat hierna uit.
6. Omdat eiseres pas op 15 juni 2023 een Wajong-uitkering heeft aangevraagd en haar arbeidsvermogen moet worden beoordeeld per [1979] (haar 18e verjaardag), is er sprake van een zogeheten laattijdige aanvraag. Volgens vaste rechtspraak van de CRvB ligt de bewijslast en dus ook het bewijsrisico bij een laattijdige Wajong-aanvraag bij de aanvrager.Het is dus aan eiseres om haar standpunt met stukken te onderbouwen. Voor zover er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over de gezondheidstoestand van eiseres op de van belang zijnde data, en het medisch beeld met het verstrijken van de tijd steeds moeilijker is vast te stellen, komen deze omstandigheden voor risico van eiseres.
Kon de belastbaarheid van eiseres worden vastgesteld?
7. Eiseres vindt dat de beschikbare gegevens een voldoende onderbouwing geven van haar medische situatie rond haar achttiende jaar.
8. De verzekeringsarts bezwaar en beroep heeft in zijn rapport van 14 maart 2024 toegelicht dat hoewel eiseres aangeeft dat er van jongs af aan sprake is geweest van angstklachten en migraine, dit onvoldoende is te objectiveren uit de medische gegevens die zijn aangedragen. De informatie van de huisarts gaat terug tot 1992 (eiseres was op dat moment 31 jaar). In het huisartsenjournaal wordt migraine voor het eerst in 1995 genoemd. In 2007 wordt voor het eerst gesproken over de diagnose depressie, waarbij in 2012/2013 wordt aangegeven dat er vanaf haar 15e al fobieklachten zouden zijn geweest. Hoewel uit de medische informatie blijkt dat eiseres momenteel medisch beperkingen heeft, is niet objectief vast te stellen of en zo ja in welke mate deze beperkingen ook al aanwezig waren op haar 18e verjaardag. De beschikbare medische stukken bevatten volgens de verzekeringsarts bezwaar en beroep onvoldoende medische informatie om de aard en de omvang van de arbeidsbeperkingen van eiseres op haar achttiende leeftijd te kunnen vaststellen.
9. De rechtbank heeft eiseres in de gelegenheid gesteld gegevens over te leggen die betrekking hebben op haar medische situatie rond haar achttiende verjaardag. Eiseres heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt en op de zitting een brief van haar psycholoog overgelegd. De rechtbank heeft aan eiseres uitgelegd dat het Uwv geen kennis heeft kunnen nemen van deze brief, omdat de brief pas op de zitting wordt overgelegd. Daarbij komt dat het Uwv zich met reden heeft afgemeld voor deze zitting. Eiseres heeft daarop gereageerd en gevraagd of de rechtbank deze brief van haar psycholoog toch mee wil nemen. De rechtbank heeft aan eiseres gevraagd of de psycholoog medische informatie geeft over haar situatie vanaf haar 18e jaar. Eiseres heeft daarop geantwoord dat de psycholoog in deze brief niet ingaat op de medische situatie van eiseres rond haar 18e jaar. De rechtbank is daarom van oordeel dat met de brief het gebrek aan informatie in de lacune over de periode tussen 1979 (haar 18e) en 1992 (haar 31e) niet wordt geheeld. De rechtbank besluit dan ook dat de inhoud van de brief van de psycholoog buiten beschouwing blijft in deze procedure. Dat betekent dat de inhoud van de brief niet wordt meegenomen in de beoordeling bij dit besluit. Daarom wordt de brief ook niet doorgestuurd naar het Uwv. Op de zitting heeft eiseres bevestigd dat ze geen andere stukken heeft over de medische situatie rond haar achttiende jaar.
10. Het is de rechtbank duidelijk dat eiseres een onveilige jeugd heeft gehad, dat ze in haar jeugd en nadien veel problemen heeft gehad, veel ellende heeft meegemaakt en dat ze traumatische ervaringen heeft die hun sporen hebben nagelaten. De rechtbank volgt echter de verzekeringsarts bezwaar en beroep in zijn standpunt dat de beschikbare stukken, waaronder het huisartsenjournaal, teruggaand tot 1999, geen medisch verifieerbare gegevens bevatten ten aanzien van de medische situatie van eiseres op achttienjarige leeftijd en de vijf jaar daarna, om beperkingen te kunnen aannemen. Naar het oordeel van de rechtbank biedt deze informatie onvoldoende aanknopingspunten om te concluderen dat eiseres op haar 18e en in de vijf jaar daarna, duurzaam niet beschikte over arbeidsvermogen. Het Uwv heeft de afwijzing van de aanvraag om een Wajonguitkering van eiseres in het bestreden besluit terecht in stand gelaten.