6.De beslissing
- geeft opdracht aan de officier van justitie om binnen twee maanden na heden aan het dossier toe te voegen:
de
JIT-overeenkomst aangaande het onderzoek Encrochat, met dien verstande dat (persoons)gegevens in deze overeenkomst die in verband met opsporings- en/of veiligheidsbelangen in het kader van enig (ander) strafrechtelijk onderzoek dan wel enig staatsgeheim niet kunnen worden bekendgemaakt, onleesbaar dienen te worden gemaakt;
de
JIT-overeenkomst aangaande het onderzoek SkyECC, met dien verstande dat (persoons)gegevens in deze overeenkomst die in verband met opsporings- en/of veiligheidsbelangen in het kader van enig (ander) strafrechtelijk onderzoek dan wel enig staatsgeheim niet kunnen worden bekendgemaakt, onleesbaar dienen te worden gemaakt;
- stelt de stukken in handen van de
[naam 1] , geboren op [geboortedatum] 1960(pg. [paginanummer 1] ), destijds domicilie gekozen aan het politiebureau te Maastricht, kennelijk zakelijk adres te [postcode] Sint Anthonis, [adres 4] (pg. [paginanummer 2] );
- wijst de overige onderzoekwensen, voor zover daaraan vanwege het OM nog niet voldoende aan is tegemoet gekomen, af;
- beveelt de
oproeping van de verdachtetegen de datum en het tijdstip waarop het onderzoek ter terechtzitting wordt hervat en verstaat dat de
raadsliedenafschrift van de oproeping van de verdachte zal ontvangen.
Deze tussenbeslissing is op 16 augustus 2023 genomen door mr. M.J.A.G. van Baal, voorzitter, mr. H.E.G. Peters en mr. L. Feuth, rechters, in tegenwoordigheid van mr. O.A.G. Corten, griffier, en schriftelijke verstrekt aan de officier van justitie en de verdediging.
Buiten staat
Mr. H.E.G Peters en mr. L. Feuth zijn niet in de gelegenheid deze tussenbeslissing mede te ondertekenen.
BIJLAGE I: De onderzoekwensen (1e termijn)
1. Toevoeging van de JIT-overeenkomst inzake 26Lemont, zoals deze al werd ingezien door de raadsman, als processtuk in dit dossier.
2. De verdediging wenst antwoord op de vragen over de gemaakte afspraken ter zake het vergaren en delen van informatie en bewijs, binnen en buiten het JIT, te weten:
a. Antwoord op de vraag of er binnen het gemeenschappelijk onderzoeksteam inzake EncroChat "specifieke procedures" zijn overeengekomen voor het vergaren van informatie en bewijsmateriaal, zoals werd afgesproken in de JIT-overeenkomst.
b. En, zo ja, dan uiteraard antwoord op de vraag welke "specifieke procedures" dat zijn geweest en op welke wijze Nederland daar (telkens) aan heeft voldaan.
c. Een overzicht ( en uitleg) van de door de leiders van het JIT vermeldde processen en procedures met betrekking tot het onderling delen van verkregen informatie/ bewijs. Daarbij wil de verdediging ook graag uitleg over de wijze waarop daar door de Nederlandse deelnemers uitvoering aan is gegeven binnen het JIT.
3. het horen van de rechter-commissaris als getuige over (onder meer) welke informatie hem bekend was toen bij besliste om te machtigen, alsmede op welke wijze die informatie met hem was gedeeld en over de wijze waarop hij tot het formuleren van (met name de eerste twee van de) voorwaarden is gekomen en wat daarvan de achterliggende bedoeling was.
4. Informatie over Nederlandse juridische voorbereiding richting [provider] , te weten:
a. Het antwoord op de vraag op welke gegevens de Nederlandse delegatie tijdens het overleg op 22 januari 2020 doelde met de opmerking: " [provider] user data requested”?
b. Het antwoord op de vraag welke instantie op basis van welke bevoegdheid die data heeft gevorderd c.q. verzocht?
5. Getuigenverhoren inzak de ontwikkeling van de techniek, te weten:
a. de medewerker(s) van [bedrijf] horen over hun werkzaamheden in het kader van dit onderzoek. Wanneer begonnen zij aan dat technische (voor)onderzoek, wat was de aanleiding daarvoor, wat hebben zijn gedaan, welke bevoegdheden hebben ze daarbij ingezet, met wie hebben ze samengewerkt en met wie hebben zij hun bevindingen (wellicht over en weer) gedeeld.
6. Vragen over het Nederlands onderzoek aan de servers waarop de data zijn veiliggesteld, te weten:
a. Een opdracht aan het OM tot het (laten) opmaken van een proces-verbaal van bevindingen waaruit blijkt wie de servers in Nederland heeft onderzocht, of daar Franse opsporingsambtenaren aanwezig waren, welke werkzaamheden daarbij zijn uitgevoerd, wat de resultaten daarvan waren en wat er vervolgens met die resultaten is gebeurd.
