6.1.Eiser heeft weliswaar gesteld geen afhaalbericht te hebben ontvangen, maar is er niet in geslaagd deze stelling voldoende aannemelijk te maken. De persoonlijke ervaring van de voorzitter van de hoorcommissie en de door eiser aangehaalde uitzending van het consumentenprogramma “Radar” zien namelijk niet concreet op de postbezorging in de omgeving van het adres van eiser en zien ook niet specifiek op de periode waarin de aangetekende brief aan eiser werd toegezonden. De burgemeester heeft bovendien toegelicht en met een e-mail van PostNL onderbouwd dat indien een afhaalbericht wordt achtergelaten, aan het Track & Trace-systeem van PostNL een kennisgevingscode wordt toegevoegd. In dit geval is een dergelijke code toegevoegd, namelijk “ [code] ”. Daaruit kan - in tegenstelling tot wat eiser stelt worden afgeleid dat PostNL een afhaalbericht heeft achtergelaten. Het primaire besluit is dus wel op de in de wetvoorgeschreven wijze bekend gemaakt. Het besluit is daarmee dus ook op dat moment al (en niet pas op het moment van sluiting van de woning en toezending van het besluit aan eiser per e-mail op 28 september 2022) in werking is getreden.
Is sprake van nieuw bekend geworden feiten of omstandigheden, naar aanleiding waarvan eiser nogmaals in de gelegenheid had moeten worden gesteld daarover te worden gehoord?
7. Eiser voert aan dat de informatie, ontvangen van PostNL, betreffende de bezorging van het aangetekende besluit van 12 september 2022, een nieuw(e) feit of omstandigheid is als bedoeld in artikel 7:9 van de Awb. Eiser had dan ook nogmaals in de gelegenheid moeten worden gesteld daarover te worden gehoord. De burgemeester heeft nagelaten eiser die gelegenheid te bieden voordat hij het bestreden besluit heeft genomen.
8. Naar het oordeel van de rechtbank is de informatie, ontvangen van PostNL, betreffende de bezorging van het aangetekende besluit van 12 september 2022, geen nieuw(e) feit of omstandigheid van aanmerkelijk belang in de zin van artikel 7:9 van de Awb. De informatie is namelijk niet meer dan een onderbouwing van het reeds eerder ingenomen standpunt van de burgemeester dat een afhaalbericht is achtergelaten toen eiser niet thuis werd aangetroffen. Eiser hoefde dan ook niet nogmaals in de gelegenheid te worden gesteld zich daarover uit te laten. De burgemeester heeft de hoorplicht daarom niet geschonden. Verder heeft eiser in beroep van de informatie van PostNL kennis kunnen nemen en hierover beroepsgronden naar voren kunnen brengen. Dit heeft eiser ook gedaan. Eiser is wat dat betreft dan ook niet in zijn belangen geschaad.
Is sluiting van de woning noodzakelijk?
9. Eiser betoogt verder dat de noodzaak om tot sluiting van de woning over te gaan is verdwenen door het tijdsverloop van vier maanden tussen de constatering van de hennepplantage in de woning op 11 mei 2022 en het primaire besluit van 12 september 2022. Een uitgebreid onderzoek door de politie was in dit geval immers niet noodzakelijk, zodat de bestuurlijke rapportage onredelijk lang op zich heeft laten wachten. Bovendien is eiser niet betrokken en/of op de hoogte geweest bij de hennepplantage, terwijl eiser wel regelmatig in de woning is geweest. Eiser kan dan ook geen verwijt worden gemaakt, zodat ook om die reden de noodzaak tot sluiting van de woning ontbreekt.
10. De rechtbank is van oordeel dat het tijdsverloop tussen de constatering van de hennepplantage en het besluit tot sluiting van de woning niet tot gevolg heeft dat geen noodzaak meer bestond om tot sluiting van de woning over te gaan. Na constatering van de hennepplantage op 11 mei 2022 heeft de burgemeester op 11 augustus 2022 de bestuurlijke rapportage ontvangen. Tussen het moment van ontvangst van die rapportage en het definitieve besluit tot sluiting van de woning van eiser (op 12 september 2022) zat slechts één maand. Zoals de Afdeling al vaker heeft overwogenis een dergelijke termijn nodig met het oog op een zorgvuldige voorbereiding van het besluit, waaronder ook dient te worden begrepen het opstellen van de bestuurlijke rapportage. Het tijdsverloop doet dan ook niet af aan de noodzaak tot sluiting, zoals de burgemeester die voldoende heeft gemotiveerd.