Het geschil
in conventie
3.1.1. PaySquare vordert om Belderok bij vonnis – uitvoerbaar bij voorraad – te veroordelen tot betaling aan haar van een bedrag van [bedrag 1], te vermeerderen met de wettelijke rente over [bedrag 2] vanaf 25 april 2006, althans de dag der dagvaarding, tot aan de dag der algehele voldoening. PaySquare stelt dat zij de rechtsopvolger is van Interpay Nederland B.V. met wie Belderok de aansluitovereenkomst heeft gesloten. Belderok is op grond van de toepasselijke algemene voorwaarden verplicht tot terugbetaling aan haar van het geretourneerde bedrag van [bedrag 2], de wettelijke rente vanaf 5 maart 2003 tot 25 april 2006, zijnde € 3.943,94 en de incassokosten van € 1.158,--. Belderok gaat er ten onrechte van uit dat Interpay bij de autorisatie van de betalingen ook controleerde of het creditcardnummer overeenstemde met de opgegeven naam van de creditcardhouder. Interpay kan deze gegevens niet controleren omdat zij daar niet de beschikking over heeft. Belderok is er voldoende op gewezen dat het voor zijn risico komt indien de gegevens niet overeenstemmen.
3.1.2. Interpay Eurocard B.V. is een dochtervennootschap van Interpay Nederland B.V. De activiteiten van Interpay Eurocard B.V. zijn per 1 juni 2004 overgedragen aan de moedervennootschap. Op die zelfde datum zijn de activiteiten gesplitst. De activiteiten met betrekking tot het verwerken van transacties zijn bij Interpay Nederland B.V. achtergebleven. De activiteiten met betrekking tot het aansluiten van ondernemingen en de uitgifte van creditcards zijn ondergebracht in de door afsplitsing opgerichte vennootschap PaySquare B.V. Bij brief van 13 december 2004 is aan alle klanten van Interpay Nederland B.V. een brief gestuurd waarin is gemeld dat PaySquare B.V., sinds 2 juni 2004 een zelfstandige dochter van Interpay Nederland B.V., ging zorgen voor de afhandeling van creditcardtransacties. Daarbij zijn tevens de nieuwe algemene voorwaarden toegezonden. Belderok heeft geen gebruik gemaakt van de geboden mogelijkheid de aansluitovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen. Daarmee heeft hij PaySquare als rechtsopvolger van Interpay Nederland aanvaard.
3.2.1 Belderok betwist onder meer de ontvankelijkheid van PaySquare. Zij stelt dat zij een overeenkomst heeft gesloten met Interpay Eurocard Nederland B.V. Op de aansluitovereenkomst is weliswaar de naam van Interpay Nederland B.V. vermeld, het tevens vermelde nummer bij de Kamer van Koophandel is dat van Interpay Eurocard Nederland B.V. Belderok heeft in 1998 ook de “Aansluitovereenkomst Eurocard/MasterCard” met Interpay Eurocard Nederland B.V. gesloten, waarop dat zelfde nummer is vermeld. PaySquare is op 1 juni 2004 opgericht door afsplitsing van Interpay Nederland B.V. Interpay Nederland B.V. is door statutaire naamswijziging op 30 november 2006 Equens Nederland B.V. gaan heten en – na een omzetting tot N.V. – gefuseerd met Equens N.V., welke vennootschap sindsdien is genaamd Equens SE. Interpay Eurocard Nederland B.V. is op 21 december 2007 gefuseerd met haar enig aandeelhoudster Equens Nederland B.V., waarbij alle rechten en verplichtingen van Interpay Eurocard Nederland B.V. tot het vermogen van Equens Nederland B.V. - thans Equens N.V. / SE - zijn gaan behoren. Nu geen sprake is van een overdracht van de vordering op Belderok onder algemene titel en overdracht onder bijzondere titel (door middel van cessie) kennelijk ontbreekt, heeft PaySquare geen vorderingsrecht, aldus Belderok.
3.2.2. Indien PaySquare wel ontvankelijk is, meent Belderok dat haar vordering moet worden afgewezen. Belderok is de overeenkomst aangegaan op grond van de informatie die hij in de brief van 27 mei 2002 en het daarbij gevoegde aanvraagformulier had ontvangen. De door PaySquare overgelegde algemene voorwaarden en de “Instructie ten behoeve van Mail Order / Telephone Order” heeft hij nooit ontvangen. De daarin vermelde risico’s waren hem dan ook niet bekend. De aansluitovereenkomst is toegezonden bij brief van 10 juni 2002. Op die brief staat wel vermeld dat de Instructie t.b.v. Mail Order / Telephone Order per fax en de Algemene Voorwaarden Kaartacceptatie zijn bijgevoegd, maar dat was niet het geval. Indien de algemene voorwaarden wel onderdeel van de overeenkomst zijn geworden, doet Belderok een beroep op de vernietigbaarheid daarvan. Zij wijst er in dit verband verder op dat zij er, gelet op de verstrekte informatie en de autorisatieprocedure, op mocht vertrouwen dat eventuele fraude niet voor zijn risico zou komen. Meer subsidiair stelt Belderok dat het beroep van Interpay op de algemene voorwaarden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Belderok betwist verder dat zij wettelijke rente en incassokosten verschuldigd is.
3.2.3. Ten slotte Belderok stelt dat – indien zijn beroep op de vernietigbaarheid van de algemene voorwaarden en de redelijkheid en billijkheid niet zou slagen – Interpay jegens haar toerekenbaar tekort geschoten is c.q. onrechtmatig heeft gehandeld. Belderok is immers onvoldoende gewaarschuwd voor de risico’s van fraude met creditcardtransacties. In dit verband zal in voorwaardelijke reconventie schadevergoeding worden gevorderd. In conventie beroept Belderok zich op verrekening c.q. opschorting.