Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.De procedure
- de dagvaarding,
- de reactie van [gedaagde partij] op de dagvaarding met als titel “Conclusie van antwoord tevens eis in reconventie”,
- de akte houdende producties van [gedaagde partij] van 9 september 2021,
- de akte houdende producties van [gedaagde partij] van 24 september 2021,
- de akte houdende producties van [eisende partij] van 22 maart 2022,
- de akte houdende producties van [gedaagde partij] van 28 maart 2022
- de mondelinge behandeling van 5 april 2022, waarbij [eisende partij] met mr. Coxon en [gedaagde partij] met mr. Makhloufi aanwezig waren. Mw. D.A.H. Schmitz was ook aanwezig in haar hoedanigheid als tolk in de bron- en doeltalen Frans en Nederlands.
2.De feiten
3.Het geschil
[gedaagde partij] woont in Nederland. Het in Guinee tegen [gedaagde partij] gewezen vonnis komt in Nederland voor erkenning en tenuitvoerlegging aanmerking, omdat voldaan wordt aan de in het arrest van de Hoge Raad van 26 september 2014 (hierna: het Gazprombank-arrest) [2] neergelegde voorwaarden voor erkenning en tenuitvoerlegging op grond van artikel 431, tweede lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv); het Guinese vonnis is ook uitvoerbaar geworden.
Daarnaast is [gedaagde partij] de kosten voor de executie van het Guinese vonnis aan [eisende partij] verschuldigd.
4.De beoordeling
- i) de bevoegdheid van de rechter die de beslissing heeft gegeven, berust op een bevoegdheidsgrond die naar internationale maatstaven algemeen aanvaardbaar is,
- ii) de buitenlandse beslissing is tot stand gekomen in een gerechtelijke procedure die voldoet aan de eisen van behoorlijke en met voldoende waarborgen omklede rechtspleging,
- iii) de erkenning van de buitenlandse beslissing niet in strijd is met de Nederlandse openbare orde, en
- iv) de buitenlandse beslissing niet onverenigbaar is met een tussen dezelfde partijen gegeven beslissing van de Nederlandse rechter, dan wel met een eerdere beslissing van een buitenlandse rechter die tussen dezelfde partijen is gegeven in een geschil dat hetzelfde onderwerp betreft en op dezelfde oorzaak berust, mits die eerdere beslissing voor erkenning in Nederland vatbaar is.