4.3Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het ten laste gelegde feit en overweegt daartoe als volgt.
De rechtbank stelt vast dat er op 19 maart 2016 in Amersfoort een overval is gepleegd op een buschauffeur van Connexxion. Bij de overval is de portefeuille van de buschauffeur en een geldlade van Connexxion weggenomen. De aangever heeft verklaard dat er drie jongens betrokken waren bij de overval. Een van de jongens heeft de aangever bedreigd met een hakmes. De aangever heeft de jongen met het hakmes omschreven als een man van ongeveer zestien jaar oud van 1.75 à 1.80 meter lang, met een slank postuur, een getinte huidskleur, te vergelijken met een man van Marokkaanse afkomst. Deze jongen riep
‘geld, geld, geld’, heeft de kassalade en de portefeuille gepakt en meegenomen.
Verdachte wordt verweten dat hij samen met anderen de overval heeft gepleegd en dat hij degene is geweest die de buschauffeur met het hakmes heeft bedreigd.
De rechtbank stelt vast dat op grond van de camerabeelden, die zijn gemaakt in de bus ten tijde van de overval, en de verklaring van de getuige [getuige] kan worden vastgesteld dat de persoon met het hakmes een zwarte jas met capuchon van het merk The North Face droeg. Ook staat voor de rechtbank vast dat verdachte een soortgelijke jas in zijn bezit heeft gehad, nu hij op een rapvideo en op een foto welke afkomstig is uit de telefoon van verdachte met een dergelijke jas te zien is. In zoverre komt het signalement van de verdachte overeen met die van de dader met het hakmes. Naar het oordeel van de rechtbank gaat het hier om een jas die populair is onder jongeren en met name onder jongeren die in het profiel passen van verdachte, zodat niet enkel op basis van dit signalement kan worden vastgesteld dat verdachte degene is geweest die de overval heeft (mede)gepleegd.
Voorts heeft de rechtbank geconstateerd dat het signalement van de verdachte niet overeenkomt met het signalement van de door de buschauffeur omschreven dader, waar het de huidskleur betreft.
Een anonieme getuige heeft verklaard dat hij de camerabeelden van de overval heeft gezien en dat hij, toen hij de camerabeelden aandachtiger ging bekijken, de verdachte herkende als een van de daders. De rechtbank acht de verklaring van de anonieme getuige, dat hij de verdachte op de camerabeelden heeft herkend aan zijn manier van lopen en bewegen, niet aannemelijk, gelet op de korte tijdspanne, namelijk vijftien seconden, waarbinnen de eerste dader in de bus stapt tot het moment dat hij de bus verlaat, in combinatie met de geringe afstand tussen de ingang van de bus tot aan de buschauffeur en de beperkte bewegingsvrijheid ter plaatse. Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat de anonieme getuige de verdachte in eerste instantie niet heeft herkend op de camerabeelden. De getuige heeft, nadat twee personen hem erop hadden geattendeerd dat verdachte betrokken zou zijn geweest bij de overval, de camerabeelden aandachtiger bekeken en de verdachte toen pas herkend. Gelet op bovengenoemde omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat de verklaring van de anonieme getuige niet redengevend kan zijn voor het bewijs.
Naar het oordeel van de rechtbank blijkt uit het proces-verbaal van bevindingen met betrekking tot de historische gegevens van de telefoon met het telefoonnummer [telefoonnummer] , welk nummer aan verdachte kan worden toegeschreven, onvoldoende dat verdachte op het moment van de overval zich bevond op de plaats van het delict.
Op 29 juni 2016 wordt een telefoongesprek afgeluisterd tussen vermoedelijk verdachte en een mannelijke persoon. In het gesprek zou verdachte aan de andere persoon vragen of hij die dag ervoor naar de televisie heeft gekeken. Uit het proces-verbaal blijkt dat, één dag voor het gesprek, in de media aandacht is besteed aan de overval.
De rechtbank stelt vast dat de verbalisanten het volledige tapgesprek niet hebben opgenomen in het proces-verbaal, waardoor de strekking van het gesprek niet vast is komen te staan. Naar het oordeel van de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat in het tapgesprek gerefereerd wordt aan uitzendingen over de overval, die de dag voor het gesprek zouden zijn uitgezonden op de televisie.
Verder stelt de rechtbank vast dat in de telefoon van verdachte een foto (screenshot) aanwezig was van een bericht omtrent de overval. Hieruit kan naar het oordeel van de rechtbank echter niet de conclusie worden getrokken dat verdachte dit bericht in zijn telefoon had opgeslagen wegens zijn betrokkenheid bij de overval.
Verdachte heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht De rechtbank overweegt dat voornoemde feiten en omstandigheden niet zodanig van aard zijn dat deze verdachte zouden nopen tot het geven van een redengevende verklaring. De rechtbank is van oordeel dat er daarom geen gevolgen kunnen worden verbonden aan het stilzwijgen van de verdachte, in die zin dat dit zwijgen bij zou kunnen dragen aan het bewijs.
Over het gebruik voor het bewijs van de kennelijk leugenachtige verklaring van verdachte bij de politie op de vragen of de omschrijving van de jas van het merk The North Face hem iets zegt en of hij een soortgelijke jas al eens eerder heeft gezien of in bezit heeft gehad, overweegt de rechtbank als volgt.
Aan deze leugens van verdachte, kunnen niet verdergaande gevolgtrekkingen worden verbonden dan die samenhangen met het punt waarop hij heeft gelogen. Uit het aantreffen van verdachte in een videoclip terwijl hij een donkerkleurige jas van het merk The North Face draagt kan worden afgeleid dat verdachte - anders dan verdachte heeft verklaard –
een dergelijke jas wel degelijk in bezit heeft gehad. Daaruit kan naar het oordeel van de rechtbank echter niet zonder meer het daderschap van verdachte ten aanzien van de tenlastegelegde afpersing worden afgeleid.
Naar het oordeel van de rechtbank is er op grond van het dossier en het verhandelde ter terechtzitting – ook in onderling verband beschouwd - onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om vast te stellen dat het verdachte is geweest die op 19 maart 2016 samen met anderen de overval op de buschauffeur in Amersfoort heeft gepleegd.
De rechtbank spreekt verdachte dan ook vrij van hetgeen ten laste is gelegd.