7. Antwoord op vragen van de gemaakte afspraken terzake het vergaren en delen van informatie en bewijs, binnen en buiten het JIT, te weten:
b. Antwoord op de vraag of er binnen het Sky-JIT "specifieke procedures" zijn overeengekomen voor het vergaren van informatie en bewijsmateriaal, zoals werd afgesproken.
c. En, zo ja, dan uiteraard antwoord op de vraag welke "specifieke procedures" dat zijn geweest en op welke wijze Nederland daar (telkens) aan heeft voldaan.
d. Een overzicht ( en uitleg) van de door de OOT-leiders vermeldde processen en procedures met betrekking tot het onderling delen van verkregen informatie / bewijs, alsmede uitleg op welke wijze daar door de Nederlandse deelnemers uitvoering aan is gegeven.
8. Het horen van THTC-rechercheur [nummer 1] , over de aanleiding voor een gesprek met mensen die bij de hostingprovider [naam 2] werken, het doel ervan, waar dat werd gehouden, hoe hij daarbij betrokken is geraakt en in het kader van welk onderzoek hij daar deelnam.
9. Toevoegen van het Franse meldingsformulier conform Richtlijn 2014/41/EU, in het bijzonder: Antwoord op de vraag of Frankrijk het binnendringen op de toestellen op Nederlands grondgebied en het intercepteren van hun communicatie heeft gemeld overeenkomstig Richtlijn 2014/41/EU. Dus niet of het is medegedeeld in besprekingen, maar of Frankrijk formeel het betreffende formulier heeft ingediend. Zo ja, dan ontvangt de verdediging daarvan graag een afschrift ter controle van de rechtmatigheid. Een en ander in het kader van het inhoudelijke verweer dat gevoerd zal gaan worden.
10. Toevoegen BOB-stukken rondom het onderzoek serverdata, in het bijzonder:
a. Toevoeging van het bevel 126ug lid 2 Sv zoals door de officier van justitie moet zijn opgemaakt naar aanleiding van de machtiging, alsmede diens aanvraag machtiging aan de rechter-commissaris ( en eventuele schriftelijke toelichting).
11. Toevoegen van alle processen-verbaal die (direct dan wel indirect) zijn opgemaakt naar aanleiding van het onderzoek aan de serverdata.
12. Toevoegen aanvraagstukken en bevel vordering toekomstige gegevens, in het bijzonder:
a. Een proces-verbaal met uitleg wat er met de eerste kopie (ex 126ug lid 2 Sv) is gedaan, welke data daarop zijn aangetroffen en wat men daarmee heeft gedaan in het verdere onderzoek; voorts uitleg over welke gegevens er middels de (telkens) vierwekelijks ontvangen kopieën van de server werden verkregen en wat daarmee verder is gedaan.
13. Toevoeging van het proces-verbaal van aanvraag 126u Sv (APN-data) inzake 13Werl, alsmede het daarop afgegeven bevel.
14. Toevoeging van het proces-verbaal c.q. het schrijven waaruit de argumentatie van het Nederlandse verzoek om verlenging van de IP-tap blijkt, dan wel het alsnog laten opmaken van een proces-verbaal met uitleg daarover.
15. Verstrekking van de complete datasets van de drie diensten, in het bijzonder: het OM opdraagt om de volledige datasets zoals die ten aanzien van cliënt zijn onderschept met betrekking tot EncroChat ( [e-mailadres 2] ), SkyECC ( [accountnaam 2] en [accountnaam 3] ) en Anom ( [accountnaam 1] ) aan de verdediging te verstrekken, alsmede om de volledige datasets van de personen waarmee de betreffende accounts op enig moment beweerdelijk contact hebben gehad ter inzage beschikbaar te geven.
Anom
16. Horen van de verbalisanten die cliënt identificeerden als ‘ [accountnaam 1] ’, te weten: [naam 3] , hoofdagent werkzaam bij de Eenheid Limburg, [naam 4] , [cijfer] hoofdagent werkzaam bij de Eenheid Limburg en [naam 5] , brigadier werkzaam bij de Eenheid Limburg.
17. Voegen van bronstukken van onderzoek Lelie / TOL96, te weten:
Toevoeging van het onderliggende kluisproces-verbaal uit onderzoek 26Eagles, nu dat het enige document is op grond waarvan men cliënt is gaan verdenken. Het afschermbelang ter zake bestaat niet meer, nu het onderzoek landelijk bekend is.
De verdediging wenst voorts alle stukken omtrent dat betreffende onderzoek TOL96, inclusief het onderzoek in de woning en de aanvraag ervan, verstrekt te krijgen.
