4.3Het oordeel van de rechtbank
Bewijsmiddelen
Ten aanzien van feit 1 primair en feit 2
De verklaring van verdachte afgelegd ter terechtzitting op 12 juli 2024, zakelijk weergegeven:
Op 19 augustus 2023 was ik met mijn vriend [A] (hierna: [A] ) in Woerden. [A] en ik zijn in de auto gestapt en [A] reed. Kort hierna zagen wij [slachtoffer 2] (de rechtbank begrijpt [slachtoffer 2] (hierna: [slachtoffer 2] )) fietsen. [A] stopte de auto en stapte uit. Ik stapte ook uit, omdat ik verhaal wilde halen. Toen viel [slachtoffer 2] en ontstond er een worstelpartij tussen [slachtoffer 2] en [A] op de grond. Er werd over en weer getrapt, ook door mij.
Op een gegeven moment kwam er een auto aangereden met daarin [slachtoffer 1] (de rechtbank begrijpt: [slachtoffer 1] (hierna [slachtoffer 1] ). [slachtoffer 1] rende op mij af. Ik had het mes vast en heb het uitgeschoven. Er ontstond een confrontatie tussen [slachtoffer 1] en mij. Daarbij heb ik [slachtoffer 1] met het mes geraakt.
In het bijzonder ten aanzien van feit 1 primair
De aangifte van [slachtoffer 1] afgelegd op 20 augustus 2023
Plaats delict: Woerden
Pleegdatum/tijd: Tussen zaterdag 19 augustus 2023 om 03:40 uur en zaterdag 19 augustus 2023 om 04:07 uur
A: Ik ging vrijdagavond, 18 augustus (de rechtbank begrijpt 18 augustus 2023), naar [horecagelegenheid] in Woerden samen met [slachtoffer 2] . Blijkbaar kreeg [slachtoffer 2] ruzie met twee gasten. Hij fietste weg. Ik ben bij een beveiliger ingestapt. Toen zag ik dat hij in elkaar geslagen werd. Ik ben er naar toe gegaan en werd in mijn been gestoken.
V: Wat kun je vertellen over het letsel dat je nu hebt?
A: Ik heb nu een rijgvetersysteem, elke dag wordt dat 3x per dag verschoond en aangetrokken. Dat loopt over mijn hele bovenbeen.
V: Wat kun je vertellen over het herstel en het vervolg vanaf nu?
A: Dit blijft hopelijk tot donderdag in mijn been. Dan wordt ik waarschijnlijk onder narcose gebracht om de wond te hechten. Na die operatie zal ik nog een week moeten blijven voor ik naar huis mag.
De medische verklaring over het letsel van [slachtoffer 1]
Betreft: [slachtoffer 1] , geboren [geboortedatum 2] -1998
Voorgeschiedenis:
19-08-2023 Fasciotomie (de rechtbank begrijpt een operatie die wordt uitgevoerd ter bestrijding van het compartimentsyndroom) bovenbeen rechts lateraal (de rechtbank begrijpt buitenzijde) na steekverwonding
22-08-2023 Sluiten fasciotomie bovenbeen rechts.
Diagnose
Diepe wondinfectie en verdenking compartimentsyndroom rechter bovenbeen na eerdere fasciotomie bij status na steekverwonding
Operatie
25-8 Fasciotomie laterale zijde rechter bovenbeen met openlaten van de wond
30-8 Sluiten wond laterale zijde rechter bovenbeen
Beloop
Na de operatie werden de fascie (de rechtbank begrijpt bindweefsel) en wond opengelaten. Vanwege de wondinfectie werd patiënt behandeld met augmentin iv, na 6 dagen werd de huid weer gesloten op OK, de fascie was niet meer te sluiten na tweemaal fasciotomie.
Conclusie
Fasciotomie bij wondinfectie na eerdere fasciotomie bovenbeen rechts na steekverwonding en secundair sluiten van de wond
De slachtofferverklaring van [slachtoffer 1]
Ik heb een litteken van 40+ centimeter.
In het bijzonder ten aanzien van feit 2
De aangifte van [slachtoffer 2]
Plaats delict : [straat] , Woerden
Pleegdatum/tijd : Tussen zaterdag 19 augustus 2023 om 03:30 uur en zaterdag 19 augustus 2023 om 03:40 uur
Ik zag dat de auto mij blokkeerde, zodat ik niet door kon fietsen. Ik zag dat er twee mensen uit de auto stapten. Deze mannen begonnen direct op mij in te trappen en te slaan. Ik voelde trappen en klappen overal op mijn lichaam. Ik voelde pijn aan mijn hoofd en rechter arm. Achteraf voelde ik nog meer pijn op mijn voor- en achterhoofd. Ik zag bloed aan mijn ellenboog en bloed aan mijn hand. Ik zag dat het bloed aan mijn hand afkomstig was van mijn achterhoofd.
