Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.[gedaagde sub 1] ,
1.De procedure
- de dagvaarding van 6 oktober 2021 met 11 producties;
- de conclusie van antwoord, tevens houdende een incidentele vordering tot doorverwijzing naar de locatie Utrecht van de rechtbank Midden-Nederland, met 23 producties;
- conclusie van antwoord in het incident;
- het vonnis in incident van 9 februari 2022, waarbij de zaak is verwezen naar de locatie Utrecht van de rechtbank Midden-Nederland;
- de akte wijziging van eis;
- de mondelinge behandeling van 22 augustus 2022, waarvan aantekeningen zijn bijgehouden;
- de spreekaantekeningen van [eiseres] ;
- de spreekaantekeningen van [gedaagde sub 1] c.s.
d) Hierbij tekent Verkoper, mede namens haar directeur de heer [gedaagde sub 1] , een non-concurrentie/relatiebeding voor de duur van 5 jaren. Er worden door Verkoper, haar bestuurders en/of een of meer aan haar direct dan wel indirect, gelieerde ondernemingen geen activiteiten verricht welke betrekking hebben op de PV markt in de ruimste zin en geen nadelige invloed (kunnen) hebben op de activiteiten van Onderneming of aan haar gelieerde ondernemingen, zoals [bedrijf 2] B.V.. Overtreding van deze bepaling zal een boete van € 20.000,- per dag tot gevolg hebben, zonder dat rechterlijke matiging mogelijk is. Uitzonderingen op het non-concurrentie-/relatiebeding, in overleg met en na verkregen schriftelijke toestemming van Koper, zijn werkzaamheden van Verkoper op het gebied van projectmanagement, waarbij werk wordt aangenomen, welke geen enkele relatie heeft met de activiteiten van Onderneming. Daarnaast zal Verkoper zich in de hoedanigheid van de activiteit projectmanagement blijven inspannen de activiteiten van Onderneming te promoten, alsmede zich beschikbaar te houden voor Koper voor advies.”
3.De beoordeling
Hierbij maakt Verkoper, mede namens haar directeur de heer [gedaagde sub 1] , bekend dat deze een non-concurrentie-/relatiebeding voor de duur van 5 jaren heeft getekend in het kader van de verkoop en levering van de aandelen [bedrijf 1] B.V."
PV-markt", zoals aangegeven in het concurrentiebeding. "
PV" staat voor Photovoltaics. Dat is de Engelse benaming voor zonnepanelen.
kunnen" hebben op de activiteiten van [bedrijf 1] of [bedrijf 2] . Anders dan [gedaagde sub 1] c.s. aanvoert, is het op basis van een (zuiver) taalkundige uitleg dus niet zo dat het concurrentiebeding alleen ziet op activiteiten die (achteraf bezien) ook daadwerkelijk nadelige invloed hebben gehad op [bedrijf 1] of [bedrijf 2] .
kunnen” al opgenomen. Vervolgens hebben partijen onderhandeld over het concurrentiebeding, hetgeen – op initiatief van [eiseres] – ertoe heeft geleid dat er een verder aangescherpt beding tot stand is gekomen. Uit deze voorafgaande stukken noch uit de overgelegde correspondentie blijkt dus dat partijen bedoeld hebben dat alleen werkzaamheden die daadwerkelijk nadelige invloed hebben, onder de reikwijdte van het concurrentiebeding vallen. Voor zover dit wel door [gedaagde sub 1] c.s. is beoogd, was dit voor [eiseres] niet duidelijk op basis van de verklaringen en gedragingen van [gedaagde sub 1] c.s. Daar staat tegenover dat uit de aanpassingen die (de adviseur van) [eiseres] heeft doorgevoerd, voor [gedaagde sub 1] c.s. redelijkerwijs duidelijk moet zijn geweest dat [eiseres] veel waarde hechtte aan een streng(er) concurrentiebeding. [gedaagde sub 1] c.s. heeft die wijzigingen vervolgens geaccepteerd.
fee" die [eiseres] eiste wanneer [gedaagde sub 1] c.s. werkzaamheden zou gaan verrichten voor [bedrijf 3] . [eiseres] heeft in de e-mail van 6 september 2019 aan [gedaagde sub 1] voorgesteld dat de werkzaamheden wel via [bedrijf 1] voor een kleine fee konden worden verricht. [eiseres] heeft niet weersproken dat [B] vervolgens in een telefoongesprek tegen [gedaagde sub 1] heeft gezegd dat dit 5% van de omzet zou zijn met een maximum van € 5.000,00. Zelfs indien de rechtbank veronderstellenderwijs aanneemt dat [bedrijf 1] daadwerkelijk schade heeft geleden – nogmaals: hierover heeft [eiseres] te weinig gesteld – dan gaat zij er gelet op het voorgaande van uit dat de boete vele malen hoger is dan deze schade.