18. Horen van de verbalisanten die direct betrokken waren bij het afschermtraject op 31 mei 2021, te weten:
de politieambtenaar uit onderzoek 26Eagles die op 31 mei 2021 informatie heeft gedeeld zonder deze in een kluisprocesverbaal vast te leggen;
de opsteller van het afschermproces-verbaal over de reden van verstrekking van het proces-verbaal zonder dat het daarvoor noodzakelijke controledocument voorhanden was.
19. Horen van de verbalisant die PV opstelt om data ‘famoushbusch’ te mogen analyseren, te weten verbalisant [nummer 2] van de Landelijke Eenheid, om hem te kunnen bevragen over de reden waarom die gebruikersnaam is gevoegd terwijl daarvoor geen enkel concreet stuk informatie is opgevoerd
20. Verstrekking van alle processtukken uit het onderzoek 26Eagles. Het is duidelijk dat cliënt in het kader van dat onderzoek verdachte is geworden. Dat men dit dan uitzet onder allerhande andere naambordjes (TOL96, Lelie, TOL84) betekent niet dat daardoor alle onderzoek op basis waarvan hij verdachte werd, niet meer relevant zou zijn. Nu de rechtmatigheid van de bewijsverkrijging nadrukkelijk wordt betwist, dient het procesdossier aangevuld te worden met de processtukken uit dat onderzoek 26Eagles.
21.
Voegen van bewijsstukken van de toestemming van de RC ter zake het gebruik van data uit onderzoek 26Eagles jegens cliënt in de genoemde onderzoek, in het bijzonder de processen-verbaal (dan wel e-mails) die aan de RC zijn voorgelegd, alsmede de daarop verleende goedkeuring ter zake respectievelijk TOL96, onderzoek Lelie en TOL84. Voor zover een en ander niet reeds op schriftelijk is vastgelegd, verzoek de verdediging om het OM op te dragen deze vraagpunten in een daartoe op te maken proces-verbaal te beantwoorden.
22. Het horen van de criminele burgerinfiltrant als getuige over de wijze waarop hij 'zijn' toestellen aan de man bracht, met wie hij daarover contact had, wat daarbij werd besproken enzovoorts. De toestellen zijn tenslotte ook in Nederland aangetroffen. Hoe ze hier zijn gekomen, weten we niet. We weten echter wel zeker dat het gaat om toestellen die de FBI heeft laten uitgeven. Het kan dus niet anders dan dat er een rol voor de criminele burgerinfiltrant was weggelegd. In dat verband ook het horen van diens begeleider(s) om van hen te vernemen wat de FBI heeft ondernomen om te voorkomen dat sprake zou gaan zijn van uitlokking onder de verkopers van de toestellen en in welke landen zijn actief zijn geweest in dat kader en op welke wijze.
23. Antwoord op de vragen: Waarom heeft Amerika een derde land ingeschakeld? Wie heeft de bevoegdheid ingezet? Met goedkeuring van wie? Welke bewerkingen hebben de data ondergaan, welke verplaatsingen van data zijn er geweest en waaruit blijkt dat de integriteit, betrouwbaarheid en volledigheid daarna (telkens) nog intact was?
Getuigen
[medeverdachte 2] (p. 160),
[medeverdachte 4] (p. 291),
[medeverdachte 3] (p. 229),
[naam 6] ,
[medeverdachte 1] ,
[medeverdachte 7] (p. 389),
[naam 7] ,
[medeverdachte 6] (p. 359),
[naam 8] (p. 452) en,
[naam 9] (p. 670),
de (nog) niet aangehouden verdachten;
de getuige [naam 1] (pg. [paginanummer 2] );
de persoon met de naam [naam 10] (pg. [paginanummer 2] );
[naam 11] (pg. 2392);
de informant (pg. 2392);
[naam 12] .
BIJLAGE II: De aanvullende onderzoekwensen (2e termijn;
nummering door rechtbank)
De verdediging wenst antwoord van het OM op de volgende vragen:
a. Wat wordt in de JIT-overeenkomst bedoeld met het overgaan tot technische exploitatie en wat hebben beide landen in dat kader gedaan?
Welke speciale onderzoekstechnieken zijn er door het JIT ingezet? Wanneer, door wie en onder wiens gezag c.q. op wiens bevel?
Wat moest er nog ontcijferd worden binnen het JIT? En wie heeft dat op welke wijze gedaan?
Waarom is in de JIT-overeenkomst als te onderzoeken strafbaar feit artikel 10.1 Telecommunicatiewet opgenomen en waarom is artikel 140 Sr niet als te onderzoeken strafbaar feit opgevoerd in de JIT-overeenkomst?
Welke data is er op de toestellen veiliggesteld?
In hoeverre was die data nodig om de inhoudelijke berichten te kunnen lezen?