De aangifte van [slachtoffer 2]
V: Wij hebben wat aanvullende vragen naar aanleiding van de aangifte die je vannacht hebt gedaan.
V: Hoe gaat het met je?
A: Ik heb heel veel hoofdpijn. Ik ben net bij de huisartsenpost geweest.
V: Door wie ben je in elkaar getrapt?
A: Door allebei die jongens. Ik krijg trappen van allebei de kanten. Ik lag op de grond en toen gingen ze mij trappen.
V: Waar raakte die trappen jou?
A: In mijn gezicht, wang, rug, heupen, kaak.
De medische verklaring over het letsel van [slachtoffer 2]
Betreft: Dhr. [slachtoffer 2] , geboren [geboortedatum 3] -1994
Bovengenoemde patiënt werd op de Spoedeisende Hulp te SAZ Utrecht.
Reden van bezoek
Hoofdklacht
Patiënt met hoofdpijn
Conclusie
Definitieve diagnoses: [S09.9] trauma capitis
- Lichttraumatisch hersenletsel
- Multipele contusies, geen verdenking op fracturen.
De hiervoor genoemde bewijsmiddelen worden, ook in hun onderdelen, slechts gebruikt tot bewijs van het feit waarop zij blijkens hun inhoud in het bijzonder betrekking hebben.
Bewijsoverwegingen
De rechtbank komt niet tot bewijsuitsluiting van de verklaringen van [slachtoffer 2] , zoals door de verdediging bepleit. De rechtbank heeft oog voor het feit dat de verklaringen van de betrokken personen bij het voorval op bepaalde onderwerpen niet eenduidig en/of consistent zijn. Alcohol was in het spel. Dit maakt dat de rechtbank behoedzaam is omgegaan met de beoordeling en weging van de verschillende verklaringen. Een en ander betekent echter niet dat de verklaringen van [slachtoffer 2] in het geheel niet betrouwbaar zijn. De verklaringen van [slachtoffer 2] zijn op de voor de bewezenverklaring relevante onderdelen consistent. De verklaringen van [slachtoffer 2] vinden bovendien steun in overige bewijsmiddelen in het dossier. Zo verklaart beveiliger [B] dat hij zag dat twee mannen (de rechtbank begrijpt: verdachte en [A] ) [slachtoffer 2] in elkaar sloegen. Ook [slachtoffer 1] heeft verklaard dat hij zag hoe [slachtoffer 2] in elkaar werd geslagen. Verdachte bekent zelf ook dat er een worsteling heeft plaatsgevonden tussen [slachtoffer 2] en zijn vriend waarbij verdachte ook trappen heeft uitgedeeld. Gelet op het voorgaande kunnen de verklaringen van [slachtoffer 2] worden gebruikt voor het bewijs.
Anders dan de verdediging is de rechtbank van oordeel dat er wel sprake is van zwaar lichamelijk letsel bij [slachtoffer 1] . De rechtbank stelt voorop dat artikel 82 van het Wetboek van Strafrecht een niet limitatieve opsomming geeft van zwaar lichamelijk letsel. Ook buiten deze gevallen kan lichamelijk letsel als zwaar worden beschouwd indien dat voldoende belangrijk is om naar gewoon spraakgebruik als zodanig te worden aangeduid. Verdachte heeft [slachtoffer 1] gestoken met een mes. Hierdoor zwol het been van [slachtoffer 1] op. [slachtoffer 1] is hierop met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleek operatief ingrijpen ter bestrijding van het compartimentsyndroom noodzakelijk. Door de zwelling moest de wond gesloten worden met een rijgvetersysteem. [slachtoffer 1] heeft hiervoor een aantal dagen in het ziekenhuis doorgebracht. Tijdens zijn herstel raakte de wond geïnfecteerd waardoor [slachtoffer 1] wederom een aantal dagen in het ziekenhuis moest doorbrengen. [slachtoffer 1] kon door dit steekincident zeven maanden niet werken en heeft meerdere fysio-behandelingen gehad voor de mobiliteit van zijn been. [slachtoffer 1] heeft nu een blijvend en ontsierend litteken van ongeveer 40 centimeter lopend over zijn gehele bovenbeen. Een litteken als dit kan naar algemeen spraakgebruik worden aangemerkt als zwaar lichamelijk letsel, in het bijzonder omdat het én ontsierend én blijvend van aard is.